Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/35132
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Vadyba / Management (S003)
Author(s): Vveinhardt, Jolita;Banikonytė, Justina
Title: Socialinės grupės darnos vystymo perspektyvos mažinant socialinį dykinėjimą
Other Title: Development perspectives of the social group cohesion in reducing social loafing
Is part of: Organizacijų vadyba : sisteminiai tyrimai = Management of organizations: systematic research. Kaunas : Vytauto Didžiojo universitetas, 2017, T. 77
Extent: p. 185-202
Date: 2017
Keywords: Socialinis dykinėjimas;Darbas grupėse;Grupės darna;Socialinio dykinėjimo mažinimas;Social loafing;Group work;Group cohesion;Reducing social loafing
Abstract: Šio tyrimo tikslas – išanalizavus socialinio dykinėjimo teorinius ir empirinius tyrimus, detalizuoti socialinės grupės darnos vystymo perspektyvas, siekiant sumažinti šio reiškinio paplitimą, identifikuojant jo atsiradimo priežastis. Straipsnyje atlikta socialinio dykinėjimo reiškinio sampratos analizė, išskiriant esminius demotyvatorius organizacijų darbo grupėse. Taip pat išanalizuotos socialinio dykinėjimo reiškinio atsiradimo ir egzistavimo priežastys, sujungiant jas į grupes. Buvo aptarti organizacijos darbuotojų įsitikinimai ir elgsenos, lemiančios socialinio dykinėjimo reiškinio atsiradimą ir (arba) slopinimą
The purpose of this research is to elaborate development perspectives of the social group cohesion seeking to reduce the incidence of the phenomenon. The authors analyse theoretical and empirical studies on social loafing and based on this analysis try to identify the causes of the phenomenon. In the article, analysis of the concept of social loafing is presented, distinguishing the essential demotivating factors in working groups of organisations. Moreover, the reasons of occurrence and existence of social loafing are analysed in a way of grouping them. The beliefs of employees and their behaviours conditioned by them are discussed, determining the emergence and/or suppression of social loafing
Internet: https://www.vdu.lt/cris/bitstream/20.500.12259/35132/1/ISSN2335-8750_2017_N_77.PG_185-202.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12259/35132
https://doi.org/10.1515/mosr-2017-0011
Affiliation(s): Vadybos katedra
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:Organizacijų vadyba: sisteminiai tyrimai / Management of Organizations: Systematic Research 2017, nr. 77
Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml11.89 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

318
checked on Mar 31, 2020

Download(s)

190
checked on Mar 31, 2020

Google ScholarTM

Check

Altmetric


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons