Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/40271
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis Clarivate Analytics Web of Science Master Journal List / Article in Clarivate Analytics Web of Science Master Journal List (S2)
Field of Science: Biologija / Biology (N010)
Author(s): Mickienė, Rūta;Ragažinskienė, Ona;Bakutis, Bronius
Title: Antimicrobial activity of Mentha arvensis L. and Zingiber officinale R. essential oils
Other Title: Mentha arvensis L. ir Zingiber officinale R. eterinių aliejų antimikrobinis aktyvumas
Is part of: Biologija = Biology. Vilnius : Lietuvos mokslų akademijos leidykla, 2011, T. 57, nr. 2
Extent: p. 92–97
Date: 2011
Keywords: Bakterijos;Eteriniai aliejai;Antimikrobinis aktyvumas;Minimali slopinanti koncentracija;Mentha;Ginger;Oils, volatile;Anti-infective agents;Pharmacology
Abstract: Tyrimo tikslas – Mentha arvensis L. ir Zingiber officinale R. eterinių aliejų antimikrobinių savybių nustatymas, siekiant įvertinti jų tinkamumą mažinti gyvūnų aplinkos užterštumą mikroorganizmais. Mentha arvensis L. ir Zingiber officinale R. eteriniai aliejai testuoti naudojant Staphylococcus aureus Rosenbach, Enterococcus faecium Schleifer ir Kilpper-Bälz, Pseudomonas aeruginosa Migula, Escherichia coli Castellani ir Chalmers, Proteus mirabilis Hauser bakterijų kultūras, taip pat mieles Candida albicans Berkhout. Nustatytos minimalios tirtų eterinių aliejų slopinančios koncentracijos siekė nuo 0,1 iki 50,0 %. Eterinio aliejaus Mentha arvensis L. minimali slopinanti koncentracija siekė nuo 0,1 iki 0,8 % Proteus mirabilis Hauser ir Candida albicans Berkhout bakterijų kultūroms. Zingiber officinale R. eterinio aliejaus minimali slopinanti koncentracija siekė 50,0 % šioms bakterijų kultūroms: Staphylococcus aureus Rosenbach, Enterococcus faecium Schleifer ir Kilpper-Bälz, Pseudomonas aeruginosa Migula, Escherichia coli Castellani ir Chalmers, Proteus mirabilis Hauser ir Candida albicans Berkhout mielėms
The aim of the study was to evaluate the antimicrobial effects of essential oils in vitro for a possible application to reduce the content of microorganisms in the air of animal farms. The essential oils Mentha arvensis L. and Zingiber officinale R. were screened against bacteria Staphylococcus aureus Rosenbach, Enterococcus faecium Schleifer and Kilpper-Bälz, Pseudomonas aeruginosa Migula, Escherichia coli Castellani and Chalmers, Proteus mirabilis Hauser and yeast Candida albicans Berkhout. The minimal inhibitory concentrations of the active essential oils were tested using broth dilution assay at concentrations ranging from 0.1–50.0%. The oils showed a wide spectrum of antibacterial activity: concentrations of 0.1–0.8% of Mentha arvensis L. reduced the total bacterial counts of Proteus mirabilis Hauser and Candida albicans Berkhout. The dilution method revealed that essential oil Zingiber officinale R. only at high bacteriocidal concentrations was able to stop the bacterial growth. Zingiber officinale R. at 50.0% completely inhibited the growth of Staphylococcus aureus Rosenbach, Enterococcus faecium Schleifer and Kilpper-Bälz, Pseudomonas aeruginosa Migula, Escherichia coli Castellani and Chalmers, Proteus mirabilis Hauser and yeast Candida albicans Berkhout
Internet: http://www.lmaleidykla.lt/publ/1392-0146/2011/2/92-97.pdf
Affiliation(s): Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Veterinarijos akademija, mickiene@lva.lt
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Veterinarijos akademija, zoohig@lva.lt
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml11.26 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

31
checked on Mar 30, 2021

Download(s)

11
checked on Mar 31, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.