Maisto biotechnologija
Dalyko anotacija lietuvių kalba
Supažindinama su pagrindinėmis maisto produktų sudedamosiomis dalimis, jų specifiškumu atskiruose maisto produktuose. Supažindinama su pageidaujamais bei nepageidaujamais mikroorganizmais bei fermentais randamais maisto produktuose. Įsisavinami pagrindinių maisto produktų gamybos biotechnologijos procesai, maisto produktų gamybos specifika bei technologinė įranga. Supažindinama su maisto atliekų biorafinavimo principais. Supažindinama su rizikos veiksnių analizės ir svarbių valdymo taškų (RVASVT) sistema bei jos taikymu maisto įmonėse, pagrindiniais maisto produktų kokybę reglamentuojančiais dokumentais.
Dalyko anotacija užsienio kalba
This course aims to introduce with the main food products components, their variety in the different food products. Students will be introduced with desirable and undesirable microorganisms and enzymes found in food. Students will learn the processes of food production using biotechnology, the specifics of food production, as well as their technological equipment. Will be introduced the principles of food waste biorefinery; the Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) system and its application in food industry and basic documents regulating food quality.
Būtinas pasirengimas dalyko studijoms
Bendroji biologija, Mikrobiologija, Imunologija, Bendroji biotechnologija.
Dalyko studijų rezultatai
1. Gebės paaiškinti maisto biotechnologijos principus; suvokti atskirų maisto produktų gamybos procesą.
2. Gebės analizuoti biotechnologijų panaudojimo galimybes maisto produktų gamyboje.
3. Gebės pritaikyti biotechnologinius procesus maisto produktų gamyboje; gebės priimti technologinius sprendimus atskirų produktų gamyboje.
4. Gebės parinkti atitinkamam produktui gaminti reikalingą įrangą, įvertinti jos bei žaliavų poreikius ir kaštus, gebės užtikrinti gaminių saugą.
Dalyko turinys
1. Maisto biotechnologija. Biotechnologijos pagalba gaminamų produktų apžvalga. Maisto produktų sudėtis: baltymai, riebalai, angliavandeniai. Vandens aktyvumas.
2. Mikroorganizmai bei fermentai maisto pramonėje, jų įtaka maisto produktų kokybei. Biotechnologijos metodai naudojami maisto produktų gamyboje.
3. Maisto priedų ir kitų funkcinių medžiagų gamyba biotechnologijos pagalba.
4. Pieno produktai ir jų gamyba: pieno produktų klasifikacija, terminologija, jogurto, kefyro, varškės, brandintų ir nebrandintų sūrių gamyba. Technologinė įranga.
5. Alkoholinių gėrimų biotechnologija: alkoholinių gėrimų klasifikacija, fermentacija, spirito rektifikavimas, stipriųjų alkoholinių gėrimų gamyba. Technologinė įranga.
6. Alkoholinių gėrimų biotechnologija: alaus gamyba, salyklo ruošimas, misos virimas, apynių karčiosios medžiagos. Nealkoholinio alaus gamyba. Technologinė įranga.
7. Alkoholinių gėrimų biotechnologija: vynų, šampano, sidro gamyba. Technologinė įranga.
8. Biotechnologija duonos ir grūdų produktų gamyboje. Daržovių, kakavos, kavos ir arbatos fermentavimas. Technologinė įranga.
9. Fermentuoti mėsos ir žuvies gaminiai.
10. Maisto atliekų biorafinavimas.
11. Rizikos veiksnių analizė ir svarbių valdymo taškų (RVASVT) sistema bei jos taikymas maisto įmonėse. Dokumentai reglamentuojantys maisto produktų kokybę. Maisto produktų ženklinimas
Dalyko studijos valandomis
Paskaitos 30 val.
Laboratoriniai darbai 15 val.
Iš viso kontaktinio darbo val. 45 val.
Savarankiškas darbas 60 val.
Iš viso 105 val.
Studijų rezultatų vertinimas
Tarpinis testas (koliokviumas) raštu sudaro 30 % galutinio studentų žinių įvertinimo. Laboratoriniai darbai – 20 %. Egzaminas – 50 % galutinio žinių įvertinimo, vertinamas tik atlikus savarankiškas užduotis, bei laboratorinius darbus ir pilnai už juos atsiskaičius.
Literatūra
1. 2013 Pukalskas, A. Maisto biotechnologija. Laboratoriniai darbai.
2. 2018 Berk Z. Food Process Engineering and Technology
3. 2012 Gudonis, A. Pieno gaminių technologija.
4. 2013 Damašius, J. Pieno ir pieno produktų mokslas ir technologija. Laboratoriniai darbai.
Papildoma literatūra
1. 2016 Jeantet R., Croguennec T., Schuck P., Brule G. Handbook of Food Science and Technology 1: Food Alteration and Food Quality
2. 2016 Jeantet R., Croguennec T., Schuck P., Brule G. Handbook of Food Science and Technology 2: Food Process Engineering and Packaging
3. 2015 Ravishankar Rai V. Advances in Food Biotechnology