Didelio meistriškumo dviratininkių fizinio parengtumo kaita taikant sumažinto kaloringumo dietą
Date | Issue | Start Page | End Page |
---|---|---|---|
2021 | 1 | 63 | 70 |
Dviratininkai, ypač sprinteriai, turi palaikyti optimalią kūno masę ir gebėti išlaikyti pastovią raumenų masę. Sutrikus balansui, sportininkai gali labai greitai padidinti riebalinę kūno masę, o laikantis dietų gali sumažinti ne tik riebalinę kūno masę, taip pat prarasti ir raumeninę masę. Padidėjusi kūno masė keičia dviratininkų aerodinamines savybes ir turi tiesioginę įtaką rezultatams (Menaspa et al., 2015). Tyrimo tikslas – nustatyti, kokią įtaką sumažinto kaloringumo dieta turi didelio meistriškumo dviratininkių fiziniam parengtumui. Tyrimo objektas – sumažinto kaloringumo dietos poveikis didelio meistriškumo dviratininkių fiziniam parengtumui. Tyrimo metodai. Buvo tiriama sportininkių faktinė mityba. Faktinės mitybos tyrimas atliktas pagal standartinę 24 valandų apklausos metodiką (Callmer et al., 1986), užrašant duomenis apie kiekvieno respondento per praėjusią parą suvartotus maisto produktus ir jų kiekius. Antropometriniai matavimai: ūgis, kūno masė, riebalų ir raumenų masė („Tanita“ svarstyklės). Testavimas: Vingeito (angl. Wingate) testas, 10 sek. trukmės anaerobinis alaktatinis galingumo testas. Matematinė statistinė analizė. Tyrimo rezultatai parodė, kad sportininkių faktinė mityba ir makroerginių medžiagų pasiskirstymas paros racione atitinka rekomenduojamas sveikos mitybos normas. Sumažinus kilokalorijų skaičių sportininkių racione angliavandenių ir baltymų procentas paros racione nekito, o riebalų dalis mažėjo. Didelio meistriškumo dviratininkių kūno masė ir riebalų masė turėjo tendenciją mažėti, tačiau raumenų masė išliko tokia pati ir net turėjo tendenciją didėti. Šešių savaičių trukmės sumažinto kaloringumo dieta neturėjo įtakos didelio meistriškumo dviratininkių fizinio parengtumo rodikliams.
It is very important for sprinter cyclists to keep optimal weight and muscle mass. When this balance is lost, athletes tend to quickly gain body fat mass. If they start a diet the body fat mass can quickly be lost and at the same time the muscle mass is lost too. If the athlete gains weight, especially body fat, it changes aerodynamic abilities, which affect the results (Menaspà et al., 2015). The aim of the research:to find out what influence does a reduced calorie content nutrition have on professional training of female athletes. Tasks: To analyze the athletes’ nutrition and how it changes; to analyze how diets and physical loads affect the athletes’ physical features; to determine reduced calorie diet’s influence on the athletes’ physical fitness. Research methods applied: The athletes’ nutrition was researched. The research was done according to a standard 24 hour survey. Other methods: antropometric measurements, testing, Wingate test, anaerobic alactatic test, mathematical statistical analysis. Our research showed that the athletes nutrition and substance distribution during the day meets the recommendations. When fewer calories were consumed, protein and carbohydrates percentage didn’t change, but body fat mass decreased. The athletes’ weight and body fat mass decreased, but muscle mass stayed the same or even increased. Reduced calorie content diets for 6 weeks had no significant influence on the athletes’ physical and functional abilities.