Sandėliavimo inžinerija (IFEBB177)
Dalyko anotacija lietuvių kalba
Studijų dalyko paskirtis – sudaryti studentui sąlygas įgyti žinių apie žemės ūkio produktų laikymą ir sandėliavimo technologijas. Dalykas formuoja bakalauro profesinį suvokimą apie žemės ūkio produktų nuostolių priežastis popjūtinio dorojimo laikotarpiu, produktuose vykstančius procesus bei inžinerines-technologines priemones jiems valdyti. Taip pat vystomi studento gebėjimai, kurie yra būtini organizuojant žemės ūkio produktų džiovinimo ir sandėliavimo technologijas, parenkant įrangą, suvokiant jos paskirtį, veikimo ir valdymo principus, identifikuojant inžinerines-technologines problemas ir ieškant sprendimo būdų.
Dalyko anotacija užsienio kalba
The purpose of the study subject is to create conditions for students to acquire knowledge about storage and storage technologies of agricultural products. The subject forms the bachelor's professional understanding of the causes of losses of agricultural products during the post-harvesting period, of the processes taking place in the product, and the engineering-technological means to manage them. It also develops the student's skills, which are necessary for organizing agricultural product drying and storage technologies, selecting equipment, understanding its purpose, principles of operation and management, identifying engineering-technological problems and finding solutions.
Būtinas pasirengimas dalyko studijoms
Inžinerinė grafika, Teorinė mechanika, Mašinų elementai, Termodinamika, Elektrotechnika ir elektronika, Automatinis valdymas, Kompiuterizuotas projektavimas, Sumanioji biosistemų inžinerija-2
Dalyko studijų rezultatai
- Gebėti identifikuoti ir analizuoti žemės ūkio produktų saugojimo problemas, paaiškinti jų priežastis ir valdymo principus.
- Gebėti parinkti žemės ūkio produktų laikymo ir popjūtinio dorojimo technologijas, paaiškinti naudojamų mašinų / įrenginių ir jų sistemų paskirtį, prognozuoti jų poveikį žemės ūkio produktų kokybei, patiriamiems nuostoliams ir technologiniams procesas.
- Gebėti teikti inovatyvius pasiūlymus derliaus popjūtinio dorojimo srityje ir projektuoti žemės ūkio produktų džiovinimo, laikymo ir mikroklimato reguliavimo sistemas, nustatyti ir įvertinti jų techninius, technologinius bei ekonominius rodiklius.
- Kompleksiškai panaudojant sukauptas žinias, kritiškai vertinti žemės ūkio produktų kokybės išsaugojimo technologijas, gebėti pristatyti jų vystymosi/tobulinimo tendencijas siekiant ekologinio, ekonominio, techninio ir technologinio komplekso tvarumo.
Dalyko turinys
- Žemės ūkio gamybos produktai, jų savybės ir ypatumai. Masės ir kokybės nuostoliai ir jų įvertinimas.
- Žemės ūkio produktų išsaugojimo principai ir būdai. Optimalios laikymo sąlygos.
- Žemės ūkio produktų sandėliai ir sandėliavimo technologijos.
- Grūdų ir kitų džiovintų produktų paruošimas laikymui ir laikymo technologijos: džiovyklos ir sandėliai, inžinerinės sistemos, jų veikimo ir projektavimo principai.
- Vaisių, uogų ir daržovių laikymo technologijos: sandėliai, inžinerinės sistemos, jų veikimo ir projektavimo principai.
- Mikroklimato sandėliavimo patalpose formavimo principai ir reguliavimo sistemos.
- Šildymo ir šaldymo sistemos: poreikių įvertinimas, technologinės schemos parinkimo ir projektavimo principai.
- Ventiliatoriai, jų veikimo principai ir charakteristikos. Ventiliatorių panašumo teorija. Ventiliacijos tinklas.
- Sandėlių ir sandėliavimo technologijų vertinimo rodikliai.
Dalyko studijos valandomis
Paskaitos 30 val.
Laboratoriniai darbai 15 val.
Iš viso kontaktinio darbo 45 val.
Savarankiškas darbas 62 val.
Iš viso 107 val.
Studijų rezultatų vertinimas
Laboratoriniai darbai – 35 %
Koliokviumas – 20 %
Egzaminas – 45 %
Literatūra
- Vasiliauskas V. Šaldymo procesų ir aparatų skaičiavimai: mokomoji knyga. -- Kaunas: Technologija, 2015. -- 166 p.
- Juodis E. Vėdinimo aerodinamika : vadovėlis / Egidijus Saulius Juodis, Violeta Motuzienė ; Vilniaus Gedimino technikos universitetas. Vilnius : Technika, 2014. 295 p.
- Zvicevičius E., Raila A., Novošinskas H. Augalinės biomasės sandėliavimo sistemų inžinerija. – Akademija, Kauno r.: Aleksandro Stulginskio universiteto Leidybos centras, 2013. – 70 p.
- Popovas V. Sandėlių valdymas ir veiklos efektyvumas: mokomoji knyga. Klaipėdos universitetas. Klaipėda : Klaipėdos universiteto leidykla, 2013. 168 p.
- Novošinskas H. Inžinerinių technologijų projektavimas. – Akademija: ASU Leidybos centras, 2012. – 117 p.
- Petruševičius V., Raila A. Augalininkystės produktų džiovinimas storame nejudančiame sluoksnyje / Akademija, 2009. – 262 p.
- Danilčenko H., Jarienė E., Paulauskienė A. Augalinių maisto produktų kokybė ir sauga. – Akademija: IDP Solutions, 2008. – 247 p.