Pramoninė biotechnologija

  • Dalyko kodas: BIO 3035
  • Dalyko grupė: C
  • Apimtis ECTS kreditais: 4
  • Pavadinimas anglų kalba: Industrial Biotechnology
  • Dalykas atestuotas: 2021-05
  • Atestacija galioja iki: 2024-06
  • Dalyko aprašo rengėjas(-ai):

    dr. Nicola Tiso

Dalyko anotacija lietuvių kalba

Šio kurso tikslas – suteikti žinių apie pramonėje taikomas baltąją ir žaliąją biotechnologijas; supažindinti su pagrindiniais biotechnologijos taikymo principais; praktinių biotechnologijų taikymu pramonėje ir jų ateities perspektyvomis. Vienas iš kurso tikslų – suteikti bazines žinias apie ekonomišką biotechnologijų panaudojimą pramonėje; pramoninių biotechnologijų potencialą ir šių technologijų taikymą limituojančius veiksnius; gebą įvertinti panašumus bei skirtumus tarp klasikinės pramonės ir pramonės, kurioje taikomos biotechnologijos; gebėti adekvačiai įvertinti problemas, kylančias taikant biotechnologijas pramonėje bei rasti optimaliausius problemos sprendimo būdus. Išklausę kursą studentai gebės suprasti pagrindinius dalyko principus ir praktiškai taikyti įgytą patirtį, sprendžiant problemas bei turės platų požiūrį apie besivystančios šiuolaikinės pramonės scenarijų.

Dalyko anotacija užsienio kalba

This course aims to provide knowledge of the industrial biotechnologies, namely “white” and “green” technologies; to introduce the principles of the subject, their application into common industrial practice and their future trends. It also aims to provide basic understanding of economical driving forces and the potential and limitations of these technologies; a capability to evaluate relations and differences between classical industrial approach and biotechnological one, to evaluate and select the most appropriate solution for a given practical problem in this area. After completion of the course students will demonstrate understanding and have practical experience in approaching theoretical problems and show wide vision onto the evolving modern industrial scenario.

Būtinas pasirengimas dalyko studijoms

General Biotechnology

Dalyko studijų rezultatai

1. Understand integrative parts of the biotechnological approach.
2. To show capability in evaluating the industrial target and how to achieve it.
3. Understand principles of the industrial plant and process utilization and development.
4. Implement the theoretical knowledge working with the microbiological processes.
5. Manage the results obtained and present conclusions.

Dalyko turinys

1. Biotechnology and industrial biotechnology. Introduction to the subject, general definitions and history.
2. Fermentation technology principles: microbiological aspects and process.
3. Fermentation technology: sterilization, culture preservation and fermentation media.
4. Fermentation technology: bioreactors, operation, instrumentation and process control.
5. Solid State Fermentation: principles, differences and utilization.
6. Plant and process development and scale up.
7. Process modeling, energy and resources saving.
8. Enzymes in biotechnology and industry.
9. Biotechnology potential of agro-industrial residues for bioprocess.
10. Bioconversion of agro-industrial residues and their uses in industrial biotechnology and biomass utilization.
11. Products in biotechnology for agricultural and environmental applications.
12. Bioenergy and biofuels.
13. Products in biotechnology for food, health care, medical and other industrial and technical applications.
14. Sustainability, process analysis and life cycle assessment.
15. Ethical issues, intellectual property and patenting.

Dalyko studijos valandomis

Paskaitos 30 val.
Laboratoriniai darbai 15 val.
Iš viso kontaktinio darbo val. 45 val.
Savarankiškas darbas 60 val.
Iš viso 105 val.

Studijų rezultatų vertinimas

Final assessment sums the assessments of written final examination (50%), written mid-term examination (17%) and assessment of laboratory works (33%).

Literatūra

1. 2010 Functions and biotechnology of plant secondary metabolites / edited by Michael Wink. Ames Iowa: Wiley-Blackwell
2. 2004 iotechnology and the future of society : challenges and opportunities. Abu Dhabi : Emirates Center for Strategic Studies and Research
3. 2000 olecular biology and biotechnology / edited by John M. Walker and Ralph Rapley. Cambridge : Royal Society of Chemistry
Papildoma literatūra
1. 2008 Pandey A., Soccol C.R., Larocche C., Current development in Solid-State Fermentation Asiatech Publishers, inc.
2. 2005 Straathof A.J.J. Adlercreutz P., Applied biocatalysis (2th ed.). Harwood academic publishers
3. 1996 Hunter-Cevera J.C., Belt A., Maintaining cultures for biotechnology and industry Academic Press