Augalinių produktų kokybės valdymas

  • Dalyko kodas: AGR4035
  • Dalyko grupė: C
  • Apimtis ECTS kreditais: 6
  • Pavadinimas anglų kalba: Quality control of plant food products
  • Dalykas atestuotas: 2020 04
  • Atestacija galioja iki: 2023 04
  • Dalyko aprašo rengėjas(-ai):

    doc. dr. A. Paulauskienė

Dalyko anotacija lietuvių kalba

Kursas skirtas sudaryti studentams sąlygas įgyti žinių apie augalinių produktų kokybę, kokybės valdymo galimybes; formuoti gebėjimus identifikuoti biotinių ir abiotinių veiksnių įtaką augalinių produktų kokybei ir spręsti augalinių žaliavų kokybės problemas; ugdyti kompetencijas valdyti augalinių produktų kokybę gamybos proceso metu.

Dalyko anotacija užsienio kalba

The course is designed to enable students to acquire knowledge about the quality of plant food products and opportunities of quality management; to form abilities to identify the influence of biotic and abiotic factors on the quality of plant products and to solve problems of plant raw materials quality; develop competencies to manage the quality of plant products during the production process.

Būtinas pasirengimas dalyko studijoms

Agroekologija, Bendroji chemija, Augalų fiziologija, Mikroorganizmų biologija ir toksikologija studijų dalykai.

Dalyko studijų rezultatai

1. Apibrėžti biologiniai, fizikiniai ir cheminiai procesai vykstantys augaliniuose maisto produktuose.
2. Paaiškinti produktų kokybę įtakojantys veiksniai.
3. Apibūdinti augalinių produktų kokybės standartai, išvardinti kokybės kontrolės metodai.
4. Gebėti susieti žemės ūkio augalų produktyvumo didinimą su produkcijos kokybe bei sauga ir biologinės įvairovės išsaugojimu.
5. Parinkti tinkamus metodus, padedančius praktiškai spręsti produkcijos kokybės gerinimo problemas.

Dalyko turinys

1. Agrobiologinių ir agrotechninių veiksnių įtaka augalinių žaliavų derliui ir jo kokybei.
2. Augalinėse žaliavose susidarantys cheminiai junginiai, juose vykstantys biologiniai, mikrobiologiniai procesai, turintys įtakos jų kokybei.
3. Augalinių produktų kokybės samprata.
4. Integruoto metodo „nuo lauko iki stalo“ principai ir taikymas.
5. Kokybės sistemų taikymas, augalinių produktų sertifikavimo galimybės.
6. Augalinių žaliavų nokimo metu vykstantys cheminės sudėties pokyčiai, augalinės produkcijos brandos įvertinimas, derliaus nuėmimo organizavimas.
7. Augalinių produktų cheminės sudėties ir maistinės vertės kokybiniai pokyčiai ir jų valdymas sandėliavimo metu. Šiuolaikiniai sandėliavimo metodai – kokybiškų augalinių produktų išlaikymo priemonė.
8. Prekinis augalinės produkcijos paruošimas ir pakavimas.

Dalyko studijos valandomis

Paskaitos - 45 val.
Laboratoriniai darbai - 30 val.
Savarankiškas darbas - 85 val.
Iš viso - 160 val.

Studijų rezultatų vertinimas

kolokviumas 30 %, laboratoriniai darbai 15 %, darbas grupėje ir komandinės užduotys (praktinės užduoties parengimas ir pristatymas) – 15%, egzaminas 40 %.

Literatūra

1. 2008. Danilčenko H., Jarienė E.,Paulauskienė A. Augalinių maisto produktų kokybė ir sauga. Akademija: IDP Solution.
2. 2014. Thompson A.K. Fruit and Vegetables, 2 Volume Set: Harvesting, Handling anr Storage, Wiley.
3. 2012. O‘Donnell C., Tiwari B.K., Cullen P.J., Rice R.G. Ozone in Foodand Vegetable Processing, Willey & Sons, 312 p.
4. 2018. Bala B.K. Drying and Storage of Cereal Grains. Willey & Sons.
5. 2000. Salunkhe D. K., Bolin H. R., Reddy N. R. Storage, processing and nutritional quality of fruits and vegetables. CRC Press.
6. 2003. Handbook of postharvest technology: cereals, fruits, vegetables, tea, and spices / edited by Amalendu Chakraverty [et al.]. Marcel Dekker.
7. 2003. Postharvest physiology and pathology of vegetables / edited by Jerry A. Bartz and Jeffrey K. Brecht. Marcel Dekker.

Papildoma literatūra
1. 2007. Augalininkystės produktų laikymo ir perdirbimo technologijos. Laboratoriniai ir praktiniai darbai I, II dalys. Akademija.
2. 2001. Fruit Processing. Nutrition, Products, and Quality Management. Second Edition. Edited by David Arthey, Philip R. Ashurst. Aspen Publishers.
3. 2005. Jung H. Han. Innovations in food packaging. Elsevier academic Press.
4. 2006. Vilimas V., Martinkus M. Mikroklimato formavimas augalininkystės produktų sandėliuose: mokomoji knyga: (žemės ūkio inžinerijos studentams, projektuotojams, konsultavimo tarnybų darbuotojams, ūkių specialistams). LŽŪU Leidybos centras.
5. 1999. Cereal grain: mycotoxins, fungi and quality in drying and storage / Ed. J. Chelkowski. Elsevier.