Jodo poveikis bendrųjų lipidų ir trigliceridų kiekiui viščiukų broilerių kraujyje
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT |
Date |
---|
2010 |
Tyrimai su 1–42 d. viščiukais broileriais atlikti Vilniaus pedagoginio universiteto Biologinės įvairovės ir technologijų laboratorijoje 2008 m. Viščiukų broilerių ir vištų dedeklių lesaluose įprastai naudojamą kalio jodidą pakeitėme naujos kartos stabiliojo jodo papildu. Jodo trūkumo problemos likvidavimą apsunkina tai, kad jodas yra lakus, todėl termiškai apdorojant, taip pat fasuojant bei sandėliuojant lesalus patiriama jodo nuostolių. Darbo metu tyrėme stabiliojo jodo papildo „Stabilusis jodas vandenyje“ ir sauso stabiliojo jodo papildo „Jodis“ poveikį bendrųjų lipidų ir trigliceridų kiekiui viščiukų broilerių kraujyje. Stabilusis jodas yra termoatsparus, gerai pasisavinamas viščiukų broilerių organizmo, todėl dėl jo įtakos, veikiant skydliaukės hormonams, aktyvėjo paukščio medžiagų apykaita, funkcinių sistemų veikla, spartėjo energijos išsiskyrimas. Dėl stabiliojo jodo įtakos intensyvėjo lipolizė, riebalų rūgščių oksidacija, daugėjo energijos, todėl viščiukų broilerių kraujyje mažėjo bendrųjų lipidų, trigliceridų kiekis. Viščiukų broilerių, girdytų geriamuoju vandeniu su papildu „Stabilusis jodas vandenyje“ (2,5–5 mg I / 1 l H2O), kraujyje nustatytas mažesnis 1,43–4,34 % bendrųjų lipidų ir 2,89–5,93 % trigliceridų kiekis, palyginus su kontroline grupe. Viščiukų broilerių, lesintų lesalais su stabiliojo jodo papildu „Jodis“ (2,5–5 mg I / 1 kg lesalų), kraujyje nustatytas mažesnis 5,34–7,63 % bendrųjų lipidų ir 7,78–12,63 % trigliceridų kiekis, palyginus su kontroline grupe.
Investigations of broiler chickens aged from 1 to 42 days were performed at the Research Laboratory of Biological Diversity and Technologies of the Vilnius Pedagogical University. We analyzed the impact of the stable iodine additive “Stable Iodine in Water” and the dry stable iodine additive “Jodis” on changes in the content of total lipids and triglycerides in the blood of broiler chickens. Potassium iodide, which is usually used in the feed of broiler chickens and laying hens, was replaced by a new-generation stable iodine additive. Elimination of the iodine deficiency problem is aggravated by the fact that iodine is volatile; therefore, iodine losses are incurred when the feed is being thermally treated as well as prepacked and stored. Stable iodine is thermo-resistant and well assimilated by broiler chickens; therefore, due its influence under the impact of thyroid hormones, the bird’s metabolism was getting more active, energy release was accelerating, the activity of functional systems was also increasing. Under the impact of stable iodine lipolysis, fatty acids oxidation was more intensive, the amount of energy was increasing; therefore, the content of total lipids and triglycerides in the blood was decreasing. Upon supplementing drinking water of broiler chickens with the stable iodine additive “Stable Iodine in Water” from 2.5 to 5 mg I / 1 l H2O, a lower content of total lipids (1.43 to 4.34 %) and triglycerides (2.89 to 5.93 %) in the blood was determined as compared with the control group. Upon supplementing the feed of broiler chickens with the stable iodine additive “Jodis” (2.5 to 5 mg I / 1 kg feed), a lower content of total lipids (5.34 to 7.63 %) and triglycerides (7.78 to 12.63 %) in the blood was determined as compared with the control group.