Biotechnologija (BVV)

  • Dalyko kodas: BVV2007
  • Dalyko grupė: C
  • Apimtis ECTS kreditais: 6
  • Pavadinimas anglų kalba: Biotechnology
  • Dalykas atestuotas: 2022-05-16
  • Atestacija galioja iki: 2025-05-25
  • Dalyko aprašo rengėjas(-ai):

    Prof. dr. Eglė Sendžikienė, Prof. dr. Violeta Makarevičienė, Dokt. Ieva Gaidė

Dalyko anotacija lietuvių kalba

Studijų dalyko paskirtis - supažindinti su biotechnologijų pasiekimais ir jos taikymo galimybių teoriniais pagrindais. Studijuojant įgyjami praktiniai gebėjimai atliekant laboratorinius darbus. Studentai gebės identifikuoti, analizuoti ir parinkti žaliavas, tinkančias naudoti biotechnologiniuose procesuose, vertinti bioproduktų gamybos metodus, fermentų naudojimo biologinių išteklių gamybos, perdirbimo ir konversijos technologiniuose procesuose galimybes. Gebės suprasti biotechnologijų taikymo maisto pramonėje ir nemaistinių produktų gamyboje svarbą, parinkti tinkamus metodus. Gebės pritaikyti tvaraus išteklių ir energijos naudojimo principus, taikant biotechnologinius metodus maisto pramonėje ir nemaistinių produktų gamyboje. Studentai įgytas žinias naudos tolimesnėms studijoms, praktikose bei darbe.

Dalyko anotacija užsienio kalba

The purpose of the study subject is to acquaint with the achievements of biotechnology and the theoretical basis of its application possibilities. During the study, practical skills are acquired during laboratory work. Students will be able to identify, analyze and select raw materials suitable for use in biotechnological processes, evaluate bioproduct production methods, the use of enzymes in the production, processing and conversion of biological resources in technological processes. Students will be able to understand the importance of the application of biotechnology in the food industry and non-food production, to select appropriate methods. Will be able to apply the principles of sustainable use of resources and energy, applying biotechnological methods in the food industry and non-food production. Students will use the acquired knowledge for further studies, internships and practical work.

Būtinas pasirengimas dalyko studijoms

Bendros gamtos mokslų žinios.

Dalyko studijų rezultatai

1. Geba analizuoti biotechnologijos pasiekimus ir taikymo galimybes, identifikuoti gamtinius išteklius suprasdami gamybos, perdirbimo ir konversijos metu vykstančius cheminius ir biocheminius procesus.
2. Geba analizuoti, palyginti ir parinkti žaliavas tinkamas naudoti biotechnologiniuose procesuose ir įvertinti bioproduktų gamybos metodus.
3. Geba įvertinti fermentų naudojimo galimybes biologinių išteklių gamybos, perdirbimo ir konversijos technologiniuose procesuose.
4. Geba įvertinti tvaraus išteklių ir energijos naudojimo svarbą, vertinant biotechnologinių metodų taikymą maisto pramonėje ir nemaistinių produktų gamyboje.
5. Geba naudotis šiuolaikine laboratorijų įranga, taikyti tinkamus eksperimentinius, analitinius ir statistinius metodus.
6. Geba efektyviai dirbti savarankiškai ir komandoje, bendrauti ir bendradarbiauti įvairiose darbo aplinkose.
7. Geba argumentuotai ir aiškiai pateikti informaciją įvairioms klausytojų auditorijoms, geba savarankiškai dirbti ir mokytis, reflektyviai mąstyti, prisitaikyti prie pokyčių ir turimas žinias taikyti tvarios ekonomikos vystymuisi.

Dalyko turinys

1. Biotechnologijos apibūdinimas, tikslai ir reikšmė.
2. Biotechnologija Lietuvoje ir užsienyje.
3. Žaliavos, naudojamos biotechnologiniuose procesuose/ biotechnologijoje.
4. Bioproduktų gamybos metodai.
5. Fermentai.
6. Biotechnologijų taikymas maisto pramonėje.
7. Nemaistinių produktų gamyba biotechnologiniais metodais.

Dalyko studijos valandomis

Paskaitos (P) – 30 val.
Laboratoriniai darbai (L) – 45 val.
Savarankiškas darbas – 85 val.
Iš viso – 160 val.

Studijų rezultatų vertinimas

Koliokviumas – 25 %
Laboratorinių darbų atlikimo kokybė bei gynimas – 25 %
Egzaminas – 50 %

Literatūra

Pagrindinė literatūra
1. 2014 Thieman W. J., Introduction to biotechnology.
2. 2013 Handbook of Biopolymers and Biodegradable Plastics: Properties, Processing, and Applications.
https://www.sciencedirect.com/book/9781455728343/handbook-of-biopolymers-and-biodegradable-plastics
3. 2012 Kadziauskas J. Biochemijos pagrindai.
4. 2008 Kliučininkas L. Darnus vystymasis: aplinka, ekonomika, technologijos.
5. 1998 Grinienė E. Biochemija.

Papildoma literatūra
1. 2017 Šešok, Andžela. Biomedžiagos: teorija ir praktika: mokomoji knyga.
https://www-ebooks-vgtu-lt.ezproxy.vdu.lt:2443/product/biomediagos-teorija-ir-praktika
2. 2016 Bhatia, S. C. Food Biotechnology.
3. 2008 Biotechnology annual review. Volume 14.
https://www.sciencedirect.com/bookseries/biotechnology-annual-review/vol/14/suppl/C