VDU pasirašė pirmąją dvišalę sutartį su aukštojo mokslo įstaiga Kinijoje

2286

Vasario 12–17 d. VDU delegacija lankėsi trijose mokslo institucijose Kinijos Liaudies Respublikoje: Minzu universitete, Tiandžino tarptautiniame kultūros institute ir Kinijos tarptautinių studijų institute. Susitikimų metu buvo aptartos galimybės kurti bendrą Rytų Azijos regiono jungtinių studijų programą, diskutuota dėl studentų bei dėstytojų mainų bei aptartos bendradarbiavimo galimybės mokslinių tyrimų srityse.

Vasario 14 d. Minzu universitete (Pekinas) VDU atstovai pasirašė tarptautinių mainų sutartį ir bendradarbiavimo memorandumą, kurie atvers galimybes studentų bei akademiniams mainams. Minzu universitetas yra sukurtas Kinijos tautinėms mažumoms ir daugiausiai dėmesio skiria tautinių mažumų kultūros, filosofijos, religijos tyrimams. Tai yra pirmoji VDU dvišalė sutartis su aukštojo mokslo įstaiga Kinijos Liaudies Respublikoje.

Tiandžino tarptautiniame kultūros institute vasario 15 d. buvo ilgai diskutuojama dėl besiplečiančio bendradarbiavimo, kuris leis gerinti kinų kalbos ir su Kinijos kultūra susijusių dalykų dėstymo kokybę VDU „Rytų Azijos šalių kultūrų ir kalbų“ bei „Rytų Azijos regiono studijų“ programose. Tuo tikslu buvo aptartos galimybės kviesti dėstytojus iš Kinijos, kartu rengti vasaros mokyklas, skatinti kinų studentų studijas VDU.

Vasario 16 d. Kinijos tarptautinių studijų institute įvyko oficialus susitikimas su instituto viceprezidentu Youfa Liu ir atstovais iš skirtingų instituto padalinių. Šis institutas, su kurio atstovais susitikti rekomendavo Lietuvos Respublikos ambasada Kinijoje, yra vienas iš vyriausybinių tyrimų centrų, padedantis Kinijai formuoti užsienio politiką ir veikiantis kaip vienas viešosios diplomatijos organų. Svetingo priėmimo metu prof. Y. Liu pažadėjo VDU visokeriopą bendradarbiavimą dalinantis informacija apie renginius, vykdant tyrėjų ir dėstytojų mainus bei organizuojant jungtinius tyrimus.

„Visi susitikimai buvo vaisingesni nei tikėjomės, – teigė vienas delegacijos dalyvių, Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas prof. Šarūnas Liekis, – Apsilankius pas jau esamus ir potencialius akademinius partnerius Kinijoje, mes supratome, jog tai – ypatingai mums svarbi šalis, todėl būtina toliau plėtoti bendradarbiavimą, stiprinant Rytų Azijos studijas mūsų universitete”.

Stažuotė vyko finansuojant Europos Sąjungos projektą „Galimybių studija Azijos studijų tarptautiškumo plėtrai VDU”. Pagrindinis projekto tikslas – ištirti jungtinių Rytų Azijos regiono studijų programos galimybes ir pasirašyti su tuo susijusius memorandumus su galimais partneriniais universitetais.

Paruošta galimybių studija padės ne tik išsiaiškinti Jungtinės studijų programos rengimo galimybes ir poreikį, bet ir bus visapusiškai naudinga dėl naujai užmegztų ryšių, aptartų kitokio bendradarbiavimo (akademiniai mainai, jungtiniai tyrimai bei projektai) galimybių. Dėstytojai stažuočių metu užmegztus kontaktus galės palaikyti bei plėtoti, taip pat inicijuoti tolimesnį bendradarbiavimą įvairiose mokslinėse srityse.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Rodyti visus komentarus