Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/33510
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis kituose recenzuojamuose leidiniuose / Article in other peer-reviewed editions (S5)
Field of Science: Botanika / Botany (N013)
Author(s): Lukoševičiūtė, Vanda;Rugienius, Rytis;Baniulis, Danas
Title: Skirtingų egzogeninių cukrų ir prolino įtaka braškių mikroūglių būklei in vitro
Other Title: Influence of different exogenous saccharose and proline of strawberrymicroshoots in vitro
Is part of: Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sodo raštai = Scripta horti botanici universitatis Vytauti Magni. Kaunas : Vytauto Didžiojo universiteto leidykla, T. 16 (2012)
Extent: p. 41-49
Date: 2012
Keywords: Braškė;Grūdinimas;In vitro;Mikroūglis;Sacharozė;Hardening;In vitro;Microshoots;Sucrose;Strawberry
Abstract: LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institute, Sodo augalų genetikos ir biotechnologijos skyriuje, buvo tiriamas įvairių braškių veislių atsparumas šalčiui po 14 dienų grūdinimo ir šaldymo in vitro –10 o C temperatūroje. Buvo įvertintas braškių atsparumas šalčiui, priklausomai nuo sacharozės, rafinozės ir prolino priedų, įdėtų į maitinamąją terpę (MS). T.Murashige’as ir F. Skoogas (1962) maitinamąją terpę papildė 3 ir 6% sacharozės, 5 % sacharozės + 1 % rafinozės, 6 % sacharozės + 0,001 % prolino priedais. Pašaldžius buvo vertinamas išgyvenusių mikroūglių skaičius (%) ir pažeidimas šalčiu (balais). Išryškėjo tiesioginė priklausomybė tarp grūdinimo trukmės, sacharozės, rafinozės ir prolino kiekio maitinamojoje terpėje ir mikroūglių būklės. Analizuojant cukrų priedų maitinamojoje terpėje įtaką jų kaupimuisi braškių mikroūgliuose, MS terpė buvo papildyta įvairiu kiekiu sacharozės (0,5%, 2% ir 6%). Nustatyta, kad tirpių angliavandenių kiekis braškių mikroūgliuose, auginant juos MS terpėje, pasižyminčioje skirtinga sacharozės koncentracija, didėja nepriklausomai nuo veislės
Winter and cold hardiness remain among most important traits for strawberry and other fruit crops. Biotechnological, in vitro methods make it possible to investigate separate factors of those complex traits in detail and give recommendations for improving cold hardiness by genetic engineering, marker assisted selection or breeding. The study was performed at Institute of Horticulture, Lithuanian Research Centre for Agriculture and Forestry Effect of sucrose, raffinose and proline additions to growing media for cold acclimation efficiency, duration and cold hardiness were investigated in vitro. Plants of strawberry cultivars ‘Melody’, ‘Venta’ were planted on MS media with addition of different variants of 3%, 6% sucrose, 5% sucrose +1 % raffinose and 6% sucrose + 0.01% proline. After one week plants were transferred for acclimation at +4°C temperature for 14 days, frozen at -10°C temperature. Survival rate and cold injury score (0-5) were evaluated 3 weeks after freezing. It was shown direct correlation between acclimation duration, sucrose, raffinose concentration and cold hardiness of investigated strawberry plants. It was found that the soluble carbohydrate content of strawberries microshoots, growing them in MS medium with different sucrose concentrations increased regardless of the variety
Internet: https://www.vdu.lt/cris/bitstream/20.500.12259/33510/1/ISSN2345-0215_2012_T_16.PG_41-49.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12259/33510
Affiliation(s): Botanikos sodas
Sodininkystės ir daržininkystės institutas
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications
Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo raštai 2012, [t.] 16

Files in This Item:
Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

48
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

45
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.