Studijos Mauricijuje, kur jungiasi Afrikos, Azijos, Europos tradicijos

844

„Mauricijaus kultūra yra unikali ir turtinga, sujungianti afrikietiškas, indiškas, europietiškas ir kinų tradicijas. Buvo keista gyventi šalyje, kur tiek daug skirtingų kultūrų ir tikėjimų egzistuoja kartu. O svarbiausia, žmonės gerbia vienas kitą ir nekyla jokių nesutarimų“, – pasakoja Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Marketingo ir tarptautinės komercijos magistrantė Jacinta Vaičekauskaitė, kuri pagal „Erasmus+“ mainų programą beveik keturis mėnesius studijavo Mauricijuje – kerinčio grožio saloje, daugiakultūriame krašte, kuriame visada šilta ir saulėta.

Jacinta su kitu tos pačios VDU studijų programos studentu Juliumi Kubilynu mokėsi Mauricijaus universitete, kuris yra įsikūręs valstybės sostinėje – Port Luise. Studentai tikina, jog ši patirtis jiems itin pravers tiek studijų, tiek karjeros atžvilgiu: teko išbandyti save visiškai kitoje kultūroje, sustiprinti savarankiškumą ir įgyti tarptautinės patirties, kuri itin vertinama darbo rinkoje.

„Be to, pamatėme kaip verslai vykdo savo veiklą kitoje pasaulio pusėje. Tai ypač naudinga, nes šiandienos pasaulis vis labiau globalizuojasi, o tarpkultūriniai gebėjimai tampa vis svarbesni. Mums tai ypač aktualu, nes studijuojame Marketingą ir tarptautinę komerciją“, – pabrėžia J. Vaičekauskaitė.

Tarsi rojus žemėje

Mauricijus studentus pakerėjo nuo pat pirmų akimirkų, tarsi rojus žemėje – žydras dangus, balto smėlio paplūdimiai, aukšti kalnai ir nuolat šilta saulė. Šioje šalyje oras visuomet puikus: vasarą, kuri čia tęsiasi nuo lapkričio iki balandžio, temperatūra siekia apie 25–30 laipsnių Celsijaus, o žiemos sezonas pasižymi tik šiek tiek vėsesne vidutine temperatūra (apie 20 laipsnių). Ne mažiau džiugino ne tik gamtos grožis, bet ir vietinių gyventojų svetingumas bei šypsenos.

„Sala nėra didelė, tačiau čia visada buvo ką pamatyti, kur nukeliauti. Gyvenimo ritmas Mauricijuje gerokai skiriasi nuo to, prie kurio esame įpratę Lietuvoje. Miestai čia atbunda anksti ryte, o vakarais ištuštėja. Parduotuvės, kavinės ir restoranai dažniausiai užsidaro 16 valandą, o kartais net dar anksčiau. Visgi, prie vietinio ritmo greitai pripratome ir savo dieną ten pradėdavome anksčiau nei įprastai“, – pasakoja studentė.

Kartu su Jacinta Mauricijaus universitete viešėjęs VDU studentas Julius Kubilynas džiaugiasi, kad ši kelionė buvo proga ne tik įgyti naudingos patirties, bet ir susipažinti su kitos šalies universitetu. Julius atvirauja, kad šiame universitete dėstymo stilius yra kiek griežtesnis nei VDU, namų darbai – ne tokie įdomūs.

„Šį semestrą daugiausia dėmesio buvo skiriama ekonomikos ir verslo srities dalykams. Turime pripažinti, kad šie dalykai Mauricijaus universitete buvo gana sunkūs. Nepaisant to, dėstytojai buvo labai draugiški ir stengėsi padėti. Mums labiausiai patiko verslo ekonomikos dalykas, nes dėstytojas itin vaizdingai viską aiškino ir stengėsi, kad visi suprastų sudėtingas sąvokas ir procesus“, – teigia vaikinas.

Laisvadieniais veiksmas nusikelia prie vandenyno

Dalindamasis mintimis apie Mauricijaus kultūrą, Julius pažymi, jog joje ypatingą vietą užima šeima. „Vietiniai gyventojai labai vertina savo artimuosius ir stengiasi kuo daugiau laiko praleisti kartu. Savaitgaliais didelės šeimos suvažiuoja į paplūdimius, kai kurie atsiveža kėdes, kilimus, stalus, kuriuos dengia staltiese ir puošia gėlėmis, kai kurie net statosi pavėsines. Paplūdimio šurmulyje visada galima girdėti, kaip šeimos groja būgnais ir dainuoja“, – įspūdžiais dalinasi Julius, papildydamas, jog laisvadieniais miestai ištuštėja, o visas veiksmas nusikelia prie vandenyno.

Laisvalaikį studentai leido turiningai – keliavo aplink salą, ėjo į žygius po kalnus, ilsėjosi paplūdimiuose, dalyvavo vietinėse šventėse, muzikos festivaliuose, kur pavyko susirasti vietinių draugų. Jie taip pat stengėsi paragauti kuo daugiau skirtingų patiekalų – vietinis maistas yra išties unikalus.

„Mauricijus turi unikalią virtuvę, kurioje galima jausti Indijos, Afrikos skonius. Jei lietuviškojoje virtuvėje dominuoja bulvės, tai Mauricijuje vyrauja makaronai ir ryžiai. Tarp populiariausių patiekalų – daržovėmis arba mėsa įdarytas blynas, vadinamas farata, kepti makaronai mine frite, koldūnai sultinyje boulette, ryžių patiekalas su mėsa ir daržovėmis briyani bei pyragaitis su mėsos, daržovių arba žuvies įdaru, vadinamas samosa“, – pasakoja Julius.

Anot jo, Mauricijaus vietiniai gyventojai yra draugiški, visada pasiruošę padėti. Čia gyvenant dažniau teko bendrauti su nepažįstamais žmonėmis, nei gimtinėje – gatvėje ar parduotuvėje užkalbindavo gyventojai, kuriems dažnai tai buvo pirmas susidūrimas su lietuviais. „Atvykus į kokią nors tradicinę šventę, visi priimdavo kaip savą, vaišino maistu, gėrimais, pasakojo apie tradicijas. Dalyvaudami tradicinėse šventėse susiradome daug draugų, net sulaukėme keleto kvietimų į vestuves“, – džiaugiasi Julius.

Mainų studijos – vienas geriausių dalykų, kuriuos galima išbandyti

Julius ir Jacinta pagal „Erasmus+“ mainų programą išvyksta į užsienį jau ne pirmą kartą. Studentus jie kviečia būtinai išbandyti šią patirtį, nes tai yra vienas geriausių dalykų, kuriuos galima padaryti studijų metu.

„Tai neįkainojama galimybė ne tik praplėsti akiratį, bet ir susirasti naujų draugų iš viso pasaulio, pakeliauti, tobulinti užsienio kalbų įgūdžius ir išeiti iš komforto zonos. Studijuojant užsienio šalyje yra galimybė įsilieti į vietinį gyvenimą ir patirti kultūrą giliau, nei tiesiog atvykus į šalį atostogų“, – pabrėžia pašnekovas.

VDU siūlo išskirtines galimybes visiems studentams, norintiems išvykti studijuoti arba atlikti praktiką užsienyje: universitetas šiuo metu turi daugiau nei 600 „Erasmus+“ ir dvišalio bendradarbiavimo partnerių iš 75 šalių visame pasaulyje. Per paskutinį dešimtmetį, studijoms ar praktikai užsienyje išvyko daugiau nei trys tūkstančiai VDU studentų.

Finansuojama Europos Sąjungos lėšomis. Tačiau išreiškiamas požiūris ar nuomonė yra tik autoriaus (-ių) ir nebūtinai atspindi Europos Sąjungos ar Europos švietimo ir kultūros vykdomosios įstaigos (EACEA) požiūrį ar nuomonę. Nei Europos Sąjunga, nei EACEA negali būti laikoma už juos atsakinga.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Rodyti visus komentarus