Effect of stable iodine preparation on the quality of poultry products
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT |
Date |
---|
2008 |
Lietuva priklauso regionui, kuriam būdingas endemiškas jodo trūkumas, todėl rekomenduojama paukščių lesalus papildyti mikroelemento jodo preparatais. Bandymo tikslas – ištirti jodo kaupimąsi broilerių mėsoje, vištų dedeklių kiaušiniuose ir kepenyse, vietoj įprastinio priedo – kalio jodido į geriamąjį vandenį arba lesalus pridedant koncentruoto jodo. Tyrimai atlikti Vilniaus pedagoginio universiteto Biologinės įvairovės ir technologijų laboratorijoje, o gamybinėmis sąlygomis – AB Vilniaus paukštynas ir AB Vievio paukštynas. Tyrimų rezultatai parodė, kad į geriamąjį vandenį įdėtas stabilaus jodo koncentratas (dozė 0,5 ir 5 mg jodo/l H2O) jodo kiekį broilerių mėsoje vidutiniškai padidino 16 ir 76 proc. palyginti su kontroline grupe, kurios lesalai buvo papildyti įprastu kalio jodidu. Vištų dedeklių, kurių lesalai buvo papildyti sausu stabilaus jodo koncentratu (dozė 1 ir 4 mg jodo/kg lesalų), kiaušiniuose nustatyta atitinkamai 24 ir 196 proc. didesnė jodo koncentracija nei kontrolinės grupės vištų kiaušiniuose. Taip pat nustatyta, kad sauso stabilaus jodo koncentratas 12,5–25 proc. padidino jodo koncentraciją dedeklių kepenyse. Tokie tyrimų rezultatai įgalina vartotojams siūlyti jodu papildytą paukštieną ir kiaušinius kaip funkcinį maistą.
Lithuania is part of a region with endemic iodine deficiency. It is therefore recommended to supplement poultry feed with iodine, manganese and zinc. The goal of the investigations was to quantify the accumulation of iodine in broiler meat, as well as in table eggs and in livers of laying hens using the stable concentrated iodine preparation instead of the usual potassium iodide. Investigations were carried out at the Research Laboratory of Biological Diversity and Technologies of Vilnius Pedagogical University, Lithuania, and under field conditions on the broiler farm SC „Vilniaus paukštynas“ and on the laying farm SC „Vievio paukštynas”. The inclusion of stable iodine concentrate into the drinking water (at 0.5 and 5 mg iodine/ l H2O) increased the content of iodine in the meat of broilers by an average of 16 and 76%, compared with the control group receiving potassium iodide in the feed. Eggs from laying hens receiving feed with stable iodine concentrate (at levels of 1 and 4 mg iodine/kg feed) contained 24 and 196% more iodine than eggs of the control group. It was also established that addition of stable iodine concentrate to the feed of laying hens was increasing iodine levels in livers of the hens by 12,5 – 25% . It can be proposed to promote iodine enriched poultry meat and eggs as functional food.