Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/49751
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis recenzuojamoje Lietuvos tarptautinės konferencijos medžiagoje / Article in peer-reviewed Lithuanian international conference proceedings (P1e)
Field of Science: Ekologija ir aplinkotyra / Ecology and environmental sciences (N012)
Author(s): Žalynaitė, Karolina;Laurinavičienė, Dovilė;Šliumpaitė, Irma
Title: Nitratų koncentracija lietuviškose ir kitų šalių lapinėse daržovėse, parduodamose Lietuvos prekybos tinkluose
Other Title: The nitrate concentration in Lithuanian and other leafy vegetables sold in the Lithuanian trade
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga : 19-osios tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos medžiaga, 2013 m. gegužės 8-10 d., Kaunas = Human and nature safety : proceedings of the international scientific conference. Kauno raj. : Akademija, 2013, d. 1
Extent: p. 114-117
Date: 2013
Keywords: Nitratai;Koncentracija;Lapinės daržovės;Jonų chromatografija;Nitrates;Concentration;Leafy vegetables;Ion chromatography
Abstract: Darbo tikslas: nustatyti lietuviškų ir kitų šalių lapinių daržovių, parduodamų Lietuvos prekyboje, nitratų koncentraciją. Nitratų koncentracija daržovėse buvo nustatoma naudojant jonų mainų chromatografijos metodą. Tyrimui pasirinktos lapinės daržovės, kurioms Europos Sąjungoje nustatytos visose valstybėse narėse galiojančios didžiausios leistinos nitratų koncentracijos. Tai švieži špinatai (Spinacia oleracea), konservuoti špinatai, šviežios salotos (Lactuca sativa L.), gūžinės salotos (Lactuca sativa var. capitata), sėjamosios gražgarstės (Eruca sativa, Dipotaxsis sp.). Skirtingi lapinių daržovių bandiniai buvo surinkti iš įvairių prekybos centrų ir turgaviečių. Išanalizavus gautus duomenis, nustatyta, jog nei vienoje tirtoje lapinėje daržovėje nitratų koncentracija neviršijo DLK. Didžiausia nitratų koncentracija nustatyta gražgarsčių lapuose ir salotose. Mažiausiai nitratų nustatyta lietuviškuose špinatuose iš y prekybos centro (143,78 mg ∙ kg-1, SE=14,61). Lyginant visus tirtus salotų mėginius, didžiausia nitratų koncentracija buvo nustatyta lietuviškose salotose užaugintose po danga (1270,54 mg ∙ kg-1, SE=40,71) iš x tinklo ir lietuviškose salotose (1212,83 mg ∙ kg-1, SE=91,8) iš y tinklo. Mažiausias nitratų kiekis aptiktas lietuviškose salotose (367,27 mg ∙ kg-1, SE=1,05) taip pat itališkose (383,57 mg ∙ kg-1, SE=27,73), kurios pirktos n daržovių turgavietėje. Didžiausias nitratų kiekis iš visų tirtų špinatų mėginių buvo švediškuose špinatuose (909,44 mg ∙ kg-1, SE=16,49)
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/49751
Affiliation(s): Aplinkotyros katedra
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml8.72 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

87
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

11
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.