Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12259/121590
Options
Lokalumo konstravimas globalizuotoje aplinkoje. Lokalaus maisto atvejis Lietuvoje: „Viva Sol“ asociacija
Field of Science
Sociologija / Sociology (S005)
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Lokalumo konstravimas globalizuotoje aplinkoje. Lokalaus maisto atvejis Lietuvoje: „Viva Sol“ asociacija
Other Title
Constructing locality in globalized environment. A case of local food in Lithuania: “Viva Sol” association
Author
Leistrumaitė, Ieva |
Advisor
Extent
73 p.
Date Issued
2012-06-05
Abstract
Šio darbo problema formuluojama klausimo forma - kaip lokalus maisto sektorius Lietuvoje gali tapti reikšminga alternatyva dominuojančioms maisto tiekimo grandinėms? Tikslai - analizuoti lokalaus maisto sistemos atvejį Lietuvoje, konkrečiu tyrimo objektu imant „Viva Sol“ – augintojų, gamintojų ir valgytojų asociaciją, ir jos veiklų spektrą bei parodyti, kokį vaidmenį atlieka „VivaSol“ asociacija, siekiant formuoti lokalaus maisto poreikį Lietuvoje. Tyrime naudoti antropologiniai metodai - aprašomieji stebėjimai, pusiau struktūruoti interviu su „Viva Sol“ asociacijos nariais bei kitais prie asociacijos veiklos prisidedančiais ar palaikantiems asociacijos keliamas idėjas asmenimis, neformalūs pokalbiai su gamintojais ir valgytojais, fotografuojama apsilankymų tyrimo laukuose metu. Pirmoje darbo dalyje atliekama kai kurių globalizacijos ir maisto antropologijos teorijų apžvalga, elgsiu globalizacijos ir maisto antropologijos teorinius aspektus, koncentruojantis ties globalu - lokalu samprata. Taip pat aptariami lokalaus maisto konceptas bei kokybės, siejamos su lokaliu maistu teoriniai aspektai. Antroje dalyje pristatomas tiriamas lokalaus maisto Lietuvoje atvejis – „Viva Sol“ asociacijos veikla ir iniciatyvos, bei metodologija, taip pat aptariamas ėjimas į „lauką“. Trečioje dalyje pateikiama tiriamo atvejo analizė - aptariama „Viva Sol“ asociacijos, kaip lokalaus maisto atvejo Lietuvoje, idėjų raidą, nuo pagrindinės idėjos išsikristalizavimo, kuri yra tiesioginio ryšio tarp gamintojų ir valgytojų kūrimas ir skatinimas, pristatoma tinkamiausio lokalaus maisto sistemos modelio paieškas. Taip pat analizuojami funkcinis ryšys tarp gamintojų ir valgytojų, bei iniciatyvos, kurių jie imasi konkrečioje lokalaus maisto sistemoje. Šios dalies pabaigoje aptariami lokalaus maisto kokybės aspektai, tokie kaip – tiesioginis ryšys tarp gamintojo ir valgytojo, pasitikėjimas, skonis ir kvapas, sezoniškumas. Tyrimo išvadose akcentuojama, kad tiesioginio ryšio tarp gamintojo ir valgytojo skatinimo idėja, bei ja paremtos asociacijos „Viva Sol“ iniciatyvos, prisideda prie lokalaus maisto poreikio Lietuvoje formavimo. Taip pat parodoma, kad „Viva Sol“ asociacijos veikla neapima vien tik formalių organizacijos narių. Asociacijos veiklos spektras apima šimtus žmonių, kurie prisideda prie organizacijos iniciatyvų konkrečioje lokalaus maisto sistemoje, bei įvairiais būdais palaiko asociacijos puoselėjamas idėjas, taip kuriasi ir plečiasi žmonių, veikiančių lokalaus maisto sistemoje tinklas.
The problem of the thesis is formulated in the question form – How can local food sector in Lithuania become a significant alternative to the dominating food supply chains? The goal of the work is to analyse the case of Lithuanian local food system, using Viva Sol”, (growers, producers and eaters’ association) and the spectrum of its activities as a concrete research object, and to reveal the role of the association aiming at formation of need for local food in Lithuania. Anthropological methods used in the work are descriptive observation, half-structured interview with “Viva Sol” association members and other persons contributing to the activities of the association and supporting its ideas, non-formal discussions with producers and eaters, as well as photo documentation during visits in the research field. In the first part of the thesis an overview of some theoretical aspects of globalization and food anthropology is made with the focus on the conception global – local. Also the concept of local food and theoretical aspects of quality, in connection with local food, are discussed. In the second part the investigated case of local food in Lithuania is introduced, that is, the activity and initiatives of the association “Viva Sol”, methodology, and going to “the field” are discussed. In the third part the analysis of the researched case is presented – the development of the ideas of the “Viva Sol” association, as the case of local food in Lithuania, starting with the crystalisation of the main idea, which is creating and promoting direct connection between the producers and the eaters, also the search for the most relevant model of local food system is presented. Besides that, functional connection between the producers and eaters and initiatives, taken in the concrete local food system, are being analysed. In the end of the third part, aspects of local food quality, such as direct connection between the producer and the eater, trust, taste and smell and seasonality are discussed. In the findings part of the work it is highlighted that the idea of direct connection between the producer and the eater, as well as the initiatives of “Viva Sol”, which are based on this idea, contribute to the formation of the need for local food in Lithuania. It is also revealed that the activities of the association “Viva Sol” do not encompass formal members of the organization only. The spectrum of the activities of the association embrace hundreds of people who contribute to the initiatives of the association and support its ideas, thus creating network of the people acting in the system of local food.
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access