Laukinių gyvūnų prekių mokslas

  • Dalyko kodas: MEMBM023
  • Dalyko grupė: C
  • Apimtis ECTS kreditais: 6
  • Pavadinimas anglų kalba: Game Production
  • Dalykas atestuotas: 2020-05
  • Atestacija galioja iki: 2023-05
  • Dalyko aprašo rengėjas(-ai):

    lekt. dr. Jolanta Stankevičiūtė
    lekt. dr. Artūras Kibiša

Dalyko anotacija lietuvių kalba

Laukinių gyvūnų prekių mokslo dalykas skirtas supažinti studentus su medžioklės produkcija ir prekėmis. Ugdomi gebėjimai įvertinti sumedžiotų gyvūnų dalis, kaip medžioklės produkciją. Ugdomi gebėjimai išmanyti medžioklės prekių paruošimą ir jų panaudojimo galimybes.

Dalyko anotacija užsienio kalba

The subject is to provide knowledge about game production for students. To evaluate separate parts of animal as game production. To understand the preparation of game production and possibilities of their use.

Dalyko studijų rezultatai

Gebės kritiškai vertinti, interpretuoti pritaikyti žinias aiškinant laukinių gyvūnų išteklių sandarą, jos dinamikos dėsningumus, teikiant problemų sprendimo pasiūlymus ir alternatyvius sprendimo variantus bei galimą poveikį aplinkai.

Gebės išsiaiškinti valstybinio ir privataus medžioklės ūkio sektoriuje iškylančias problemas ir suvoks laukinių gyvūnų išteklių valdymo svarbą.
Gebės taikyti teorines laukinių gyvūnų prekių mokslo žinias profesinėje praktikoje

Demonstruos gebėjimus savarankiškai studijuoti ir suprasti specializuotus laukinių gyvūnų biologijos ir medžioklės terminus

Gebės aiškiai ir argumentuotai perteikti apibendrintą profesinę informaciją specialistams ir kitiems asmenims.

Demonstruos gebėjimus rengti ir pristatyti pranešimus laukinių gyvūnų išteklių temomis.
Demonstruos gebėjimus dalyvauti dalykinėse diskusijose.
Demonstruos gebėjimus integruotai sieti laukinių gyvūnų išteklių ir jų valdymo bei laukinių gyvūnų prekių mokslo žinias bei parinkti optimalius sprendimus.
Įvertins laukinių gyvūnų išteklių ir jų valdymo svarbą bei medžioklės prekių tvaraus naudojimo svarbą.

Dalyko turinys

1. Medžioklės prekių klasifikacija. Medžioklės prekių savybės, rūšiavimas, standartas, laikymas; Kailio, odos sandara.
2. Švelniakailių žvėrelių kailiai ir jų pirminis apdorojimas. Atskirų rūšių švelniakailių žvėrelių kailių ypatumai;
3. Medžioklės trofėjų samprata, klasifikacija paruošimas;
4. Laisvėje ir aptvaruose auginamų laukinių gyvūnų mėsos produkcija, jos specifiškumas;
5. Pirminis laukinių gyvūnų mėsos apdorojimas, mikrobiologinė rizika ir veterinariniai reikalavimai;
6. Laukinių gyvūnų mėsos morfologinė sudėtis ir raumenų biologija;
7. Laukinių gyvūnų mėsos cheminė sudėtis ir mitybinė vertė;
8. Laukinių gyvūnų mėsos biocheminiai brendimo procesai. Alternatyvūs mėsos brandinimo būdai;
9. Laukinių gyvūnų mėsos laikymas ir kokybės pokyčiai laikymo metu;
10. Laukinių gyvūnų ligos įtakojančios jų mėsos kokybę. Klimato kaitos įtaka laukinių gyvūnų infekcinių ligų dinamikai;
11. Laukinių gyvūnų mėsos rizikos analizė ir valdymas.

Dalyko studijos valandomis

Paskaitos 30 val.
Laboratoriniai darbai 30 val.
Iš viso kontaktinio darbo val. 60 val.
Savarankiškas darbas 100 val.
Iš viso 160 val.

Studijų rezultatų vertinimas

40 % - Atsiskaitymai už laboratorinius darbus;
60% - Egzamino vertinimas

Literatūra

Pagrindinė literatūra
1. 1992
Baleišis R.. Lietuvos medžioklės trofėjai. Vilnius
2. 2003 Baleišis, R., Bluzma, P., Balčiauskas L. Lietuvos kanopiniai žvėrys. Vilnius,
3. 1998 Navasaitis A., Pėtelis K. Medžioklė. Kaunas
4. 2015 Laaksonen S., Paulsen P. Hunting hygiene. Wageningen Academic Publishers. VDU ŽŪA bibliotekos išteklius , 1 egz.
5. 2014 Paulsen P.,Bauer A., Smulders F. J. M. Trends in game meat hygiene, Wageningen Academic Publishers VDU ŽŪA bibliotekos išteklius , 1 egz.
6. 2011 Winkelmayer R., Paulsen P., Lebersorger P., Zedka F. Wildbret-Hygiene. Wien.
7. 2011 Paulsen P., Bauer A., Vodnansky M., Winkelmayer R., Smulders F.J.M. Game meat hygiene in focus. Wageningen Academic Publishers.
Papildoma literatūra
1. 1981 Die Jagdtrophaen der Welt. Internationale Formel zur Vermessung und Bewertung. 1981. Hamburg und Berlin.
2. 2010 Martini F. Wildbretgewinnung nach europaeischem Lebensmittelrecht. Kosmos Verlag.
3. 2010. Bothe C., Kollmorgen J.Wildverwertung praktisch. Mueller Rueschlikon. Verlag.