Skirtingų veislių gervuogių (Rubus fruticosus L.) šalutinių perdirbimo produktų (išspaudų) ir jų ekstraktų cheminė sudėtis
Anotacija
Pirmą kartą nustatyti gervuogių (Rubus fruticosus L.) ‘Orkan’, ‘Polar’ ir ‘Brzezina’ veislių išspaudų, jų lipofilinių ir hidrofilinių ekstraktų cheminės sudėties skirtumai ir hidrofilinių ekstraktų priešvėžinis poveikis bei įkapsuliavimo potencialas. Taip pat įvertinti įvairių junginių grupių vyraujantys junginiai gervuogių išspaudose. Gauti tyrimų rezultatai suteikia naujų žinių ir vertingos informacijos apie skirtingų ekstrakcijos būdų ir veislės įtaką ektraktų cheminei sudėčiai. Atlikti tyrimai parodė, kad tik ekstrakcijos metodas turi esminės įtakos gervuogių išspaudų lipofilinių ekstraktų išeigai ir jų oksidaciniam stabilumui, o lipofilinių ir hidrofilinių ekstraktų kokybinė sudėtis priklauso ir nuo gervuogių veislės, ir nuo ekstracijos metodo. Šie rezultatai svarbūs optimizuojant gervuogių išspaudų valorizavimo procesus. Gauti nauji rezultatai apie tirpiklio poliškumo poveikį junginių išskyrimo efektyvumui sudaro pagrindą praplėsti Soksleto ekstrakcijos panaudojimą ne tik lipofilinių ekstraktų, bet ir fenolinių junginių ekstrakcijai. Pateikti nauji duomenys apie hidrofilinių gervuogių išspaudų ekstraktų poveikį vėžinėms gaubtinės ir tiesiosios žarnos ląstelėms (Caco-2) bei normaliems gaubtinės žarnos fibroblastams (CCD-18Co) in vitro, kurie labiausiai išskiria ‘Brzezina’ veislės gervuogių ir MSE+UE ekstrakcijos metodo privalumus.
Gauti tyrimų rezultatai leidžia plėtoti beatliekės gamybos technologijas, kai pasirinkus kokybiškiausią žaliavą (tam tikros veislės gervuogių išspaudas), tinkamiausią ekstrakcijos metodą ir įvertinus ekstrahavimo parametrus, galima tikslingai išskirti specifinėmis savybėmis pasižymintį biologiškai aktyvų komponentą ir tikslingai jį panaudoti, visa tai sudaro prielaidas sukurti biologiškai aktyvius augalinės kilmės produktus, potencialiai panaudojamus maisto, kosmetikos ir farmacijos pramonėse.