Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/61622
Type of publication: Straipsnis / Article
Author(s): Baranauskas, Marius;Stukas, Rimantas;Jablonskienė, Valerija;Abaravičius, Jonas Algis;Paškevičienė, Dalia;Tubelis, Linas;Švedas, Edmundas
Title: Lietuvos didelio meistriškumo sportininkų mitybos įpročiai
Other Title: Nutritional profile of Lithuanian high performance athletes
Is part of: Sporto mokslas, 2018, nr. 3-4, p. 79-86
Date: 2018
Keywords: Sportininkai;Mitybos įpročiai;Sporto mityba;Athletes;Dietary habits;Sports nutrition
Abstract: Tyrimo tikslas – apibūdinti ir įvertinti Lietuvos didelio meistriškumo sportininkų mitybos įpročius, mitybos režimą, atsižvelgiant į kultivuojamą sporto šaką, lytį ir amžių. Panaudojus valdžią mitybos anketą tiesioginiu interviu metodu buvo ištirti 247 Lietuvos didelio meistriškumo sportininkai. Sportininkų kūno sandara tirta BIA tetra – poliariniu elektrodų metodu. Tyrimo rezultatai parodė, kad Lietuvos didelio meistriškumo sportininkų mitybos įpročius lemia lytis, mažiau – amžius ir kultivuojama sporto šaka. Sportininkai vyrai dažniau vartoja duonos kepinius, virtas bulves, kiaušinius, riebią kiaulieną, mėsos pusgaminius, konservus, keptas bulves, bulvių traškučius ir gaiviuosius gėrimus su dirbtiniais saldikliais. O sportininkių moterų mitybos įpročiai sveikesni. Moterys dažniau vartoja šviežias daržoves, vaisius, paukštieną ir rečiau renkasi vartoti sveikatai nepalankų maistą. Lietuvos didelio meistriškumo sportininkų mitybos įpročiai turi būti keičiami į sveikatai palankesnius, kad užtikrintų maksimalią organizmo adaptaciją prie fizinių krūvių.
The purpose of the study is to describe and assess the dietary habits and the nutritional regime of Lithuanian high performance athletes depending on the cultivated sport, sex and age. Using a valid nutrition questionnaire, 247 Lithuanian high performance athletes were investigated by direct interview method. Athletes’ body composition was studied by the BIA tetra-polar electrodes method. The results of the research showed that Lithuanian high performance athletes’ eating habits are determined by gender. The lower impact of age and cultivated sports was determined. Male athletes are more likely to use bread bakery, boiled potatoes, eggs, oily pork, meat preparations, canned food, fried potatoes, potato crisps and refreshing drinks with artificial sweeteners. Meanwhile, athletes’ women’s eating habits are healthier. Women are more likely to consume fresh vegetables, fruits, poultry, and less often use unhealthy food. Dietary habits of Lithuanian high performance athletes should be changed to healthy ones in order to ensure maximum adaptation to physical activity.
Internet: http://dx.doi.org/10.15823/sm.2018.28
https://hdl.handle.net/20.500.12259/61622
Appears in Collections:Sporto mokslas, 2018, Nr. 3-4

Files in This Item:
Show full item record

Page view(s)

80
checked on Dec 9, 2019

Download(s)

84
checked on Dec 9, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.