Bendroji mikrobiologija (BCV)

  • Dalyko kodas: MKS1038
  • Dalyko grupė: C
  • Apimtis ECTS kreditais: 4
  • Pavadinimas anglų kalba: General Microbiology
  • Dalykas atestuotas: 2020 04
  • Atestacija galioja iki: 2023 04
  • Dalyko aprašo rengėjas(-ai):

    Doc. dr. Aurimas Krasauskas

Dalyko anotacija lietuvių kalba

Dalykas skiriamas mikroorganizmų studijoms daugiausia dėmesio dėmesio skiriant bakterijų, virusų ir grybų biologijai. Taip pat analizuojami pagrindiniai mikroorganizmų biochemijos, fiziologijos ir genetikos palyginamieji aspektai. Studentai įsisavina mikrobiologinius maisto ir vandens analizės tyrimo pagrindus, mikroorganizmų reikšmę pramonei ir medicinai, aptariami imunologijos ir infekcinių ligų perdavimo principai.

Dalyko anotacija užsienio kalba

The course involves the study of microorganisms with particular emphasis on the biology of bacteria, viruses and fungi. It also covers main aspects of the biochemistry, physiology and genetics of microorganisms. An introduction to applications of microbiology to food and water analysis, industry and medicine, including principles of immunology and transmission of infectious diseases.

Būtinas pasirengimas dalyko studijoms

Studentai turi būti baigę arba lygiagrečiai vykti chemijos, fizikos dalykų studijos, būtinos biologijos pagrindų žinios.

Dalyko studijų rezultatai

1. Apibūdinti maisto žaliavose vykstančius mikrobiologinius procesus.
2. Suklasifikuoti veiksnius, lemiančius maisto žaliavose vykstančius mikrobiologinius procesus, jų tyrimo metodus.
3. Gebėti naudotis mikrobiologijos laboratorijos įranga ir priemonėmis.
4. Gebėti pasirinkti maisto žaliavų kokybės vertinimo metodus bei taikyti juos praktikoje.

Dalyko turinys

1. Mikrobiologijos istorija. Mikrobiologijos objektai – eukariotiniai, prokariotiniai mikroorganizmai, neląstelinės sandaros mikrobiologiniai objektai.
2. Mikroorganizmų bendri bruožai. Prokariotinių ir eukariotinių mikroorganizmų sandara ir skirtumai.
3. Mikroorganizmų mityba ir jos tipai. Mikrobų naudojami anglies, azoto ir kai kurių kitų cheminių elementų šaltiniai.
4. Mikroorganizmų metabolizmas - rūgimas Mikroorganizmų metabolizmas - kvėpavimas.
5. Mikroorganizmai biotechnologijoje.
6. Bakterijų sandara ir ypatumai.
7. Mikromicetų sandara ir ypatumai.
8. Aplinkos veiksniai ir mikroorganizmų vystymasis.

Dalyko studijos valandomis

Paskaitos - 30 val.
Laboratoriniai darbai - 30 val.
Savarankiškas darbas - 47 val.
Iš viso - 107 val.

Studijų rezultatų vertinimas

Laboratoriniai darbai 25 %, koliokviumas 25 %, egzaminas 50 %.

Literatūra

1. 2009. Pranaitis P. Mikrobiologijos pagrindai. Kaunas.
2. 2013. Krasauskas A. Mikrobiologija. Laboratorinių darbų aprašas. Akademija.
3. 2012. Madigan M. Brock biology of microorganisms. Pearson Prentice Hall.
4. 2013. Gerard J. Tortora, Berdell R. Funke, Christine L. Case. Microbiology.

Papildoma literatūra
1. 2008. Dabkevičius Z. Mikrobiologijos ir bakteriologijos pagrindai. Šiauliai: Šiaulių universiteto leidykla.
2. 2007. Baumann, R. W. Microbiology. Pearson/Benjamin Cummings.