Lietuvos olimpinio sporto centro sportininkų mitybos tyrimas
Author | Affiliation | |||
---|---|---|---|---|
Baranauskas, Marius | ||||
Date | Issue | Start Page | End Page |
---|---|---|---|
2009 | 3 | 40 | 47 |
Siekiant įvertinti Lietuvos olimpinio sporto centro sportininkų organizmo aprūpinimo maistinėmis ir biologiškai aktyviomis medžiagomis būklę, ištirta ir įvertinta sportininkų 24 valandų 3 dienų iš eilės faktinė mityba ir mitybos režimas. Tiriamąjį kontingentą sudarė didelio meistriškumo slidinėjimo, biatlono, lengvosios atletikos, dviračių sporto, baidarių ir kanojų irklavimo, krepšinio, graikų-romėnų imtynių ir bokso sporto šakų atstovai (n = 55). Statistinis duomenų apdorojimas atliktas naudojant SPSS v.13 programinį paketą. Tyrimo duomenims analizuoti taikyti matematinės statistikos metodai: apskaičiuoti aritmetiniai vidurkiai ( X ), reprezentacinės paklaidos (S X ), standartiniai nuokrypiai (S). Skirtumų tarp tyrimo rodiklių vidurkių patikimumui nustatyti taikytas Stjudento t kriterijus. Rodiklių vidurkių skirtumai laikyti statistiškai reikšmingais, kai p ≤ 0,05. Statistiniams koreliaciniams ryšiams tarp kintamųjų apskaičiuoti buvo naudojamas Pirsono koreliacijos koeficientas (r), kai p ≤ 0,05. Dažnių pasiskirstymo tarp atskirų respondentų grupių statistiniam reikšmingumui įvertinti buvo skaičiuojamas Chi kvadrato kriterijus (χ2 ), kai p ≤ 0,05. Tyrimo rezultatai parodė, kad sportininkų maisto racionų energijos kiekis – 3914,3 ± 187,5 kcal (S = 1390,7 kcal) – padengia jų energijos sąnaudas, tačiau moterų maisto racionų vidutinė energinė vertė yra per maža – 3175 ± 197,7 kcal (p = 0,003). Vyrų maisto racionuose baltymų kiekis per didelis – 2,2 ± 0,1 g/kg (p = 0,000), o moterų maisto racionuose angliavandenių kiekis per mažas – 5,7 ± 0,5 g/kg (p = 0,020). Greitumo jėgos sporto šakų atstovų maisto racionų vitaminų sudėtis yra labiau subalansuota negu ištvermės sporto šakų sportininkų.[...]
In order to evaluate the condition of Lithuanian Olympic Sport Centre athletes’ organism supply of nutritive and biologically active products, there were examined and evaluated athletes’ 24-hour 3 days straight actual nutrition and nutritional mode. Inquired contingent consisted of high performance athletes representing skiing, biathlon, athletics, bicycle sport, canoe rowing, basketball, Greek-roman wrestling and boxing (n = 55). Statistical data analysis was made using SPSS v.13 programme package. The investigation data analysis was made by using mathematical methods: arithmetical averages ( X ), representative biases (S X ), standard deviations (S) were counted. To estimate the reliability of difference between index averages of research Student t criterion was used. Differences of index averages were to be statistically significant when p≤0,05. Pierson’s correlation coefficient (r) was used for calculations of statistical correlative connections between variables, when p ≤ 0,05. To evaluate the statistical significance of frequencies dispersion between different respondent groups chi square criteria (χ2 ), when p ≤ 0,05 was counted. The results of analysis have shown that the energy amount in athletes’ nutrition ration is 3914,3 ± 187,5 kcal (S = 1390,7 kcal) and it covers their energy inputs, but it is diagnosed that women nutrition ration average energy amount is too low (3175 ± 197,7 kcal (p = 0,003)). The amount of protein in men nutrition’s ration is too high (2,2 ± 0,1 g/kg (p = 0,000)). The amount of carbohydrates in women nutrition’s ration is too low (5,7 ± 0,5 g/kg (p = 0,020)).[...]