Bendroji mikrobiologija (BCV)
Dalyko anotacija lietuvių kalba
Dalykas skiriamas mikroorganizmų studijoms daugiausia dėmesio dėmesio skiriant bakterijų, virusų ir grybų biologijai. Taip pat analizuojami pagrindiniai mikroorganizmų biochemijos, fiziologijos ir genetikos palyginamieji aspektai. Studentai įsisavina mikrobiologinius maisto ir vandens analizės tyrimo pagrindus, mikroorganizmų reikšmę pramonei ir medicinai, aptariami imunologijos ir infekcinių ligų perdavimo principai.
Dalyko anotacija užsienio kalba
The course involves the study of microorganisms with particular emphasis on the biology of bacteria, viruses and fungi. It also covers main aspects of the biochemistry, physiology and genetics of microorganisms. An introduction to applications of microbiology to food and water analysis, industry and medicine, including principles of immunology and transmission of infectious diseases.
Būtinas pasirengimas dalyko studijoms
Studentai turi būti baigę arba lygiagrečiai vykti chemijos, fizikos dalykų studijos, būtinos biologijos pagrindų žinios.
Dalyko studijų rezultatai
1. Apibūdinti maisto žaliavose vykstančius mikrobiologinius procesus.
2. Suklasifikuoti veiksnius, lemiančius maisto žaliavose vykstančius mikrobiologinius procesus, jų tyrimo metodus.
3. Gebėti naudotis mikrobiologijos laboratorijos įranga ir priemonėmis.
4. Gebėti pasirinkti maisto žaliavų kokybės vertinimo metodus bei taikyti juos praktikoje.
Dalyko turinys
1. Mikrobiologijos istorija. Mikrobiologijos objektai – eukariotiniai, prokariotiniai mikroorganizmai, neląstelinės sandaros mikrobiologiniai objektai.
2. Mikroorganizmų bendri bruožai. Prokariotinių ir eukariotinių mikroorganizmų sandara ir skirtumai.
3. Mikroorganizmų mityba ir jos tipai. Mikrobų naudojami anglies, azoto ir kai kurių kitų cheminių elementų šaltiniai.
4. Mikroorganizmų metabolizmas - rūgimas Mikroorganizmų metabolizmas - kvėpavimas.
5. Mikroorganizmai biotechnologijoje.
6. Bakterijų sandara ir ypatumai.
7. Mikromicetų sandara ir ypatumai.
8. Aplinkos veiksniai ir mikroorganizmų vystymasis.
Dalyko studijos valandomis
Paskaitos - 30 val.
Laboratoriniai darbai - 30 val.
Savarankiškas darbas - 47 val.
Iš viso - 107 val.
Studijų rezultatų vertinimas
Laboratoriniai darbai 25 %, koliokviumas 25 %, egzaminas 50 %.
Literatūra
1. 2009. Pranaitis P. Mikrobiologijos pagrindai. Kaunas.
2. 2013. Krasauskas A. Mikrobiologija. Laboratorinių darbų aprašas. Akademija.
3. 2012. Madigan M. Brock biology of microorganisms. Pearson Prentice Hall.
4. 2013. Gerard J. Tortora, Berdell R. Funke, Christine L. Case. Microbiology.
Papildoma literatūra
1. 2008. Dabkevičius Z. Mikrobiologijos ir bakteriologijos pagrindai. Šiauliai: Šiaulių universiteto leidykla.
2. 2007. Baumann, R. W. Microbiology. Pearson/Benjamin Cummings.