Cd ir Pb koncentracija mėsos, žuvies, pieno produktuose, vaikų maiste, daržovėse ir aliejuje
Author | Affiliation | |
---|---|---|
Cikockaitė, Eglė | ||
Date |
---|
2013 |
Darbo tikslas – nustatyti Cd ir Pb koncentraciją įvairiuose maisto produktuose pirktuose skirtingose prekybos tinkluose. Cd ir Pb koncentracija nustatyta atominės absorbcijos metodu naudojant atominį absorbcinį spektrometrą Shimadzu AA-6800. Analizė buvo atliekama elektroterminiu režimu su deuterio fono korekcija. Elektromagnetinės spinduliuotės šaltiniais naudotos vieno elemento tuščiavidurės katodo lempos su atitinkamomis rezonansinėmis linijomis (nm): Cd 228,8; Pb 283,3. Analizei naudoti didelio tankio grafito vamzdeliai, inertinės dujos – argonas. Bandiniai buvo surinkti iš didžiųjų Lietuvos prekybos centrų („X“ ir „Y“), taip pat iš turgavietės „Z“. Tyrimams pasirinkti dažniausiai vartojami maisto produktai, kuriems yra nustatytos didžiausios leistinos Pb ir Cd koncentracijos. Buvo analizuojama: mėsos, žuvies produktai, aliejus, grybai Agaricus bisporus (pievagrybiai), vaikų maistas „D“, bulvės, pienas. Visų analizuotų produktų kilmės šalis - Lietuva, išskyrus aliejų bei vaikų maistą. Nustatyta, kad Pb koncentracija visuose tirtuose mėginiuose viršijo nustatytas leidžiamas normas. Cd koncentracija DLK viršijo tik kiaulienoje ir lašišos filė. Atlikus analizę, gauta, kad iš visų tirtų maisto produktų, daugiausiai Cd buvo kiaulienos nugarinėje pirktoje iš prekybos tinklo „X“ - 0,2 mg ∙ kg-1 (SE=0,000). Pb daugiausiai buvo aliejuje „C“ - 0,8 mg ∙ kg-1(SE=0,177). Mažiausia Cd koncentracija iš visų tirtų produktų nustatyta kiaulienos sprandinėje pirktoje („Y“) - 0,02 mg ∙ kg-1(SE=0.007), mažiausias Pb kiekis – vaikų maiste „D“ - 0,1 mg ∙ kg-1(SE=0,016).