Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12259/113245
Options
Introdukuotų obelų veislių biologinės savybės, produktyvumas ir vaisių kokybė
Field of Science
Agronomija / Agronomy (A001)
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Introdukuotų obelų veislių biologinės savybės, produktyvumas ir vaisių kokybė
Other Title
Biological traits, productivity and fruit quality of introduced apple cultivars
Author
Advisor
Marcinkevičienė, Ilma
Extent
41
Date Issued
2018-06-04
Abstract
Magistrantūros studijų baigiamajame darbe pateikiami tyrimų duomenys apie introdukuotų obelų biologines savybes, jų produktyvumą ir vaisių kokybės parametrus bei lyginami su kontroline veisle. Darbo objektas – septynios obelų veislės: ‘Auksis’ (kontrolė), ‘Venjaminovskoje’, ‘Afrodite’, ‘Strojevskoje’, ‘Rucla’, ‘Alva’, ‘Rubimeg’. Darbo metodai: Tyrimų metu nustatyta vaismedžių žydėjimo tarpsniai (žydėjimo pradžia, masinio žydėjimo pradžia ir pabaiga, žydėjimo pabaiga); vaismedžių derlius, vaisių paskirstymas į klases pagal skersmenį, vaisių skynimo laikas, laikymosi pabaiga, vaisiaus masė, kokybė (išvaizda, patrauklumas, bendra kokybė balais), cheminė sudėtis (tirpios sausosios medžiagos, sausosios medžiagos, titruojamasis rūgštingumas), sulčių išeiga, odelės ir minkštimo tvirtumas. Darbo rezultatai. Nustatyta, kad visos obelys išaugino aukščiausios klasės obuolius, tik ‘Auksis’ ir ‘Rucla’ išaugino 1 ir 2 klasės obuolių nuo 6 iki 20 proc. Stambiausius vaisius išaugino ‘Venjaminovskoje’, Strojevskoje’ ir ‘Rucla’ veislės vaismedžiai. Didžiausią suminį vaisių derlių užaugino ‘Venjaminovskoje’ ir ‘Afrodite’ veislės. Patraukliausi obuoliai ‘Auksis’ ir ‘Rubimeg’ veislės obuoliai. Skonio savybėmis labiausiai išsiskyrė ‘Alva’, ‘Auksis’ ir ‘Rubimeg’. Vertinant bendrą kokybę, geriausiai įvertinti ‘Auksis’, ‘Alva’ ir ‘Rubimeg’ veislės obuoliai. Įvertinus introdukuotų veislių su M.9 poskiepiu tyrimų visumą, geriausios kokybės vaisius išaugina veislių ‘Rucla’, ‘Alva’ir ‘Rubimeg’ vaismedžiai.
The master thesis paper analyses the biological properties of introduced apple trees, their productivity and fruit quality parameters that are compared with control species. Research object: Seven apple species, such as ‘Auksis’ (control), ‘Venjaminovskoje’, ‘Afrodite’, ‘Strojevskoje’, ‘Rucla’, ‘Alva’, and ‘Rubimeg’. Research method: during the testing period, the blooming stages (flowering time, the beginning and the end of full flowering, and the end of flowering) of the fruit trees were determined. Moreover, the characteristics, such as the harvest of fruit, fruit disparity to classes by diameter, harvesting time, capability of storage, weight, quality (appearance, attractiveness, general quality), chemical composition (soluble dry matters, dry matters, titratable acidity), juice yield, and the strength of the peal and pulp were analysed. Research results show that all the species yielded the highest quality apples, except for ‘Auksis’ and ‘Rucla’, which yielded from 6 to 20 percent of 1st and 2nd class apples. ‘Venjaminovskoje’, Strojevskoje’ and ‘Rucla’ fruit trees grew the largest fruit. The most attractive apples were from ‘Auksis’ ir ‘Rubimeg’ tree species. Based on taste criteria, ‘Alva’, ‘Auksis’ and ‘Rubimeg’ outclassed the rest. ‘Auksis’, ‘Alva’ and ‘Rubimeg’ apple species were the best in terms of general quality. After evaluating the tests of the species with the M.9 roostocs, the best quality fruits were yielded by the ‘Rucla’, ‘Alva’, ‘Rubimeg’ tree species.
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access