Natūralaus antioksidanto karotinoido likopeno įtaka vištų kiaušinių morfologiniams rodikliams
Date |
---|
2007 |
Tyrimai su 33 ir 48 savaičių vištomis dedeklėmis atlikti Vilniaus pedagoginio universiteto Biologinės įvairovės ir technologijų laboratorijoje ir AB "Vievio paukštynas". Bandymo tikslas – nustatyti nerafinuoto palmių aliejaus su augalinio antioksidanto karotinoido likopeno priedu įtaka vištų dedeklių kiaušinių morfologiniams rodikliams. Nustatyta, kad dėl 50% nerafinuoto rapsų aliejaus (dozė – 1 t lesalų/0,45 kg aliejaus) su 50% nerafinuoto palmių aliejaus, kuriame 10% sudarė likopenas, priedo vištų kiaušinių lesaluose padidėjo kiaušinių masė, trynio ir baltymo masė, kiaušinių lukšto storis (P<0,05). Dėl šio priedo buvo nustatytas didesnis sausųjų medžiagų kiekis tiek kiaušinių trynyje, tiek ir baltyme P<0,05, o taip pat didesnis trynio kiaušinio spalvinis indeksas (P<0,05). Kiaušiniai, praturtinti likopeno priedu, galėtų būti priskiriami funkcionaliam maistui.
The study with laying hens at of 33 and 48 weeks of age was carried out at the Research Laboratory of Biological Diversity and Technologies of Vilnius Pedagogical University and on the farm laying hens AB ,,Vievio paukštynas". The purpose of the study was to determine the impact of non-refined palm-oil containing a plant antioxidant carotenoid lycopene supplement on the morphological indices of eggs of laying hens. The study indicated that supplementation of the hen diets with 50% of non-refined rapeseed oil at a dose of 0.45 kg of oil/ ton of feeds and 50% of non-refined palm oil containing 10% of lycopene resulted in higher egg weight, weight of egg yolk and white and egg shell thickness (I'<0,05). Besides, this suppementation of the diets influenced higher colour index of the yolk (P<0,05). Eggs enriched with lycopene supplement could be attributed to functional food.