Diskusijoje – apie Lenkijos ir Sovietų Sąjungos santykius 1939–1945 m.

367

Lapkričio 30 d., trečiadienį, 18 val., Valdovų rūmuose (Katedros a. 4, Vilnius) vyks Lenkijos ir Lietuvos ekspertų diskusija  „Stalinas, Lenkija, Putinas ir Ukraina. Kaip naujai atrasti archyviniai dokumentai apie Lenkijos ir Sovietų Sąjungos santykius 1939–1945 m. laikotarpiu padeda geriau suprasti Rusijos politiką Ukrainos atžvilgiu?“.

Renginyje dalyvauti kviečia Lenkijos Respublikos ambasada ir Varšuvos universiteto Rytų Europos centro Vilniaus atstovybė. Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakultetas yra šio renginio partneris.

Pagrindinį pranešimą skaitys istorikas ir politologas dr. Łukasz Adamski, Varšuvos Juliuszo Mieroszewskio dialogo centro direktoriaus pavaduotojas, neseniai išleistų dviejų tomų publikacijos „Lenkijos ir Lietuvos santykių 1939–1945 m. istoriniai dokumentai“ iniciatorius ir redaktorius.

Kiti diskusijos dalyviai: prof. Šarūnas Liekis, VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas, ir prof. Algimantas Kasparavičius, Lietuvos istorijos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas.

Diskusiją moderuos dr. Oleksandra Zviagina, Rytų Europos studijų centro darbuotoja, besispecializuojanti Ukrainos klausimais.

  • Kokie buvo Stalino planai dėl Lenkijos po jos valstybingumo likvidavimo 1939 m. rudenį?
  • Ar Lenkijos emigracinė vyriausybė privalėjo užmegzti ryšius su Kremliumi?
  • Ar liko neišaiškintų sovietų žudynių Katynėje paslapčių?
  • Kokia buvo Vakarų reakcija į Stalino politiką Lenkijos ir Baltijos šalių atžvilgiu?
  • Ar dabar Kremlius Ukrainoje taiko panašią taktiką kaip Stalinas 1939–1945 m. prieš Lenkiją?

Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus prelegentai ieškos Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose organizuojamo devintojo ciklo „Varšuvos–Vilniaus koliokviumai“ susitikimo metu.

Diskusija vyks lenkų kalba su sinchroniniu vertimu į lietuvių kalbą. Įėjimas į renginį nemokamas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Rodyti visus komentarus