Maisto papildų „Linčži“ ir eliksyro „Feniksas“ komplekso įtaka sportininkų organizmui
Date | Issue | Start Page | End Page |
---|---|---|---|
2016 | 1 | 55 | 61 |
Kai kuriais sportinės veiklos etapais, esant dideliems fiziniams krūviams, sportininkų maistas papildomas didesnės biologinės vertės produktais. Tačiau plačiai vartojami maisto papildai ne visada suteikia laukiamą efektą, nes juose esančios biologiškai aktyvios medžiagos neretai sukelia šalutinį poveikį, nesugeba iki galo atlikti viso organizmo bioreguliacijos. Ieškoma natūralių, biologiškai aktyvių maisto medžiagų turinčių produktų. Vieni tokių yra maisto papildai, gaminami iš kordicepso (lot. Cordyceps sinensis, liet. grūdmenė) ir linčži (lot. Gonoderma lucidum, liet. tikrinis blizgutis), šiitake (lot. Lentinus edodes, liet. valgomasis dantenis) grybų. Per pastaruosius 30 metų vis didėjantis pasaulio mokslininkų ir klinikos praktikų dėmesys gydomiesiems grybų preparatams susijęs su tuo, kad buvo pastebėtas unikalus imunomoduliacinis ir citoprotekcinis gydomųjų grybų ekstraktų vartojimo efektas. Apžvelgus literatūros šaltinius nekyla abejonių dėl grybų Cordyceps sinensis ir Gonoderma lucidum bei iš jų pagaminto eliksyro „Feniksas“ vartojimo naudos gydant susirgimus įvairiomis ligomis. Tačiau darbų, kuriuose būtų nagrinėjama šių maisto papildų įtaka sveikų sportuojančių žmonių organizmui, dar nepakanka. Mūsų darbo tikslas buvo ištirti „Fohow Health Products Co“ firmos gaminamo natūralaus maisto papildo „Linčži“ kapsulių ir eliksyro „Feniksas“ komplekso vartojimo įtaką sportininkų organizmui.
Tyrimai, kuriais buvo siekiama nustatyti, kokią įtaką Kinijos firmos „Fohow“ gaminamų „Linčži“ kapsulių ir eliksyro „Feniksas“ kompleksas daro sportininkų organizmo fiziniam ir funkciniam pajėgumui, kraujo morfologiniams ir biocheminiams pokyčiams, buvo atlikti su Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) kūno kultūros specialybės studentais, kurie mokymąsi derina su treniruotėmis. Tyrimuose dalyvavo 20–23 metų 28 tiriamieji. Jie buvo suskirstyti į dvi grupes: eksperimentinę ir kontrolinę. Eksperimentinės grupės, kurią sudarė 15 tiriamųjų, nariai 20 dienų vartojo maisto papildų kompleksą, kurį sudarė viena 620 mg svorio „Linčži“ kapsulė ir 30 ml eliksyro „Feniksas“. Kontrolinės grupės, kurią sudarė 13 tiriamųjų, nariai jokių maisto papildų nevartojo. Pirmasis tyrimas buvo atliktas prieš maisto papildų komplekso vartojimą, antrasis tyrimas – praėjus 4–5 dienoms po 20 dienų trukmės maisto papildų komplekso vartojimo. Buvo nustatyti fizinio išsivystymo, raumenų galingumo įvairiose energijos gamybos zonose, psichomotorinių funkcijų, funkcinio pajėgumo, kraujo morfologiniai ir biocheminiai rodikliai. Tyrimų duomenys apdoroti matematinės statistikos metodais. Tyrimo rezultatai parodė, kad 20 dienų trukmės natūralių, biologiškai aktyvių medžiagų turinčių maisto papildų „Linčži“ ir eliksyro „Feniksas“ komplekso vartojimas turėjo teigiamą įtaką tiriamųjų vienkartinio raumenų susitraukimo galingumui, anaerobiniam alaktatiniam-glikolitiniam galingumui, kuris per eksperimentinį laikotarpį padidėjo statistiškai patikimai. Maisto papildų kompleksas teigiamai veikė tiriamųjų kraujotakos ir kvėpavimo sistemos funkcinę būklę.
Eksperimentinės grupės narių, vartojusių maisto papildų kompleksą, Rufjė indeksas pagerėjo nuo 6,4 ± 0,6 iki 4,4 ± 0,7, o ramybės pulso dažnis sumažėjo vidutiniškai nuo 65,6 ± 1,7 iki 58,9 ± 2,0 k./min. Po standartinio fizinio krūvio pulso dažnis sumažėjo nuo 128,5 ± 2,4 iki 118,4 ± 2,5 k./min (p < 0,01). Sportininkų aerobinis pajėgumas dėl maisto papildų komplekso vartojimo padidėjo – VO2 max pakito nuo 42,0 ± 8,2 iki 49,7 ± 7,8 ml/min/kg (p < 0,05). Per eksperimentinį laikotarpį kraujo morfologiniai ir biocheminiai rodikliai kito nedaug. Visi tiriami kontrolinės grupės narių rodikliai per eksperimento laikotarpį pakito mažiau.
According to the research results, consumption of natural biologically active food supplements Linchzhi and Fohow Oral Liquid complex for 20 days had positive influence on single muscle contraction power, anaerobic alactic glycolytic power of the investigated; statistically significant increase of the latter was established during the experimental period. The food supplements complex had a positive impact on the functional condition of blood respiratory system of the investigated. Ruffier index of the experimental group members during the period of food supplements consumption used to increase from 6.4 ± 0.6 to 4.4 ± 0.7, while resting heart rate decreased from 65.6 ± 1.7 to 58.9 ± 2.0 b/min. After the carried standard physical work, pulse rate decreased from 128.5 ± 2.4 till 118.4 ± 2.5 b/min (p < 0.01). Aerobic capacity of the athletes has increased due to the food supplements consumption: VO2 max shifted from 42.0 ± 8.2 to 49.7 ± 7.8 ml/min/kg (p < 0.05). During the period of the experiment, there were no significant changes established in blood morphological and biochemical indices, and all the indices of the control group members were of less change.
At certain stages of sporting activity where great training loads prevail, athletes’ food must be supplemented by the products bearing higher biologic value. However, widely used food supplements do not always provide the desired effect, as it occurs rather often that biologically active substances, found in the supplements, cause the side effect and thus are not able to fulfill the desirable body bioregulation. Natural and rich in biologically active food substances products are to be found. The greater attention is paid to the food supplements products using cordyceps (Cordyceps sinensis) and linchzhi (Gonoderma lucidum), shiitake (Lentinus edodes) mushrooms. The growing attention of the scientists and clinics practitioners towards the curing mushrooms based remedies worldwide is related to the detected unique immunomodulation and cytoprotective effect of these extracts. Review of literature sources provide clear evidence on the benefits of Cordyceps sinensis and Gonoderma lucidum consumption, as well as on their basis produced Fohow Oral Liquid, used for treatment of various diseases. However, the number of scientific researches dealing with the influence of these food supplements on healthy subjects’ body is not sufficient yet. The aim of this work was to carry out the study on natural food supplements Fohow Linchzhi capsules, produced by ‘Fohow Health Products Co’ company, and Fohow Oral Liquid complex’s influence on athletes’ body.
The research, aimed at establishing the influence of Linchzhi capsules and Fohow Oral Liquid complex (produced by Chinese company ‘Fohow’) on athletes’ body and functional capacity, as well as on blood morphological and biochemical changes, embraced the students of Lithuanian University of Educational Sciences, engaged into the program of Physical Education. These students combine both their training and studying processes. 28 investigated students participated in the research, their age varied from 20 to 23 years. The investigated were split into experimental and control groups. Members of the experimental group, made from 15 investigated subjects, used to consume the complex of food supplements for 20 days. The complex consisted of one Linchzhi capsule (620 mg) and 30 ml of Fohow Oral Liquid. The members of the control group, compiled from 13 investigated subjects, did not consume any food supplements. The first testing was carried out before the intake of food supplements, and the second testing was performed in 4–5 days after having finished food supplements complex consumption for 20 days period. During the research there were measured body development, muscle power in various energy production zones, psychomotor functions, functional capacity, blood morphological and biochemical indices. The research data were processed using the methods of mathematical statistics.