Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12259/79258
Options
Poliploidinės ir diploidinės formos juodojo serbento žaliavos kokybės palyginamoji analizė
Field of Science
Biologija / Biology (N010)
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Poliploidinės ir diploidinės formos juodojo serbento žaliavos kokybės palyginamoji analizė
Other Title
The qualitative analysis of diploid and polyploid form of black currant
Advisor
Maruška, Audrius
Extent
44 p.
Date Issued
2019-05-22
Abstract
Juodųjų serbentų uogos turi aukštą maistinę vertę, kaupia didelius kiekius polifenolinių junginių, ypač antocianinų, fenolinių rūgščių darinių, flavanolių ir proantocianidinų. Nustatyti bendram fenolinių junginių, flavonoidų kiekiui bei antioksidaciniam aktyvumui buvo naudota UV - regimosios šviesos spektrofotometrija. Darbo metu buvo analizuoti skirtingų vegetacinių fazių lapų, kotelių bei uogų mėginiai. Didžiausias fenolinių junginių ir flavonoidų kiekis bei radikalų surišimo aktyvumas buvo nustatytas poliploidinės formos lapų ekstrakte, kuriam žaliava buvo surinkta uogų nokimo metu, o mažiausi šių medžiagų kiekiai buvo identifikuoti diploidiniame uogų ekstrakte, kuriam žaliava buvo surinkta uogų nokimo pradžioje.
The blackcurrant berries is known to have high nutritional value, with a high level of polyphenols, especially anthocyanins, including proanthocyanidins, phenolic acid derivatives, flavanols. Photometric assays are used to characterize total phonolics, flavonoids and radical scavenging capacity in leaves, berries and stalks samples in different vegetation phases of blackcurrant. The highest level of total phenolic compounds, flavonoids and radical scavenging activity were determined in polyploid sample of leaves which was collected in berries maturing period and the lowest were identified in diploid sample of berries in the beginning of berries maturing period.
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access