Žmogaus teisės ir globalusis teisingumas

  • Dalyko kodas: SOC 5016
  • Apimtis ECTS kreditais: 6
  • Pavadinimas anglų kalba: Human Rights and Global Justice
  • Dalykas atestuotas: 2022 06 01
  • Atestacija galioja iki: 2025 06 01
  • Dalyko aprašo rengėjas(-ai):

    Prof. dr. Milda Ališauskienė, Sociologijos katedra

Dalyko anotacija lietuvių kalba

Šio dalyko tikslas išanalizuoti šiuolaikines žmogaus teises kaip sociopolitinį reiškinį, jo raidą, įgyvendinimo iššūkius ir galimus jų sprendimus. Taikant tarpdisciplininį požiūrį užsiėmimų metu nagrinėjami socialiniai, kultūriniai, politiniai ir teisiniai žmogaus teisių įgyvendinimo aspektai. Analizuojama Jungtinių Tautų žmogaus teisių sistemą ir jos įgyvendinimas vietiniu, nacionaliniu ir pasauliniu lygmenimis, aptariamas žmogaus teisių universalizmas ir kultūrinis reliatyvizmas, tarpsektoriškumas, nagrinėjamos iškylančias žmogaus teisių problemos lyčių, seksualumo, religijos, migracijos srityse.

Dalyko anotacija užsienio kalba

This course aims to examine contemporary human rights as a sociopolitical phenomenon, its evolution, implementation challenges, and possible solutions. The interdisciplinary course explores the social, cultural, political, and institutional-legal aspects of human rights implementation. Students will analyze the United Nations human rights system and its implementation on the local, national and global levels, will explore universalism of human rights and cultural relativism, intersectionality, examine arising human rights issues in the areas of gender, sexuality, religion, migration.

Dalyko studijų rezultatai

1. Taiko sociologijos bei politikos mokslų teorinius modelius analizuojant žmogaus teisių ir globalaus teisingumo problemas.
2. Nustato socialines problemas žmogaus teisių ir globalaus teisingumo srityje.
3. Parengia ir įgyvendina socialinių problemų žmogaus teisių ir globalaus teisingumo projektus.
4. Analizuoja ir interpretuoja sociologinių tyrimų duomenis ir rengia tyrimų ataskaitas bei apibrėžia žmogaus teisių ir globalaus teisingumo sprendimus.
5. Tikslingai ir etiškai bendradarbiauja darbo grupėse analizuojant ir siūlant viešosios politikos ir visuomenės iššūkių sprendimus.

Dalyko turinys

Istorinė žmogaus teisių raida. Žmogaus teisės ir socialinė bei politinė teorijos. Žmogaus teisių universalizmas ir kultūrinis reliatyvizmas. Tarpsektoriškumas. Žmogaus teisių tyrimų problemos.
JT žmogaus teisių apsaugos sistema ir jos poveikis žmogaus teisių procesui. Europos žmogaus teisių ir socialinių bei ekonominių poreikių apsaugos konvencija. Nacionalinės žmogaus teisių institucijos. Žmogaus teisių gynėjai ir aktyvizmas. Nevalstybiniai žmogaus teisių rėmimo dalyviai. Žmogaus teisės, moterys ir lytis. LGBTI+ žmogaus teisės. Migracija, pabėgėliai, prieglobstis ir neturtingų žmonių teisės. Žmonių su negalia žmogaus teisės. Klimato pokyčiai ir žmogaus teisės. Religija ir žmogaus teisės. Religijos laisvė. Socialiniai pokyčiai ir žmogaus teisės.
Žmogaus teisės, moterys ir lytis. LGBTI+ žmogaus teisės. Migracija, pabėgėliai, prieglobstis ir neturtingų žmonių teisės. Žmonių su negalia žmogaus teisės. Klimato pokyčiai ir žmogaus teisės. Religija ir žmogaus teisės. Religijos laisvė. Socialiniai pokyčiai ir žmogaus teisės.

Dalyko studijos valandomis

Studijų vykdymo forma

Val. auditorinėse studijose

Val. nuotolinėse studijose

Paskaitos

15 val.

15 val.

Seminarai

30 val.

30 val.

Laboratoriniai darbai

0 val.

0 val.

Pratybos

0 val.

0 val.

Konsultacijos

5 val.

5 val.

Iš viso kontaktinio darbo val.

50 val.

Savarankiškas darbas

110 val.

Iš viso

160 val.

Studijų rezultatų vertinimas

Kolokviumas 30 %, namų darbas 20%, darbas grupėje 20 %, egzaminas 30%.

Literatūra

1. 2007 Clapham, A. 2007. Human Rights. A Very Short Introduction.
2. 2014 Mihr, A., Gibney, M. (eds.) The Sage Handbook of Human Rights.
3. 2007 Hunt. L. Inventing Human Rights. A History.
4. 2018 Pisillo Mazzeschi, R. and Pasquale De Sena (eds.). Global Justice, Human Rights and the Modernization of International Law
5. 2016 Goodhart M. (ed.) Human Rights. Politics and Practice. 3rd edition.
Papildoma literatūra
1. 2019 Ramcharan, B. G. Modernizing the UN Human Rights System
2. 2012 Estevez, A. Human Rights, Migration and Social Conflict. Towards a Decolonized Global Justice.