Akvaproduktų gamybos technologijos (VZI)
Dalyko anotacija lietuvių kalba
Studijų dalykas yra skirtas supažindinti studentus su žuvų ir kitų akvaproduktų kokybę, jų saugojimo ir pirminio apdirbimo bei prekinio paruošimo technologijomis. Paskaitų metu susipažins su akvaproduktų perdirbimo įmonėse naudojamais technologiniais įrenginiais, jų paskirtimi, konstrukcija ir veikimo teoriniais dėsningumais bei gebės analizuoti ir vertinti akvaproduktų perdirbimui naudojamus įrenginius ir jų sistemas
Dalyko anotacija užsienio kalba
The course is designed to familiarize students with the quality of fish and other aquaculture products, their storage and pre-processing and commercial preparation technologies. During the lectures they will get acquainted with technological equipment used in aquaculture processing plants, their purpose, construction and theoretical regularities of operation, as well as will be able to analyze and evaluate equipment and systems used for aquaculture processing..
Būtinas pasirengimas dalyko studijoms
Matematika, informatika, taikomoji fizika bei akvakultūros ir žuvininkystės sistemos.
Dalyko studijų rezultatai
1. Pateikti žuvies ir kitų akvaproduktų asortimentą, kokybės rodiklius bei jų įvertinimo metodus
2. Apibūdinti žaliavinių ir šaldytų akvaproduktų laikymo sąlygas ir realizavimo terminus bei šaldymo proceso esmę ir būdus
3. Palyginti akvaproduktų perdirbimo operacijas ir jų paskirtį
4. Apibūdinti akvaproduktų perdirbimo įmonėse naudojamus technologinius įrenginius, jų paskirtį, konstrukciją ir veikimo teorinius dėsningumus
5. Įvertinti žaliavinių ir perdirbtų akvaproduktų kokybę bei organizuoti jų perdirbimą ir sudaryti dorojimo operacijų seką
6. Atlikti šaldymo ir kitos technologinės įrangos pagrindinių darbinių dalių ir technologinių parametrų skaičiavimus
7. Įvertinti inžinerines technologijas ir įrangą
8. Įvertinti akvaproduktų perdirbimui naudojamus įrenginius ir jų sistemas
Dalyko turinys
1. Akvaproduktai, jų apdorojimo ypatumai, maistinė vertė ir klasifikacija.
2.Žuvies kokybė, jos kontrolės būdai ir metodai. Gedimai ir ydos.
5.Kitų akvaproduktų apdorojimo ypatumai ir technologijos. Kokybės reikalavimai.
8. Mikroklimato sandėliavimo patalpose formavimo principai ir reguliavimo sistemos. Šaldymo sistemos konstrukcija, veikimas ir projektavimas.
3. Žuvies pirminio apdirbimo ir prekinio paruošimo tikslai ir technologijos. Žuvies išdorojimo būdai. Asortimentas.
4. Žuvies perdirbimo operacijos: operacijos tikslai, būdai, technologijos ir naudojama įranga.
6. Žaliavinės ir prekinės produkcijos laikymo sąlygos ir terminai. Produkcijos pakavimas ir ženklinimas. Gyvos, šviežios ir šaldytos žuvies ir akvaproduktų transportavimas. Sandėlių ūkio technologinės schemos ir jų įrengimas.
7. Žuvies ir akvaproduktų perdirbimo įmonių šaldymo įrengimų tipai, paskirtis, eksploatacija.
9. Akvaproduktų perdirbimo įmonių tipai. Technologinių linijų projektavimo principai. Higienos reikalavimai ir dezinfekcija.
Dalyko studijos valandomis
Paskaitos 45 val. (NL ir I)
Laboratoriniai darbai 15 val. (NL ir I) Pratybos 15 val. (NL ir I)
Iš viso kontaktinio darbo 75 val.
Savarankiškas darbas 85 val.
Iš viso 160 val.
Studijų rezultatų vertinimas
Laboratoriniai darbai – darbų ataskaitos parengimas ir pristatymas: 20 %
Individuali užduotis – individualios užduoties parengimas ir pristatymas (darbas semestro metu): 15 %
Kolokviumas: 15 %
Egzaminas: 50 %
Literatūra
Pagrindinė literatūra
Gudonis A. Vandens gyvūnų gaminių technologija. – Utena : UAB „Utenos Indra“, 2013. – 208 p.
Bašinskienė L., Gudonis A. Žuvų gaminių juslinis įvertinimas. – Utena : UAB „Utenos Indra“, 2014. – 152 p.
Vasiliauskas V. Šaldymo procesų ir aparatų skaičiavimai: mokomoji knyga. -- Kaunas: Technologija, 2015. -- 166 p.
Тюльзнер М., Кох М. Технология рыбопереработки. – Санкт-Петербург: Профессия, 2011. – 402 c.
Balandis A. ir kt. Chemijos inžinerija. Vadovėlis. I, II ir III dalys. – Kaunas: Technologija, 2006-2007 m.
Žuvų ir jūrų vėžiagyvių juslinio įvertinimo laboratorijose vadovas (CAC/GL 31:1999) LST:1937-2004
Žuvys ir jų produktai. Chloridų (valgomosios druskos) kiekio nustatymas. Tūrinis metodas. LST:1775-2002
Žuvys ir žuvų produktai. Riebalų kiekio nustatymas. Rūgštinės hidrolizės metodas. LST:1776-2002
Žuvys ir jų produktai. Drėgmės (vandens) kiekio nustatymo metodai LST:1614-2000
Žuvys ir jų produktai. Priėmimas, mėginių sudarymas ir paruošimas tyrimams. LST:1613-2000
Papildoma literatūra
Vasiliauskas V.V. Šaldymo sistemos. – Kaunas: Technologija, 2005. – 248 p.
Novošinskas H. Inžinerinių technologijų projektavimas. – Akademija: ASU Leidybos centras, 2012. – 117 p.
Шевченко, В.В. Товароведение и экспертиза качества рыбы и рыбных товаров : учебное пособие. – Санкт-Петербург: Питер, 2005.
Vilimas V., Martinkus M. Mikroklimato formavimas augalininkystės produktų sandėliuose. – Akademija, Kauno r.: LŽŪU Leidybos centras, 2006. – 98 p.
Juodis E. Vėdinimas. – Vilnius: Technika, 2009. – 397 p.
Ramaswamy H., Marcotte M. Food processing: principles and applications. – Boca Raton, Fla.: Taylor & Francis, 2006. 420 p.
Stimbirys A. Žuvų produktų gamybos technologija ir higiena :mokymo metodinė priemonė. – Kaunas: VETinfo liedybinis centras, 2010.
Spruogis B. Pakrovimo ir iškrovimo įrenginiai bei mašinos. – Vilnius: Technika, 1994.