VDU atstovai dalyvavo gyvybės mokslų parodoje „Biofit“ Prancūzijoje

930

Gruodžio 4–5 d.  VDU mokslininkai ir tyrėjai kartu su kitais Lietuvos mokslo ir studijų įstaigų bei Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) atstovais dalyvavo parodoje „Biofit“ Lilyje, Prancūzijoje – viename svarbiausių Europos renginių, skirtų skatinti akademinės bendruomenės, mokslininkų ir diagnostikos, farmacijos ir biotechnologinių įmonių bendradarbiavimą gyvybės mokslų srityje. Universitetui renginyje atstovavo VDU Instrumentinės analizės atviros prieigos centro vadovas, prof. habil. dr. Audrius Maruška, dr. Tomas Drevinskas ir doktorantė Dalytė Mardosaitė.

Mokslo ir verslo bendradarbiavimo pasiekimai buvo pristatyti bendrame „Open R&D Lietuva“ stende. Renginį organizavo inkubatorius „Eurasanté“, „Nutrition Health Longevity“ (NHL) ir  „Alsace BioValley“ klasteriai. Renginyje dalyvavo ir jį rėmė tokie gyvybės mokslų ir farmacijos pramonės milžinai kaip „Sanofi“, „Ferring“, „Bayer“, „Boeringer Ingelheim“, „Pfizer“, „Roche“ ir kiti. Europinio lygio paroda „Biofit“ yra skirta technologijų perdavimui, mokslo ir pramonės bendradarbiavimui bei ankstyvos pakopos inovacijoms. Renginio tikslas – vystyti partnerystę tarp mokslo tyrimų institucijų, farmacijos, biotechnologijų ir diagnostikos verslo atstovų.

Parodos „Biofit“ dalyviai gausiai lankė  bendrą Lietuvos atstovų stendą „Open R&D Lietuva“, domėjosi siūlomais produktais ir paslaugomis, kooperacijos galimybėmis. VDU mokslininkai renginio metu sutarė su gamybininkais iš Prancūzijos dėl polipeptidinių paviršiaus aktyvių junginių išbandymo micelinei kapiliarinei elektrochromatografijai, o su mokslininkais iš Sietlo (JAV) aptarė abipusių vizitų ir bendradarbiavimo galimybes, taip pat – ryšius teikiant projektus ir vykdant tyrimus, susijusius su 3D ląstelių kultūrų spausdinimu, „organų ant mikrolusto“ technologijų vystymu, miniatiūrizuotų prietaisų bioproduktų autentiškumo nustatymu.

VDU tyrėjai taip pat sutarė bendradarbiauti su patentinių patikėtinių kompanija iš Jungtinės Karalystės ruošiant tarptautinius patentus universiteto įrangai ir technologijoms. VDU atstovai informavo įvairius parodos lankytojus apie universitete vykdomus projektus ir teikiamas paslaugas, apsikeitė kontaktine informacija.

Jungtiniame stende „Open R&D Lietuva“ buvo suorganizuotas susitikimas su Lietuvos ambasados atstovais  Prancūzijoje, Ekonominių reikalų generaliniu sekretoriumi Mariumi Atroška ir Ekonominių bei verslo ryšių kanclere Daiva Kirkilaite-Chetcuti. Buvo aptartos bendradarbiavimo galimybės viešinant mokslininkų potencialą verslui Prancūzijoje, skatinant Lietuvos ir Prancūzijos mokslininkų bendradarbiavimą bei palengvinant partnerių paiešką ir bendrų projektų iniciavimą.

Renginio dalyviai turėjo galimybę išklausyti paskaitas, kurias vedė gyvybės mokslų srityje svarbiausius tyrimus vykdantys mokslininkai, dalyvaujantys pasauliniuose mokslo tyrimų konsorciumuose. Čia buvo pristatyti ir VDU Instrumentinės analizės atviros prieigos centro vykdomi ir vykdyti panaudotų medinių pabėgių bioremediacijos projektai, vaistinių augalų tyrimai, antivirusinių fitopreparatų paieška, pienarūgštės bakterijų paieška ir panaudojimas, miniatiūrizuotos analizės įrangos kūrimas ir taikymas, naujausių IT strategijų kūrimas ir taikymas chemometrijoje, biologinių savybių ir cheminės sudėties koreliacijai nustatyti, kiti biologinių produktų, aplinkos objektų ir pramonės gaminių instrumentinės analizės tyrimų rezultatai ir APC teikiamos paslaugos.

Renginyje dalyvavo daugiau nei 1200 delegatų, 800 įmonių, 100 ekspozicjos dalyvių, 80 aukšto lygio pranešėjų iš 35 šalių.

Prof. Audrius Maruška, VDU Gamtos mokslų fakulteto Instrumentinės analizės atviros prieigos centro vadovas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Rodyti visus komentarus