Žemės ūkio ir maisto technologijos (KPA)

  • Dalyko kodas: IFISB067
  • Dalyko grupė: C
  • Apimtis ECTS kreditais: 6
  • Pavadinimas anglų kalba: Agricultural and Food Technologies
  • Dalykas atestuotas: 2020-04-29
  • Atestacija galioja iki: 2023-08-30
  • Dalyko aprašo rengėjas(-ai):

    Doc. dr. Rolandas Drejeris, doc. dr. Vytautas Liakas, doc. dr. Remigijus Zinkevičius

Dalyko anotacija lietuvių kalba

Dalyko paskirtis– suteikti supratimą apie žemės ūkio ir maisto technologijas, rengimo principus darnios plėtros kontekste, gyvulinės bei augalinės kilmės maisto produktų apdorojimą, gamybos procesų poveikį aplinkai, maisto bei žemės ūkio įrangos paskirtį bei rūšis, taikant kritinio mąstymo ugdymo metodus, išugdyti studentų gebėjimą surinkti, sisteminti, interpretuoti technologinę informaciją. Baigę dalyką studentai apibūdins žemės ūkio ir maisto technologijas, gebės parinkti reikiamą technologinę įrangą, tinkamai interpretuoti bei susisteminti tyrimo rezultatus. Studijų metodai: pasakojimas, aiškinimas, vaizdo įrašų peržiūra, informacijos apibendrinimas, pateikto atvejo analizė.

Dalyko anotacija užsienio kalba

Aim of the subject is to provide an understanding of agricultural and food technologies, principles of arrangement in the context of sustainability, food processing of animal and plant, production processes impact to environment, types of food, agricultural equipment; by use critical thinking methods students' ability to collect, systematize, interpret technological information. Upon completion of the subject, students will describe agricultural, food technologies, be able to select the needful technological equipment, properly interpret, systematize research results. Study methods: Narration, Interpretation, Video review, Summary of information, Case study.

Būtinas pasirengimas dalyko studijoms

Mikroekonomika, Makroekonomikos, Apskaitos pagrindai, Bioekonomika, Žmogiškieji ištekliai

Dalyko studijų rezultatai

1. Apibūdins bendrąją žemės ūkio produkciją ir jos panaudojimo galimybes, atskleisti technologinių veiksnių sąsają bei įtaką maisto gamybos produktyvumo formavimui, apibrėžti gamybos technologijas, išnagrinėti jų sudarymo principus bei inovacijų panaudojimo galimybes.
2. Apibūdins maisto technologijas, maisto produktų apdorojimo technologinę įrangą ir ją racionaliai parinkti.
3. Atskirs žemės ūkio produkcijos ir maisto apdorojimo procesus, išvardyti jų nuoseklumą bei kai kurias savybes, apdorojimo ypatumus bei produktyvumo ir kokybės parametrus.
4. Apibūdins maisto gamybos įrangos rūšis, jų pranašumus bei trūkumus, apskaičiuoti reikiamos technikos poreikį.
5. Priims sprendimus pasirenkant reikalingą įrangą, susirasti įrangos tiekėjus bei gebėti gaminti ir realizuoti produkciją atitinkančią šiuolaikinės rinkos poreikius.
6. Sieks socialinės darnos tiek asmeninėje veikloje, tiek santykiuose su kitais žemės ūkio verslo dalyviais.

Dalyko turinys

1. Žemės ūkio ir maisto sektoriaus situacija Lietuvoje ir ES. ŽŪP (žemės ūkio produkcijos) pa-naudojimo galimybės bei gamybos tobulinimo poreikis.
2. Technologijų klasifikacija, ekonominis jų vertinimas. Ūkinės veiklos įtaka gamtai.
3. Maisto technologijos samprata. Naujos maisto technologijos. Žemės ūkio ir maisto produktų naujų technologijų kūrimo principai, inovacijų panaudojimo poreikis ir galimybės.
4. Maisto produktų apdorojimo poreikis ir principai. Maisto apdorojimui reikalingos patalpos, reikalavimai patalpoms. Maisto produktų apdorojimo technologinė įranga, įrangos parinkimas.
5. Žemės ūkio gaminių asortimento formavimas, technologinių procesų kokybės samprata. Darbo vietų įrengimas. Personalo poreikio pagrindimas
6. Žemės ūkio produkcija (ŽŪP), jos kiekybės ir kokybės analizė bei analizės naudojimo sritys. Pirminis ir terminis maisto produktų apdorojimas, galimos interpretacijos. Žemės ūkio produkcijos panaudojimo reikšmė ekonomikos progresui. Maisto produktų tinkamos kokybės formulė.
7. Technologinių veiksnių analizė, jų sąsaja ir įtaka gamybos produktyvumo intensyvinimui.
8. Žemės ūkio ir maisto apdorojimo įrengimų parinkimo principai ir jų tinkamumo vertinimas.
9. Pirminio žemės ūkio produktų apdorojimo mašinų paskirtis, agrotechninis bei ekonominis įvertinimas. Bendrieji higienos bei darbų saugos reikalavimai technologinei įrangai bei
reikalavimų laikymosi kontrolė. Svarbiųjų rizikos valdymo taškų maisto gamyboje nustatymas.
10. Darnios technologijos samprata, pranašumai prieš tradicines žemės ūkio produkcijos apdorojimo technologijas.
Tobuliausių produkcijos realizavimo sprendimų pasirinkimas.
11. Šiuolaikinės maisto produktų laikymo technologijos bei produkcijos transportavimo technologijos
12. The concept of social sustainability. Justification of the differences between socially responsible and social business from the aspect of regional policy. The concept of sustainability in technical solutions in food processing.
13. Impact of social innovations on economic development. Peculiarities of decision making in the agricultural sector.
14. The concept of responsibility and opportunities for sharing. Insurance of agricultural objects, its positive-negative aspects.

Dalyko studijos valandomis

Paskaitos (P) 45 val.
Seminarai (S) 15 val.
Savarankiškas darbas 100 val.
Iš viso 160 val.

Studijų rezultatų vertinimas

Kolokviumas – 15 %
Namų darbas – 15 %
Pratybų užduotys – 20 %
Egzaminas – 50 %

Literatūra

Pagrindinė literatūra
1. 2019 Gudonis A. Gyvūninio maisto technologija ir inžinerija. Alytus: UAB “Alytaus spaustuvė“. 2019. ISBN : 9786098171495. 375 p.
2. 2018 Zinkevičius, Remigijus. Miško ūkio mašinos. Studijų knyga [elektroninis išteklius] / Aleksandro Stulginskio universitetas. Žemės ūkio inžinerijos fakultetas. Žemės ūkio inžinerijos ir saugos institutas. Akademija, Kauno r. : Aleksandro Stulginskio universiteto Leidybos centras, 2018. 280 p. ISBN 978-609-449-149-8.
3. 2017 Gudonis A. Pieno gaminių technologija (2-as leidimas). Utenos Indra.
4. 2012 Sakalauskas, Antanas; Šarauskis, Egidijus; Šniauka, Povilas; Vaiciukevičius, Edvardas; Zinkevičius, Remigijus. Augalininkystės technologijų inžinerija mokomoji knyga [elektroninis išteklius] / Aleksandro Stulginskio universitetas. Žemės ūkio inžinerijos fakultetas. Žemės ūkio mašinų katedra. Akademija, Kauno r. : Aleksandro Stulginskio universiteto Leidybos centras, 2012. 130 p. ISBN 9786094490286.
5. 2012 Butkus, Vidmantas; Domeika, Rolandas sudarytojas; Jasinskas, Algirdas; Martinkus, Mindaugas; Špokas, Liudvikas; Vaiciukevičius, Edvardas. Derliaus dorojimo technologijų inžinerija mokomoji knyga [elektroninis išteklius] / Aleksandro Stulginskio universitetas. Žemės ūkio inžinerijos fakultetas. Žemės ūkio mašinų katedra. Akademija, Kauno r.: Aleksandro Stulginskio universiteto Leidybos centras, 2012. 164 p. ISBN: 9786094490347.
6. 2012 Drejeris, Rolandas. Maitinimo įmonių veiklos vadyba. Vilnius: Baltos lankos, 356 p.
7. 2012 Bašinskienė L. Juslinis gaminių vertinimas. Kaunas: Technologija.

Papildoma literatūra
1. 2015 Drejeris R. Naujų paslaugų kūrimo ir diegimo kiekybiniai sprendimai. Kaunas: Akademija.
2. 2012 Danilčenko H. Juslinis gaminių vertinimas. Kaunas: Akademija
3. 2010 Venskutonienė, Egidija, Zinkevičius, Remigijus. Žemės ūkio technologijų pagrindai: papildoma mokomoji medžiaga / Lietuvos žemės ūkio universitetas. Augalininkystės ir gyvulininkystės katedra. Žemės ūkio mašinų katedra. Elektroninė versija, 2010, Akademija.- 15 p.
4. 2009 Butkus V., Domeika R., Vaiciukevičius E., Steponavičius D. Cukrinių runkelių derliaus dorojimas. Mokomoji knyga.- Akademija, 2009.- (elektroninė versija)
5. 2005 Butkus V., Špokas L. Bulvių derliaus dorojimo mašinos. Mokymo priemonė.- Akademija, 2005.- 165 p. (elektroninė versija).