VDU rektorius dalyvavo Pietų Kaukazo forume Baku

3411

Gegužės 8–9 d. Azerbaidžano sostinėje Baku vyko pirmasis Pietų Kaukazo forumas, kuriame dalyvavo Madrido klubo („Club de Madrid“) nariai – buvę valstybių prezidentai ir ministrai pirmininkai. Kadenciją baigusio Lietuvos Respublikos Prezidento Valdo Adamkaus kvietimu forume dalyvavo ir VDU rektorius prof. Zigmas Lydeka.

Tarp Pietų Kaukazo forumo dalyvių – Azerbaidžano Respublikos prezidentas Ilham Aliyev, Gruzijos Respublikos prezidentas Mikheil Saakashvili, buvę Suomijos, Bulgarijos, Bolivijos, Urugvajaus, Šveicarijos, Nigerijos ir kitų šalių prezidentai, Jordanijos karalienė Noor, kadenciją baigusi Latvijos prezidentė Vaira Vike Freiberga, buvę šalių ministrai pirmininkai, Nobelio premijos laureatas Shirin Ebadi, nacionalinių, regioninių ir tarptautinių institucijų vadovai, tarptautinio centro „Nizami Ganjavi“ nariai ir daugiau nei 200 aukščiausio lygio ekspertų, suinteresuotų šalių atstovų, akademikų ir pilietinės visuomenės atstovų.

Renginio dalyviai diskutavo apie šiandienines integracijos, globalizacijos, mokslo problemas, tapatybių pliuralizmą, lygių teisių stiprinimą, iššūkius bendroms, darnioms visuomenėms ir šių visuomenių vaidmenį sprendžiant konfliktus pasaulyje.

Vizito metu VDU rektorius prof. Zigmas Lydeka susitiko su Azerbaidžano studentų priėmimo komisijos vadove Maleika Abbaszadeh, atsakinga už stojamųjų egzaminų koordinavimą ir studentų priėmimą į šios šalies ir užsienio universitetus. Susitikimo metu susitarta dėl VDU įtraukimo į Azerbaidžano užsienio universitetų sąrašą, kuris suteikia galimybę Azerbaidžano studentams, atvykstantiems į Lietuvą, gauti finansavimą studijoms VDU.

Šiuo metu VDU studijuoja 6 magistrantai ir 4 laisvi klausytojai iš Azerbaidžano – universitete jie studijuoja tarptautinę politiką ir vystymą, diplomatiją ir tarptautinius santykius, marketingą ir tarptautinę komerciją, socialinį darbą. Šiuos studentus remia Azerbaidžano prezidento Heydaro Aliyevo fondas – labdaringa organizacija, rengianti įvairius švietėjiškus projektus, remianti mokyklų, ligoninių statybas ir t. t. Rektorius prof. Zigmas Lydeka susitiko su šio fondo atstovais, aptarė tolimesnio bendradarbiavimo galimybes.

Kartu su prezidentu Valdu Adamkumi VDU rektorius apsilankė Azerbaidžano diplomatijos akademijoje, susitiko su akademijos rektoriumi Hafizu Pashayevu ir prorektoriais. Visai neseniai, 2012 m. spalį, VDU ir ši akademija pasirašė dvišalio bendradarbiavimo sutartį, kurioje įtvirtinti abiejų institucijų tarpusavio ryšiai pasitelkiant akademinius ir švietimo mainus.

Apie „Club de Madrid“

„Club de Madrid“ yra nepriklausoma ne pelno siekianti organizacija, kuriai priklauso daugiau nei 90 kadencijas baigusių demokratinių valstybių prezidentų ir ministrų pirmininkų iš daugiau nei 60 valstybių. Tai – didžiausias pasaulyje forumas, subūręs daugiausia buvusių valstybių ir vyriausybių vadovų. „Club de Madrid“ siekia rasti atsaką augančiam paramos poreikiui dviejose srityse – demokratiniame vadovavime ir reakcijoje į krizę. Abi sritis sieja bendras tikslas – kovoti su demokratinio valdymo ir politinio konflikto iššūkiais bei kurti funkcionalias, integruojančias visuomenes, kuriose labiausiai vertinama šios organizacijos narių lyderystės patirtis.

Kviečiame žiūrėti fotoreportažą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Rodyti visus komentarus