Use this url to cite publication: https://hdl.handle.net/20.500.12259/96004
Options
The impact of iodine on biochemical blood parameters in laying hens
Type of publication
Straipsnis Web of Science ir Scopus duomenų bazėje / Article in Web of Science and Scopus database (S1)
Title
The impact of iodine on biochemical blood parameters in laying hens
Other Title
Jodo kiekio lesaluose įtaka vištų kraujo biocheminių rodiklių pokyčiams
Is part of
Veterinarija ir zootechnika. , 2010, t. 51 (73)
Date Issued
Date Issued |
---|
2010 |
Extent
p. 3-7
Field of Science
Abstract
In the areas, where the biosphere is deficient in iodine, the feed for domestic animals and laying hens should be supplemented with larger than the recommended doses of the trace element iodine. That would enable to concentrate the reserves of this element in the production, thus enriching human nutrition with iodine. The goal of the trial was to investigate the changes in the amount of the thyroid hormones, proteins and fats in the blood and blood serum of laying hens by using a stable concentrated preparation “Jodis” instead of the usual potassium iodide in the feed. For the trial, three equal groups of laying hens were randomly formed, each containing 40 hens from 30 to 47 weeks of age. The laying hens of Group 1 (control group) were fed with the standard diet supplemented with a recommended daily dose iodine i. e. 1 mg I/kg feed in the form of potassium iodide. The laying hens of Groups 2 and 3 (experimental groups) were fed with the standard diet where potassium iodide was replaced by a dry stable iodine supplement "Jodis". The amount of iodine in the diet given to laying hens in Group 2 was 1 mg I/ 1 kg feed, and in Group 3 − 4 mg I/ 1 kg feed, respectively. There were significantly increased levels of thyroglobulin and free thyroxine, and decreased levels of free triiodothyronine in blood, and triglicerides in blood serum of experimental laying hens (Groups 2 and 3) compared to controls (Group 1). The HDL and LDL cholesterol level in blood serum of experimental hens was lower than in controls, but the difference was not statistically significant.
Šalyje, kur jodo suvartojama nepakankamai, naminiai gyvuliai ir paukščiai jo turėtų gauti daugiau nei rekomenduojama ir taip koncentruoti šio elemento atsargas produkcijoje. Bandymo tikslas – ištirti skydliaukės hormonų, baltymų ir riebalų kiekio kraujyje kaitą, vietoj įprasto kalio jodido vištų lesaluose naudojant sausą stabilaus jodo papildą „Jodis“. Bandymui su 30–47 savaičių vištomis dedeklėmis buvo sudarytos 3 grupės po 40 vištų. Pirma grupė – kontrolinė, o kitos – bandomosios. Pirmos grupės vištos dedeklės buvo lesintos standartiniais kombinuotaisiais lesalais, o antros ir trečios grupių vištos dedeklės gavo tokios pat sudėties lesalus, kaip ir kontrolinės grupės, tik įprastas kalio jodidas buvo pakeistas sausu, geriau pasisavinamu stabilaus jodo papildu „Jodis“. Antros grupės vištų dedeklių lesaluose stabilaus jodo dozė buvo 1 mg I/1 kg lesalų, o trečios grupės lesalai papildyti 4 mg I/1 kg lesalų. Tyrimo metu bandomųjų grupių vištų kraujyje nustatėme padidėjusį tiroglobulino (Tg) ir laisvo tiroksino (FT4) kiekį. Laisvo trijodtironino (FT3) abiejose bandomųjų grupių vištų kraujyje nustatyta mažiau, nei kontrolinės grupės. Tirtas ir bendras cholesterolio kiekis vištų dedeklių kraujo serume. Nustatyta, kad bendras jo kiekis bandomųjų grupių vištų kraujo serume buvo mažesnis, nei kontrolinės grupės. DTL (didelio tankio lipoproteinų) ir MTL (mažo tankio lipoproteinų) cholesterolio skirtumas tarp kontrolės ir bandomųjų grupių nebuvo statistiškai patikimas. Kraujo trigliceridų bandomųjų vištų kraujo serume buvo mažiau, nei kontrolinės grupės paukščių.
Type of document
type::text::journal::journal article::research article
Language
Anglų / English (en)
Coverage Spatial
Lietuva / Lithuania (LT)