Kilnojamosios parodos „Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį“ pristatymas ir diskusija

VDU didžioji salė (S. Daukanto g. 28, Kaunas)

Kovo 5 d., antradienį, 14 val., VDU didžiojoje salėje (S. Daukanto g. 28) vyks Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus kilnojamosios parodos „Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį“ pristatymas ir diskusija. Paroda skirta Pasaulio tautų teisuoliams – žydų gelbėtojams nacių okupuotoje Lietuvoje.

Atminimas apie didžiąją žydų tautos Katastrofą privalo išlikti gyvas – būtina nepamiršti tūkstančių nužudytų mūsų bendrapiliečių žydų, nors daugelio nežinome net vardų, taip pat būtina nepamiršti ir tų žmonių, kurie Holokausto metais neliko pasyviais stebėtojais ir priėmė galbūt patį svarbiausią gyvenime sprendimą ir žudynių laikotarpiu, rizikuodami gyvybe, gelbėjo artimą.

Parodos „Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį“ stenduose pasakojamos istorijos apie 105 įvairių profesijų, amžiaus ir išsilavinimo žmones, kurie nacių okupacijos metais gelbėjo žydus įvairiuose Lietuvos miestuose, miesteliuose ir kaimuose.

Parodą pradeda rašytojo Icchoko Mero žodžiai, skirti Pasaulio Tautų Teisuoliams: „Jie buvo tautos dorovės žiedas, tautos dvasios didikai, nesvarbu, išsimokslinę žmonės ar paprastuoliai rašto nepažinę, nešę tikrą artimo meilę. Jie sąmoningai ar nesąmoningai priešinosi naikinančiai nacių jėgai ir jos įrankiui – tiems, kurie žudė“.

Parodoje pateikiamas ir istorinis kontekstas, atspindintis masinių žudynių eigą Lietuvos provincijoje, getų steigimą didžiuosiuose Lietuvos miestuose Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose, pagrindines žudynių akcijas, vykusias getuose, ir getų likvidaciją.

Per 55 metus išaiškinant žydų gelbėtojus įvairiose valstybėse, 905 Lietuvos piliečiams buvo suteikti Pasaulio Tautų Teisuolių vardai.  Net 239 iš jų yra iš Kauno ir jo aplinkinių vietovių. Iš viso pasaulyje 2018 m. pradžioje buvo 26 973 Pasaulio Tautų Teisuoliai.

Profesorė Irena Veisaitė yra dėkinga Onai ir Juozui Strimaičiams, Pranui Bagdonavičiui, Stefanijai Ladigienei, kurie padėjo jai išlikti gyvai. Kalbėdama apie Lietuvą karo metais, profesorė labai taikliai pastebi: „Sušaudyti tūkstantį beginklių žmonių užtenka tik poros vyrų su automatais ir jie nieko nepraras išskyrus savo sielą, o kad išgelbėtum vieną žmogų, vieną žydų vaiką, reikia daugelio žmonių pastangų ir neišpasakytos drąsos“.

Daugiau istorijų apie Pasaulio Tautų Teisuolius iš Kauno – R. Stankevičiaus straipsnyje.

Norintys dalyvauti parodos pristatyme ir diskusijoje prašomi registruotis iki kovo 1 d. telefonu 8 687 32 602 arba elektroniniu paštu navickieneirena55@gmail.com.

Pasaulio Tautų Teisuoliai iš Kauno miesto ir rajono

Daugiau informacijos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.