Sveikos mitybos įpročių ugdymas
Dalyko anotacija lietuvių kalba
Dalyko turinyje atskleidžiami svarbiausi sveikos mitybos aspektai, tinkamos mitybos svarba sveikatai, šiuolaikiniai mitybos ypatumai, juos įtakojantys veiksniai, sveikos mitybos principai ir taisyklės, nagrinėjamas maistas – kaip maisto medžiagų ir energijos šaltinis. Studentai susipažįsta su sveikos mitybos turinį reglamentuojančiais dokumentais, mitybos mokslo raida, maisto produktų saugos ir kokybės gerinimo būdais, žmonių faktiškos mitybos moksliniais tyrimais. Studijų metu įgyjama praktinių gebėjimų sudaryti ir įvertinti įvairaus amžiaus (mokinių, suaugusiųjų) žmonių valgiaraščius atsižvelgiant į rekomenduojamas maisto medžiagų ir energijos normas, atsirinkti sveikatą tausojančius maisto produktus pagal jų etiketes, kokybės rodiklius, skirti jų savybes, parengti sveikos mitybos mokymo medžiagą, skirtą stiprinti ir ugdyti mokinių ir bendruomenės sveikatą.
Dalyko anotacija užsienio kalba
The study subject reveals main aspects of healthy eating, significance of appropriate nutrition on health, contemporary peculiarities of nutrition and their determining factors, principles and rules of healthy eating and analyzes food as a sources of nutritive materials and energy. Students are introduced with the documents regulating the content of healthy eating, development of nutrition science, safety and ways of quality assurance of foodstuffs, as well as scientific research of factual nutrition of people. During the studies, students acquire practical abilities to design and assess menus of people of different age groups (learners, adults) with regard to the recommended rations of nutritive and energy, to choose health-promoting foodstuffs according to their labels and quality factors, to distinguish their properties, as well as to prepare teaching materials on healthy nutrition in pursuance to enhance and develop the health of learners and the community.
Būtinas pasirengimas dalyko studijoms
Žmogaus fiziologija, Sveikatos ugdymas.
Dalyko studijų rezultatai
1. Geba apibrėžti sveikos mitybos sąvokas, paaiškina esminius sveikos mitybos principus ir taisykles,
įvairias mitybos teorijas, sveikos mitybos reikalavimus skirtingoms žmonių grupėms ir įvairaus amžiaus (vaikams, paaugliams, suaugusiems) žmonėms rekomenduojamas paros maisto medžiagų ir energijos normas.
2. Geba parinkti tinkamus įvairaus amžiaus žmonių mitybos įpročių tyrimus, kritiškai vertina tyrimų rezultatus ir netinkamos mitybos pasekmes sveikatai.
Geba parengti sveikos mitybos mokymo medžiagą, skirtą stiprinti ir ugdyti mokinių ir bendruomenės sveikatą.
3. Geba apibūdinti pagrindines maisto produktų grupes, atsirinkti sveikatą tausojančius maisto produktus pagal jų etiketes, skirti jų savybes, įvardinti maisto produktų pasirinkimo ypatumus.
Geba sudaryti ir analizuoti įvairaus amžiaus žmonių valgiaraščius, atsižvelgdami į rekomenduojamas maisto medžiagų ir energijos paros normas.
Savo veiklą grindžia specialistų rekomendacijomis.
Dalyko turinys
1. Sveikos mitybos samprata, svarbiausi sveikos mitybos aspektai. Tinkamos mitybos svarba sveikatai.
2. Šiuolaikiniai mitybos ypatumai, juos įtakojantys veiksniai. Sveikos mitybos principai (subalansuotumas, įvairumas, nuosaikumas) ir taisyklės.
3. Energijos poreikiai, maisto medžiagų poreikiai ir normos.
4. Maistas – maisto medžiagų ir energijos šaltinis. Pagrindinių (energinių) maisto medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių) klasifikacija, reikšmė organizmui ir šaltiniai. Neenerginės maisto medžiagos (vitaminai, mineralinės medžiagos, vanduo), jų vaidmuo ir šaltiniai.
5. Energinių ir neenerginių maisto medžiagų pokyčiai. Antialimentiniai faktoriai. Antivitaminai, maistiniai antioksidantai, jų vaidmuo organizme.
6. Per gausi ar nepakankama mityba. Nutukimas, jo priežastys ir prevencija. Vitaminozės, jų priežastys ir prevencija. Maisto netoleravimas. Alergija maistui.
7. Valgymo sutrikimai, jų prevencija. Sulysimas. Nerviniai (psichiniai) valgymo sutrikimai (anoreksija, bulimija), jų prevencija.
8. Mitybos mokslo raida, mitybos ir maisto produktų tyrimai. Maisto saugos ir žmonių faktiškos mitybos moksliniai tyrimai.
9. LR ir ES teisės aktai, reglamentuojantys maisto sritį. Maisto ir mitybos strategija. 10. Maisto produktų saugos užtikrinimas ir kokybės gerinimas.
11. Fizikinė, cheminė ir mikrobiologinė maisto tarša, jos šaltiniai.
12. Maisto papildai, jų vartojimas. Maisto priedai mityboje.
13. Maisto produktų grupės, produktų maistinė ir biologinė vertė, jų reikšmė mitybai. Duona, grūdiniai produktai, vaisiai, uogos, daržovės ir riešutai, pienas ir jo produktai, mėsa, paukštiena ir jų produktai, žuvys ir jų produktai, kiaušiniai, maistiniai riebalai, gėrimai, specialios paskirties maisto produktai, jų maistinė ir biologinė vertė.
14. Valgiaraščio pagrindiniai sudarymo principai ir vertinimo būdai. Rekomenduojamos maistinių medžiagų ir energijos poreikio normos.
15. Įvairių gyventojų grupių (vaikų, suaugusiųjų) mitybos ypatumai.
16. Sveikos mitybos ugdymo aspektai: mitybos problemų įvertinimas.
Dalyko studijos valandomis
Paskaitos 32 val.
Praktiniai darbai 16 val.
Konsultacijos 2 val.
Savarankiškas darbas 57 val.
Iš viso 107 val.
Studijų rezultatų vertinimas
Sąvokų žemėlapio sudarymas (10 proc.), sveikos mitybos turinį, maistą, maisto produktus, jų kokybę ir saugą reglamentuojančių dokumentų analizė, pranešimas pasirinktai temai (10 proc.), užduočių atlikimas: organizmo aprūpinimo maisto medžiagomis ir energija skaičiavimas, pristatymas žodžiu (10 proc.), metodinės medžiagos komplekto pasirinktai sveikos mitybos temai parengimas ir pristatymas (20 proc.), atvirų ir uždarų klausimų testas (egzaminas) (50 proc.).
Literatūra
1. 2006 Miškinienė, M. Mityba: medžiagų apykaita, maisto medžiagos, vitaminai, mineralinės medžiagos ir vanduo Vilnius
2. 2005 Williams, M.H.Nutrition for Health, Fitness & Sport
3. 2005 Stukas, R. Mityba ir maisto sauga : praktikos darbai Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla
4. 2004 Mahan, K.L., Escott-Stump, S. Food, Nutrition &Diet Therapy Elsevier,
5. 1999 Stukas, R. Sveika mityba: mokomoji knyga Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla
Papildoma literatūra
1. 2012 Reinhard, T. Vertingiausi maisto produktai Vilnius : Aktėja
2. 2011 Bašinskienė, L. Juslinis gaminių vertinimas Kaunas : Technologija
3. 2010 Ustinavičienė, R., Lukšienė, D., Škėmienė, L., Kirvaitienė, J. Mitybos higiena: mokomoji knyga Kaunas : LSMU Spaudos namai
4. 2010 Stukas, R. Mityba ir jos vertinimas Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla
5. 2006 Bartkevičiūtė, R., Čeponytė, Z., Drulytė, I. ir kt. Maisto produktai: sauga ir kokybė Vilnius
6. 2005 Lažauskas, R. Mityba ir sveikata Kaunas: KMU leidykla
7. 1998 Petraitis, J. Maisto produktų analizė Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla