Tvarios maisto sistemos (BVV)
Dalyko anotacija lietuvių kalba
Studijų dalyko paskirtis yra sudaryti studentams sąlygas įgyti žinias apie dabartines ir ateities maisto gamybos sistemas, apie tvarias maisto gamybos sistemas, jų poveikį aplinkai, ekonomikai ir socialinei visuomenės raidai, jų struktūrą ir vystymąsi ribojančius veiksnius. Taip pat apie maisto grandinėse atsirandančias atliekas ir galimą jų antrinį panaudojimą didesnės pridėtinės vertės produktų gamybai. Pagrindiniai studijų metodai – interaktyvi paskaita (probleminė paskaita, paskaita-diskusija), informacijos apibendrinimas, atvejų analizė, konsultavimas.
Dalyko anotacija užsienio kalba
The purpose of the study subject is to create conditions for students to acquire knowledge about current and future food production systems, about sustainable food production systems, their impact on the environment, economy and social development of society, their structure and factors limiting development. Also about the waste generated in food chains and possibilities to reuse it for the production of higher value-added products. The main study methods - interactive lecture (problem lecture, lecture-discussion), summary of information, case analysis, counseling.
Būtinas pasirengimas dalyko studijoms
Žemdirbystės sistemos, Žalioji chemija.
Dalyko studijų rezultatai
1. Geba išvardinti maisto sistemų elementus, paaiškinti jų sąsajas ir nusakyti dabartinių maisto sistemų ribotumus bei būtinybę transformuotis.
2. Geba apibūdinti visą maisto sistemą siejančius sektorius: pirminę gamybą, apimančią žemės ir vandens resursus, maisto perdirbimą, mažmeninę prekybą ir paskirstymą, pakavimą, atliekų susidarymą ir jų antrinį panaudojimą, maitinimo paslaugas ir vartojimą.
3. Geba pasirinkti aplinkai ir žmogui draugiškas technologijas ir sprendinius, išsaugančius darną tarp žmogaus ūkinės veiklos ir gamtos, žmogaus ūkinės veiklos ir jo sveikatos bei socialinės ir ekonominės gerovės.
4. Geba suklasifikuoti ir įvertinti aktualią informaciją apie maisto kokybę ir mitybą, biologinių išteklių panaudojimo galimybes kuriant funkcionalųjį produktą.
Dalyko turinys
1. Maisto sistemų elementai ir jų sąsajos.
2. Tvarių maisto sistemų samprata ir privalumai.
3. Globalios politikos gairės maisto sistemų tvarumui pasiekti (Food 2030).
4. Atskirų maisto sistemos sektorių ypatumai ir inovacijų būtinybė.
5. Maisto sistemų poveikis maisto saugai bei kokybei ir žmonių mitybos visavertiškumui.
6. Maisto sistemų poveikis aplinkai ir efektyviam išteklių panaudojimui.
7. Maisto sistemų poveikis inovacijoms ir bendruomenių įgalinimui.
8. Tvarios maisto perdirbimo technologijos.
9. Antrinių žaliavų panaudojimas didesnės pridėtinės vertės produktų gamybai.
10. Svarbiausi funkcionaliojo maisto veiklieji komponentai (ingredientai) ir jų fiziologinės funkcijos žmogaus organizme.
11. Maisto gamybos technologijos leidžiančios efektyviai panaudoti
vandens ir energijos, resursus, tvarios biologiškai skaidžios pakuotės.
12. Vietinių gamintojų maistas, efektyvesnis, augalinių baltymų bei netradicinių žaliavų panaudojimas.
Dalyko studijos valandomis
Paskaitos – 45 val.
Pratybos – 15 val.
Savarankiškas darbas – 100 val.
Iš viso – 160 val.
Studijų rezultatų vertinimas
Kolokviumas – 20 %
Savarankiškas, individualus darbas (atvejų analizė) – 10 %
Pratybos – 20 %
Egzaminas – 50 %
Literatūra
Pagrindinė literatūra
1. 2018 Food 2030. Future-proofing our food systems through research and innovation. Directorate-General for Research and Innovation (European Commission) Directorate-General for Research and Innovation (European Commission), 44.
https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/76d1b04c-aefa-11e7-837e-01aa75ed71a1/language-en
2. 2016 Biel, Robert. Sustainable food systems. London : UCL Press. 152 p.
https://discovery.ucl.ac.uk/id/eprint/1529844/1/Sustainable-Food-Systems.pdf
3. 2015 Galanakis, Charis M. Food Waste Recovery: Processing Technologies and Industrial Techniques. San Diego: Elsevier Science & Technology, 383.
4. 2014 Building a common vision for sustainable food and agriculture : principles and approaches. Rome : Food and Agriculture Organization of the United Nations, 50 p.
5. 2011 Europos parlamento ir tarybos reglamentas (ES) Nr. 1169/2011. 2011 m. spalio 25 d. dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams, kuriuo iš dalies keičiami Europos Parlamento ir Tarybos reglamentai (EB) Nr. 1924/2006 ir (EB) Nr. 1925/2006 bei kuriuo panaikinami Komisijos direktyva 87/250/EEB, Tarybos direktyva 90/496/EEB, Komisijos direktyva 1999/10/EB, Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2000/13/EB, Komisijos direktyvos 2002/67/EB ir 2008/5/EB bei Komisijos reglamentas (EB) Nr. 608/2004. 46 p.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LT/TXT/?uri=CELEX%3A32011R1169
6. 2010 Komisijos reglamentas (ES) Nr. 116/2010 2010 m. vasario 9 d., kuriuo iš dalies keičiamas Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1924/2006 teiginių apie maistingumą sąrašas. 3 p.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LT/TXT/?uri=CELEX%3A32010R0116
7. 2007 Gliessman, Steven R. Agroecology : the ecology of sustainable food systems. Boca Raton, Fla. : CRC Press, 384 p.
Papildoma literatūra
1. Sustainability (Scientific journal)
https://www.mdpi.com/journal/sustainability
2. 2015 Antonella Vastolay. The Sustainability of Agro-Food and Natural Resource Systems in the Mediterranean Basin.
https://link.springer.com/book/10.1007%2F978-3-319-16357-4