Maisto žaliavų ir produktų perdirbimo ir sandėliavimo inžinerija

  • Dalyko kodas: MKS4053
  • Dalyko grupė: C
  • Apimtis ECTS kreditais: 10
  • Pavadinimas anglų kalba: Food Raw Material and Product Processing and Storage Engineering
  • Dalykas atestuotas: 2020 04
  • Atestacija galioja iki: 2023 04
  • Dalyko aprašo rengėjas(-ai):

    doc. dr. Egidijus Zvicevičius

Dalyko anotacija lietuvių kalba

Studijų dalyko paskirtis – sudaryti studentui sąlygas įgyti žinių maisto žaliavų ir produktų laikymo, prekinio paruošimo ir perdirbimo srityje. Dalykas formuoja bakalauro profesinius gebėjimus, kurie yra būtini organizuojant maisto žaliavų sandėliavimo / džiovinimo / prekinio paruošimo / perdirbimo technologijas, parenkant technologines operacijas ir įrangą, suvokiant jų paskirtį, poreikį ir teorinius veikimo principus, identifikuojant inžinerines-technologines problemas ir ieškant sprendimo būdų, analizuojant įrenginių darbą, jų poreikį ir pagrindines charakteristikas.

Dalyko anotacija užsienio kalba

The purpose of the course is to enable the student to acquire knowledge in the field of storage, commercial preparation and processing of food raw materials and products. The subject develops the bachelor's professional skills necessary for organizing food storage / drying / commercial preparation / processing technologies, selecting technological operations and equipment, understanding their purpose, need and theoretical principles of operation, identifying engineering-technological problems and finding solutions, analyzing equipment work, their need and their main characteristics.

Būtinas pasirengimas dalyko studijoms

Fizika; Matematika ir informatika; Neorganinė ir analizinė chemija; Augalinės maisto žaliavos; Gyvūninės maisto žaliavos; Maisto produktų gamyba; Maisto žaliavų laikymas; Maisto mikrobiologija ir toksikologija; Maisto žaliavų biotechnologija.

Dalyko studijų rezultatai

1. Apibūdinti maisto žaliavų ir jų produktų kokybę įtakojančius veiksnius ir technologines-inžinerines priemones jiems valdyti.
2. Vertinti naudojamas operacijas/ įrenginius/ technologijas, teikti inovatyvius sprendimus procesams bei technologijoms tobulinti.
3. Apibūdinti ir analizuoti maisto žaliavų derliaus dorojimo ir sandėliavimo technologijose naudojamų operacijų ir įrenginių paskirtį, derinti jų tarpusavio darbą.
4. Paaiškinti maisto žaliavų sandėliavimo, prekinio paruošimo ir perdirbimo technologijose naudojamų įrenginių konstrukciją ir teorinius veikimo principus.
5. Analizuoti ir vertinti sandėliuose naudojamas mikroklimato valdymo sistemas.
6. Nustatyti pagrindines maisto žaliavų derliaus dorojimo ir sandėliavimo technologijų/ įrenginių charakteristikas, apibūdinti jų projektavimo ir parinkimo principus.

Dalyko turinys

1. Įvadas. Maisto žaliavų derliaus dorojimo tikslai ir būdai.
2. Šilumos ir masės mainai maisto žaliavų sampile. jų valdymo būdai.
3. Maisto žaliavų ir produktų sandėliavimo technologijos ir sandėliai.
4. Laikymo sąlygų formavimo teoriniai pagrindai. Sandėlių vėdinimo sistemos. Dirbtinis šaldymas.
5. Maisto žaliavų perdirbimo ir prekinio paruošimo tikslai ir operacijos.
6. Mechaninių ir hidrome-chaninių procesų inžinerija: įrenginiai, jų konstrukcija ir veikimas.
7. Šiluminių procesų inžinerija: įrenginiai, jų konstrukcija ir veikimas.
8. Masės mainų procesų inžinerija: įrenginiai, jų konstrukcija ir veikimas.
9. Technologinis transportas: įrenginiai, jų konstrukcija ir veikimas.
10. Sandėlių ir technologijų projektavimo pagrindai. Įrenginių parinkimo principai.
11. Sandėliavimo, prekinio paruošimo ir perdirbimo technologijų vertinimo kriterijai.
12. Aprūpinimo sistemos logistika. Atsargų valdymas

Dalyko studijos valandomis

Paskaitos - 60 val.
Laboratoriniai darbai - 60 val.
Savarankiškas darbas 147 val.
Iš viso - 267 val.

Studijų rezultatų vertinimas

Laboratoriniai darbai – 35 %; kolokviumas – 30 %; egzaminas – 35 %.

Literatūra

1. 2013. Zvicevičius E., Raila A., Novošinskas H. Augalinės biomasės sandėliavimo sistemų inžinerija. – Akademija, Kauno r.: Aleksandro Stulginskio universiteto Leidybos centras.
2. 2009. Verma L.R., Joshi V.K. Postharvest technology of fruits and vegetables: handling, processing, fermentation and waste management. – New Delhi: Indus.
3. 2009. Petruševičius V., Raila A. Augalininkystės produktų džiovinimas storame nejudančiame sluoksnyje / Akademija.
4. 2012. Novošinskas H. Inžinerinių technologijų projektavimas. – Akademija: ASU Leidybos centras.
5. 2013. Raila A., Novošinskas H., Zvicevičius E. Žemės ūkio technologinis transportas – Akademija: Alek-sandro Stulginskio universiteto Leidybos centras.
6. 2015. Vasiliauskas V. Šaldymo procesų ir aparatų skaičiavimai: mokomoji knyga. -- Kaunas: Technologija.
7. 2014. Juodis E. Vėdinimo aerodinamika : vadovėlis / Egidijus Saulius Juodis, Violeta Motuzienė ; Vilniaus Gedimino technikos universitetas. Vilnius : Technika.

Papildoma literatūra
1. 2010-2014. Paulauskas L. Maisto pramonės įrengimai. I ir II dalys. – Kaunas: Technologija.
2. 2005. Vasiliauskas, Vincas. Šaldymo sistemos – Kaunas: Technologija.
3. 2006. Ramaswamy H., Marcotte M. Food processing: principles and applications. – Boca Raton, Fla.: Taylor & Francis.
4. 2006-2007. Balandis A. ir kt. Chemijos inžinerija. Vadovėlis. I, II ir III dalys. – Kaunas: Technologija.
5. 2008. Danilčenko H., Jarienė E., Paulauskienė A. Augalinių maisto produktų kokybė ir sauga. – Akademija [i.e. Klaipėda]: IDP Solutions.