Pramoniniai fermentacijos procesai
Dalyko anotacija lietuvių kalba
Šio kurso tikslas – plėtoti gebėjimus ir praktinius įgūdžius pramoninės fermentacijos technologijose; dalyko principuose ir ateities tendencijose. Taip pat siekiama suteikti bazinį supratimą apie ekonomines varomąsias jėgas ir šių technologijų galimybes bei trūkumus, įvertinti ir parinkti tinkamiausią sprendimą konkrečiai šios srities problemai. Išklausę kursą tudentai pademonstruos supratimą ir turės praktinės patirties sprendžiant teorines problemas pramoninės fermentacijos technologijose.
Dalyko anotacija užsienio kalba
This course aims to provide knowledge of the industrial fermentation technologies; to introduce the principles of the subject and their future trends. It also aims to provide basic understanding of economical driving forces and the potential and limitations of these technologies, to evaluate and select the most appropriate solution for a given practical problem in this area. Students will demonstrate understanding and have practical experience in approaching theoretical problems onto the industrial fermentation technologies.
Būtinas pasirengimas dalyko studijoms
Spektriniai ir elektrocheminiai metodai biotechnologijoje ir farmacinėje analizėje; Analizės metodologija, bioinformatika ir kokybės užtikrinimas; Genų inžinerija
Dalyko studijų rezultatai
1. Gebės apibūdinti fermentacijos technologijos principus, gebės parinkti fermentacijos metodus ir supras jų galimybes ir ribotumus.
2. Gebės paaiškinti apie fermentacijos technologijos metodus bei įgis praktinių įgūdžių, gebės paaiškinti fermentacijos žaliavų ir tarpinių bei galutinių produktų analizės svarbą.
3. Gebės apibūdinti fermentacijos technologijos įrangos sudedamąsais dalis, supras apie kietafazės fermentacijos ir bioreaktorių naudojimo ribotumus bei gebės spręsti kylančias technologines problemas.
4. Gebės modeliuoti procesus ir pramoninų procesų vystymą, gebės taikyti pažangius biotechnologijos pasiekimus, planuojant ir vykdant eksperimentus bei priimant technologinius ir analizinius sprendimus susidūrus su daugialypėmis problemomis.
5. Gebės projektuoti pramonines biotechnologijų gamybos linijas ir taikyti produktų gamybai ir gebės apibūdinti bei analizuoti pažangius biotechnologijos pasiekimus.
6. Gebės apibūdinti fermentacijos procesų tendencijas pramoninėje ir biotechnologijose, gebės analizuoti pažangius biotechnologijos pasiekimus bei juos konceptualizuoti ir pritaikyti pramoninės fermentacijos procesuose, suvokdami jų ribotumus.
Dalyko turinys
1. Pramoniniai fermentacijos procesai. Dalyko įvadas, bendrieji apibrėžimai ir istorija.
2. Pramoninės fermentacijos principai: mikrobiologiniai aspektai ir procesas.
3. Pramoninės fermentacijos technologija: sterilizacijos metodai ir kontrolė.
4. Pramoninės fermentacijos technologija: mikroorganizmų kultūrų parinkimas ir jų išsaugojimas.
5. Pramoninės fermentacijos technologija: žaliavos ir fermentacijos terpės.
6. Pramoninės fermentacijos technologija: bioreaktoriai, jų veikimas, reikalingi prietaisai ir proceso valdymas.
7. Kietafazė fermentacija: pagrindai, skirtumai ir panaudojimas.
8. Energijos ir išteklių tausojimas bei proceso modeliavimas.
9. Gamyklų ir procesų vystymas ir masto didinimas.
10. Žemės ūkio pramonės atliekų biotransformacija ir jų panaudojimas pramoninėse biotechnologijose ir biomasės utilizacijoje.
11. Biotechnologijų produktai, skirti maistui ir kitoms pramoninėms ir techninėms reikmėms.
12. Biotechnologijų produktai, skirti sveikatos priežiūrai ir medicinai
13. Bioenergija ir biokuras.
14. Fermentai biotechnologijose ir pramonėje.
15. Pramoninės fermentacijos procesų tendencijos.
Dalyko studijos valandomis
Paskaitos 30 val.
Laboratoriniai darbai 15 val.
Iš viso kontaktinio darbo val. 45 val.
Savarankiškas darbas 88 val.
Iš viso 133 val.
Studijų rezultatų vertinimas
Kolokviumas raštu (30%), laboratoriniai darbai (30%), egzaminas raštu (40%). Egzaminas bus vertinamas tik atlikus savarankiškas užduotis, bei laboratorinius darbus ir pilnai už juos atsiskaičius.
Literatūra
1. 2000 Molecular biology and biotechnology / edited by John M. Walker and Ralph Rapley. Cambridge: Royal Society of Chemistry, VDU Informat. / Gamtos m. b-kos abonementas (D44927-4L)
2. 2016 Principles of Fermentation Technology Book. 3rd Edition https://www-sciencedirect-com.ezproxy.vdu.lt:2443/book/9780080999531/principles-of-fermentation-technology
3. 2010 Functions and biotechnology of plant secondary metabolites / edited by Michael Wink. Ames Iowa: Wiley-Blackwell
4. 2004 Biotechnology and the future of society : challenges and opportunities. Abu Dhabi : Emirates Center for Strategic Studies and Research
5. 2016 Bioreactors - Design, Operation and Novel Applications. Carl-Fredrik Mandenius Wiley-VCH Verlag GmbH & Co.,
https://ebookcentral-proquest-com.ezproxy.vdu.lt:2443/lib/vmulib-ebooks/detail.action?docID=4455005
Papildoma literatūra
1. 1996 Hunter-Cevera J.C., Belt A., Maintaining cultures for biotechnology and industry Academic Press https://books.google.lt/
2. 2008 Pandey A., Soccol C.R., Larocche C., Current development in Solid-State Fermentation Asiatech Publishers, inc.
https://books.google.lt/
3. 2013 Carlos Ricardo Soccol, Ashok Pandey, Christian Larroche Fermentation processes engineering in the food industry CRC Press https://books.google.lt/
4. 2014 Fermentation and Biochemical Engineering Handbook Henry C. Vogel and Celeste M. Todaro https://ebookcentral-proquest-com.ezproxy.vdu.lt:2443/lib/vmulib-ebooks/detail.action?docID=1663369