Enzimologijos pagrindai
Dalyko anotacija lietuvių kalba
Suteikiamos bazinės enzimologijos žinios, būtinos vykstančių ląstelėje ir biotechnologinių procesų sudėtingumui suvokti. Studentai įsisavina pagrindinės klasikinės enzimologijos sąvokas, termodinaminius biokatalizės aspektus ir molekulinius mechanizmus, fermentinę kinetiką. Antroji kurso dalis skirta fermentų veiklos ląstelėje ypatumams atskleisti. Įsisavinami svarbiausi enzimologijos tyrimo metodai, įgaunami problemų sprendimo įgūdžiai, metabolizmo valdymo teorijos metodai.
Dalyko anotacija užsienio kalba
The knowledge on basic principles in enzymology is presented and more adequate understanding of complexity of cellular and biotechnological processes is developed. The basic concepts in Classical enzymology are explained including enzyme diversity, isolation and properties, thermodynamics and molecular mechanisms of biocatalysis and enzyme kinetics. In the second part of the course pecularities of enzyme functioning in the living cell are considered.
Būtinas pasirengimas dalyko studijoms
Studentai turi būti išklausę biochemijos, ląstelės biologijos kursus.
Dalyko studijų rezultatai
Gebės paaiškinti fermentinės katalizės principus, pritaikytipagrindinius biocheminės analizės metodus fermentų charakterizavimui.
Įgyti žinių apie fermentinių reakcijų nuostoviosios būsenos kinetikos pagrindus. Mokėti išvesti fermentinių reakcijų greičio lygtis, apskaičiuoti kinetines konstantas.
Įgyti žinių apie fermentinių reakcijų greičio priklausomybę nuo pH ir temperatūros, apibrėžti pagrindinius fermentų aktyvumo slopinimo būdus. Gebės paaiškinti alosterinio reguliavimo ir konformacinių pokyčių esmę.
Įgyti žinių apie fermentų aktyvumo reguliavimą ląstelėse ir apie sisteminį ląstelės fermentinių sistemų tyrimo metodą jo praktinio taikymo biomedicinai ir biotechnologijai galimybes.
Įgyti žinių apie šiuolaikinius fermentų išskyrimo, valymo ir analizės metodus ir jų praktinio taikymo galimybes.
Dalyko turinys
1. Enzimologijos istorija. Pagrindinės enzimologijos sąvokos. Fermentų struktūros įvairovė ir klasifikacija. Fermentų aktyvumas ir jo vienetai.
2. Kofaktoriai ir kofermentai, jų svarba fermentinei katalizei, įvairovė, klasifikacija ir funkcijos. Vitaminai.
3. Termodinaminiai biokatalizės aspektai. Fermentų veikimo mechanizmai.
4. Fermentinių reakcijų kinetika. (Michaelio ir Menten darbai, nuostovioji būsena, greičio lygties išvedimas, dvisubstratinių reakcijų kinetikos ypatumai).
5. Fermentinių reakcijų greičio priklausomybė nuo pH ir temperatūros. Slopikliai ir aktyvikliai.
6. Alosterija. Alosteriniai fermentai. Kooperatyvaus sujungimo modeliai ir alosterinių fermentų pavyzdžiai. Alosterinių fermentų greičio lygtis ir kooperatyvios sąveikos įvertinimas.
7. Fermentų veikimo reguliacija ir valdymas. Grįžtamojo ryšio principas. Hierarchinis fermentinių sistemų valdymo principas. Klasikinės enzimologijos ir ląstelės enzimologijos objektų skirtumai.
8. Izofermentai, jų kilmė, atmainos, biologinės funkcijos ir taikymas.
9. Fermentų kiekio valdymas. Fermentų apykaita. Fermentų sintezės indukcija ir represija. Fermentų skaidymas, jo svarba ir valdymas.
10. Audinių ir ląstelių erdvėskyra ir molekulinis apkrovimas ląstelės aplinkoje. Fermentų sąveikos. Tiesioginis metabolitų perdavimas. Fermentų veikimo vietos ląstelėje ir jų svarba valdymui. Daugiadarbiai fermentai.
11. Fermentinių sistemų funkcinė organizacija į metabolinius kelius ir integruotas medžiagų apykaitos valdymas. Metabolinio valdymo teorija, jos svarbiausios sąvokos, teoremos ir taikymas.
12. Posttransliacinės fermentų modifikacijos, jų svarba ląstelės medžiagų apykaitos ir biologinių funkcijų valdymui.
13. Fermentų išskyrimas ir valymas. Fermentų struktūros tyrimas. Fermentų molekulinių parametrų ir aktyvaus centro struktūros nustatymas.
14. Fermentų praktinis taikymas biotechnologijai ir moksliniams tyrimams.
15. Nauji biokatalizatorių tipai, dirbtiniai fermentai, baltymų inžinerija.
Dalyko studijos valandomis
Paskaitos (P) 30 val.
Seminarai (S) 7,5 val.
Laboratoriniai darbai (L) 30 val.
Savarankiškas darbas 60,5 val.
Kolokviumas ir egzaminas 7 val.
Iš viso 135 val.
Studijų rezultatų vertinimas
Kolokviumas - 25 %, laboratorinių darbų rezultatų kokybė ir gynimas - 25 %, egzaminas - 50 %
Literatūra
1. 2007 Hans Bisswanger. Practical Enzymology, 2nd Edition. Wiley -Blackwell
2 2005 Garrett R.H., Grisham C.M. Biochemistry. – International Student Edition. Thomson Learning
Papildoma literatūra
1. 2006 Voet J.G., Voet C.W. Fundamentals of Biochemistry. Second edition. John Wiley &Sons, USA