Mikroorganizmų biologija ir toksikologija

  • Dalyko kodas: AGR2025
  • Dalyko grupė: C
  • Apimtis ECTS kreditais: 6
  • Pavadinimas anglų kalba: Microbial biology and toxicology
  • Dalykas atestuotas: 2020 04
  • Atestacija galioja iki: 2023 04
  • Dalyko aprašo rengėjas(-ai):

    Doc. dr. Aurimas Krasauskas

Dalyko anotacija lietuvių kalba

Studijų dalyko paskirtis – sudaryti studentams sąlygas įgyti žinias apie mikroorganizmų morfologiją, fiziologiją, aplinkos veiksnių poveikį mikroorganizmams, mikroorganizmų reikšmę žemės ūkyje. Aptariamas mikroorganizmų paplitimas aplinkoje, naudingų ir patogeninių mikroorganizmų savybės. Išaiškinama mikroorganizmų reikšmė derliaus gedimo procesams, supažindinama su patogeniniais mikroorganizmais, intoksikacijomis, mikotoksinais, virusais ir kiti mikroskopiniais parazitais. Studentai dalyko laboratorinių darbų metu įsisavina mikrobų augimo kontrolės principus, išmoksta atlikti kokybinę ir kiekybinę mikrobiologinę analizę.

Dalyko anotacija užsienio kalba

The purpose of the study subject is to enable students to acquire knowledge of morphology and physiology of microorganisms, impact of environmental factors on microorganisms, significance of microorganisms in agriculture. The prevalence of microorganisms in the environment, the properties of useful and pathogenic microorganisms are studied.The role of microorganisms in crop spoilage, pathogenic microorganisms, intoxication, mycotoxin, viruses and other microscopic parasites are discussed. Students study the principles to control microbial growth, as well as qualitative and quantitative microbiological analysis.

Būtinas pasirengimas dalyko studijoms

Studentai turi būti baigę bendrosios chemijos, genetikos ir augalų fiziologijos dalykų studijas, būtinos biologijos pagrindų žinios.

Dalyko studijų rezultatai

1. Apibūdinti mikroorganizmų biologines savybes ir jų vystymosi ypatumus.
2. Įvertinti veiksnių bei skirtingų metodų taikymo galimybes kontroliuoti mikroorganizmų veiklą.
3. Paaiškinti mikroorganizmų reikšmę derliaus kokybei, įvairių veiksnių bei metodų taikymo galimybes kontroliuojant mikroorganizmų veiklą žemės ūkyje kontrolei.
4. Identifikuoti mikrobiologinius procesus ir jų padarinius derliui bei technologinėmis priemonėmis keisti mikroorganizmų veiklą žemės ūkyje norima linkme.

Dalyko turinys

1. Mikrobiologijos istorija. Mikrobiologijos objektai – eukariotiniai, prokariotiniai mikroorganizmai, neląstelinės sandaros mikrobiologiniai objektai.
2. Mikroorganizmų bendri bruožai. Prokariotinių ir eukariotinių mikroorganizmų sandara ir skirtumai.
3. Bakterijų sandara ir ypatumai.
4. Mikromicetų sandara ir ypatumai.
5. Neląstelinės sandaros mikrobiologinių objektų sandara ir ypatumai. Virusai, viroidai, prionai.
6. Aplinkos veiksniai ir mikroorganizmų vystymasis.
7. Mikroorganizmų mityba ir jos tipai. Mikrobų naudojami anglies, azoto ir kai kurių kitų cheminių elementų šaltiniai.
8. Mikroorganizmų metabolizmas - rūgimai.
9. Mikroorganizmų metabolizmas - kvėpavimas.
10. Mikotoksinai ir mikotoksikozės.
11. Bakteriniai toksinai ir toksikozės.

Dalyko studijos valandomis

Paskaitos - 45 val.
Laboratoriniai - 30 val.
Savarankiškas darbas 85 val.
Iš viso 160 val.

Studijų rezultatų vertinimas

Laboratoriniai darbai 25 %, kolokviumas – 25 %, egzaminas – 50 %.

Literatūra

1. 2009. Pranaitis P. Mikrobiologijos pagrindai. Kaunas.
2. 2012. Madigan M. Brock biology of microorganisms. Pearson Prentice Hall.
3. 2013. Gerard J. Tortora, Berdell R. Funke, Christine L. Case. Microbiology.
4. 2013. Krasauskas A. Mikrobiologija : laboratorinių darbų aprašas: mokymo priemonė Agronomijos, Miškų ir ekologijos fakultetų studentams.

Papildoma literatūra
1. 2008. Dabkevičius Z. Mikrobiologijos ir bakteriologijos pagrindai. Šiauliai: Šiaulių universiteto leidykla.
2. 2007. Baumann, R. W. Microbiology. Pearson/Benjamin Cummings.