Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/34483
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Istorija ir archeologija / History and archaeology (H005)
Author(s): Kisieliūtė, Erika
Title: Maistas, mityba ir viešasis maitinimas XX a. 3–4 dešimtmečiais Kaune
Other Title: Food and nutrition in Kaunas in 1920–1940
Is part of: Kauno istorijos metraštis. Kaunas; Vilnius : Vytauto Didžiojo universitetas; Versus aureus, 2016, T. 16
Extent: p. 277-306
Date: 2016
Note: ISSN 2335-8734 (internetinis)
Keywords: Kaunas;XX a. 3–4 dešimtmečiai;Maistas;Mityba;Viešasis maitinimas;Kaunas;3–4 decades of the 20h century;Food;Nutrition;Eating out
Abstract: Šiame straipsnyje kalbama apie maistą, mitybą ir viešąjį maitinimą XX a. 3–4 deš. Kaune. Tokia tema lietuviškoje istoriografijoje nėra aptarta iš sociokultūrinės pusės, tad šis tyrimas yra aktualus ir naujas. Darbe pristatyti įvairūs to meto maisto produktai, nurodytos jų kainos ir prieinamumas. Nemažas dėmesys skirtas XX a. 3–4 deš. kauniečių mitybos reikalams. Aptarti kasdieniai žmonių mitybos įpročiai, aprašytos vyravusios mitybos praktikos, įvairios tuo metu Kaune egzistavusios viešojo maitinimo įstaigos: restoranai, kavinės-cukrainės, valgyklos bei užkandinės. Straipsnyje įdėmiau pažvelgta į Kauno viešosiose maitinimo įstaigose besilankančius žmones. Remiantis jų atsiminimais atskleidžiamos lankytojų patirtys. Minimos įvairios pramogos, vykusios to meto restoranuose ir kavinėse-cukrainėse. Kalbama apie populiariąsias valgyklas ir užkandines, kuriose pietus dažniausiai valgydavo kauniečiai: studentai, darbininkai, varguoliai. Nepamirštos ir taip visų mėgtos dešrelės ir ledai. Trumpai aptartas gatvėse pirktas ir valgytas maistas, užsimenama apie maistą išsinešti
The present article discusses food, nutrition, and eating out traditions of Kaunas residents in 1920s and 1940s. The research introduces various food products, their prices and availability during the indicated time period. Considerable attention is given to the nourishment of Kaunas residents in 1920s and 1940s. The article discusses daily nutrition habits and practices, with a specific focus on various public places such as restaurants, confectioneries, canteens, and snack bars. The article not only explores the menu in those public places but is also interested in prices. Moreover, the research takes a closer look into the visitors: with reference to their reminiscences, the experience of the visitors is revealed. Various forms of entertainment which occurred in restaurants and confectioneries are mentioned; popular canteens where Kaunas residents (students, labourers, and even the poor) dined are referred to. The article describes sausages and ice-cream, which were very popular and tasted in Kaunas streets. Lastly, the research briefly discusses the dishes purchased and eaten in the streets as well as take-away food in Kaunas
Internet: https://www.vdu.lt/cris/bitstream/20.500.12259/34483/3/ISSN2335-8734_2016_N_16.PG_277-306.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12259/34483
http://dx.doi.org/10.7220/2335-8734.16.12
Affiliation(s): Humanitarinių mokslų fakultetas
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:Kauno istorijos metraštis 2016, nr. 16
Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

224
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

259
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.