Bičių surinktų žiedadulkių apdorojimas ir analizė panaudojant cheminius, biologinius ir chemometrinius metodus
Anotacija
Pastebimai išaugo susidomėjimas funkcionaliais maisto produktais, sutelkiant dėmesį į apiterapijos produktus, ypač bičių žiedadulkes, kuriose gausu biologiškai aktyvių medžiagų ir kurios pasižymi sveikatą stiprinančiomis savybėmis. Disertacijos tikslas – naudojant chemometrinės analizės metodus nustatyti kietafazės fermentacijos, fermentinės hidrolizės ir pakopinės fermentacijos poveikį bičių žiedadulkių cheminei sudėčiai, antioksidaciniam, antibakteriniam ir priešuždegiminiam aktyvumui bei parengti rekomendacijas bičių žiedadulkių su padidintu biologiniu aktyvumu paruošimui. Nustatytas statistiškai reikšmingas (p ≤ 0,05) fenolinių junginių kiekio (1,24–4,96 karto), antioksidacinio aktyvumo (1,16–6,29 karto), antibakterinio aktyvumo (iki 7,56 karto) ir priešuždegiminio aktyvumo (1,1–5,3 karto) padidėjimas. Nustatyta statistiškai reikšminga apdorotų žiedadulkių ekstraktų sąveiką su antibiotikais prieš patogenines bakterijas. Polifenolinių junginių analizė atskleidė padidėjusius galo, ferulo ir p-kumaro rūgščių, rutino bei kvercetino kiekius, o po apdorojimo aptiktos ir naujos rūgštys – kavos bei benzoinė. Taip pat nustatytas reikšmingas nepakeičiamųjų aminorūgščių – lizino, valino, metionino ir fenilalanino – padidėjimas. Nustatyta, kad pakopinė fermentacija, kai po fermentinės hidrolizės atliekama bakterinė fermentacija, yra pažangiausias būdas padidinti žiedadulkių biologinį aktyvumą, išsaugoti jų funkcines savybes bei didinti probiotinį potencialą.

