Sunokimo tarpsnio ir genotipo įtaka metabolitų ir mineralinių medžiagų kiekiui erškėčio vaisiuose

  • VardasBrigita
  • PavardėMedveckienė
  • Vadovasdoc. dr. Jurgita Kulaitienė
  • Data2023-06-21
  • KryptisAgronomija

Anotacija

Pastaruoju metu augantis susidomėjimas specifiniais antioksidaciniais junginiais, skirtais įvairiems sveiko ar funkcinio maisto kūrimo tikslams, rodo, kad žinios apie konkrečius augalinius antioksidacinius junginius yra labai svarbios sveikatos problemoms spręsti. Nors žinoma, kad erškėčių vaisiuose yra daug sveikatai naudingų junginių, jų kiekis gali skirtis dėl genetinių savybių, klimato, auginimo ir laikymo sąlygų bei analizės metodų. Tyrimų tikslas – įvertinti sunokimo tarpsnio ir genotipo savybių įtaką metabolitų ir mineralinių medžiagų kiekiui ekologiškai auginamų erškėčių vaisiuose. Pirmą kartą įvertinta sunokimo tarpsnio ir genotipo įtaka ekologiškai auginamų erškėčių vaisių metabolitų ir mineralinių medžiagų kiekiui. Gauti tyrimo rezultatai ir nustatyti dėsningumai suteikia naujų žinių ir vertingos informacijos apie optimalų ekologiškai auginamų erškėčių vaisių derliaus nuėmimo laiką, kai pasiekiamas maksimalus metabolitų ir mineralinių medžiagų kiekis. Iš tirtų erškėčio rūšių ir veislių vaisių šalies agroklimato sąlygomis tinkamiausios yra Rosa rugosa veislės ‘Rubra’ ir ‘Alba’. Šių veislių vaisiai sukaupė daugiausia karotenoidų, fenolinių rūgščių, flavonoidų, vitamino C ir cukrų ir gali būti vertinga žaliava funkcinio maisto gamyboje bei maisto papildų pramonėje. Sunokusiuose vaisiuose nustatytas didžiausias karotenoidų, flavonoidų ir cukrų kiekis, o pradėjusiuose nokti – fenolinių rūgščių, vitamino C ir mineralinių medžiagų.

Išsamiau