Maisto ir mitybos antropologija

  • Dalyko kodas: SAT 5034
  • Apimtis ECTS kreditais: 6
  • Pavadinimas anglų kalba: Anthropology of Food
  • Dalykas atestuotas: 2022
  • Atestacija galioja iki: 2025
  • Dalyko aprašo rengėjas(-ai):

    Prof. Dr. Ullrich Kockel

Dalyko anotacija lietuvių kalba

Kursas apžvelgia kaip antropologijos žinios ir įgūdžiai gali būti pasitelkiami suprantant maisto gaminimą ir vartojimą. Aptariami su maistu susiję klausimai ir jų sąsajos žvelgiant iš kultūrinės antropologijos perspektyvos. Susitelkiama į maisto kultūrines reikšmes. Skonis, ritualinės praktikos, tradicija ir paveldas, socialinė lytis ir klasė, etniškumas turi įtakos mūsų maisto vartojimui. Taip pat socialiniai, ekonominiai ir aplinkosauginiai veiksniai sąlygoja mūsų galimybę gauti maisto ir požiūrius į jį. Šis kursas tiria kaip maisto praktikos yra formuojamos ir kinta ir ką antropologija kaip mokslas siūlo suprantant šiuos su maisto vartojimu susijusius aspektus. Tarpkultūrinio supratimo svarba yra pabrėžiama kurso metu, etnografiniai atvejai iš skirtingų regionų aptariami. Tikimasi, jog studentai kritiškai analizuos skirtingą su maistu susijusią problematiką įvairiuose kontekstuose.

Dalyko anotacija užsienio kalba

The course focuses on how anthropological knowledge and skills can be brought to bear on issues of food production and consumption. It discusses food-related issues, and how they interact, from the perspective of cultural anthropology. A basic human need, food carries cultural significance. Taste, ritual observance, tradition and heritage, gender, class, or ethnicity all shape our food preferences and choices. Moreover, socio-economic and environmental factors affect access to food, and our attitudes towards it. This course explores how food practices are formed and changed, and what anthropology may offer to the study of food-related issues and their main theoretical, methodological and ethical aspects. The importance of intercultural understanding is emphasized. Case studies from different regions and ethnographic fields are discussed. Students are expected to reflect critically on food issues and problematics in various settings, and to use anthropological methods and theories in addressing these.

Būtinas pasirengimas dalyko studijoms

Įvadiniai kursai į socialinę ir kultūrinę antropologiją

Dalyko studijų rezultatai

Geba taikyti antropologines žinias apie maistą ir supranta aktualius maisto gamybos ir vartojimo klausimus žvelgiant iš antropologijos perspektyvos.
Geba suprasti ir analizuoti sąsajas tarp istorinių ir dabartinių maisto kultūrų vykstant socialinei, ekonominei ir politinei kaitai.
Geba kritiškai analizuoti ir interpretuoti skirtingas žemdirbystės ir kulinarines praktikas, tame tarpe diskusijas apie monokultūrą, globalizaciją ir lokalių maisto sistemų plėtrą.
Geba įvertinti ir interpretuoti bei diskutuoti maisto gamybos ir vartojimo poveikį platesniems socialiniams kultūriniams pokyčiams.

Dalyko turinys

Kritinis aptarimas apie maisto sampratas. Antropologinės perspektyvos analiuzuojant maistą ir vartojimą. Skirtingos maisto gamybos sistemos, ekologija, maisto praktikos, maistas ir tapatybė. Studentai dirba pasirinktose temose ir dalyvauja diskusijose. Maisto istorinė svarba. Pagrindiniai metodai tiriant maistą ir jo vartojimą aptariami.

Dalyko studijos valandomis

Paskaitos 30 val.
Seminarai 15 val.
Pratybos 15 val.
Savarankiškas darbas 100 val.
Iš viso 160 val.

Studijų rezultatų vertinimas

Priklauso nuo to ar kursas dėstomas viso semestro ar intensyviu būdu, paskelbiama per pirmą susitikimą dėstytojo

Literatūra

1. 2005 Anderson, E.N. Everyone Eats. Understanding Food and Culture. New York University Press.
2. 2008 Counihan, C., Van Esterik, P. eds Food and Culture: A Reader. 2nd ed. Routledge.
3. 2013 Lysaght, P., Jönsson, H., & Burstedt, A. eds The return of traditional food. Lund Studies in Arts and Cultural Sciences; Vol. 1. Lund University.