Vištų dedeklių kiaušinių praturtinimas augaliniu antioksidantu karotenoidu likopenu
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
Date |
---|
2007 |
Vilniaus pedagoginio universiteto Biologinės įvairovės ir technologijų laboratorijoje ir AB „Vievio paukštynas" atlikti tyrimai su Lohman brown linijų derinio vištomis dedeklėmis. Buvo sudarytos 2 grupės po 84 vištas dedekles kiekvienoje. Pirma - kontrolinė (standartiniai kombinuotieji lesalai, kurių sudėtyje buvo nerafinuoto rapsų aliejaus(dozė - 1t lesalų/ 0,9 kg aliejaus), antra - bandomoji (lesalai papildyti 50% nerafinuotu rapsų aliejumi (dozė - 1t lesalų / 0,45 kg aliejaus)) ir 50% nerafinuotu palmių aliejumi, kuriame 10% sudarė likopeno priedas. Bandymo tikslas - nustatyti palmių aliejaus su augalinio antioksidanto karotenoido likopeno priedu įtaką vištų dedeklių kiaušinių kokybiniams rodikliams. Apibendrinus tyrimų rezultatus, nustatyta, kad palmių aliejus su likopeno priedu gerino vištų dedeklių kiaušinių kokybę: padidėjo β-karotino, likopeno ir vitamino A kiekis vištų dedeklių kiaušinių trynyje. Dėl naudoto priedo kiaušinių trynyje ir baltyme padidėjo sausųjų medžiagų kiekis, kiaušinių trynio spalvinis indeksas buvo didesnis, nei kontrolinės grupės.
Recently, biotechnological sciences have been taking more and more interest in carotenoids, the substances from vegetable food products. A natural antioxidant, lycopene, is one of the strongest vegetable antioxidants. Investigations with the Lohman brown lines combination laying hens were carried out at the Research Laboratory of Biological Diversity and Technologies of Vilnius Pedagogical University and on the poultry farm AB "Vievio paukštynas". Two groups were formed, 84 laying hens in each. The first group was the control group (hens were fed with the standard combined feed containing non-refined rape oil in its composition (a dose - 1 ton of the feed / 0.9 kg of the oil), and the second group was the trial one (the feed was supplemented with 50% of the non-refined rape oil (a dose - 1 ton of the feed / 0.45 kg of the oil) and 50% of the non-refined palm oil, containing 10% of the lycopene supplement). The goal of the investigation was to define the impact of palm oil with the vegetable antioxidant carotenoid lycopene supplement on the qualitative indices of eggs of laying hens. The summarized results showed that palm oil with the lycopene supplement improved the quality of eggs: the content of β-carotene, lycopene and vitamin A in the egg yolk increased. Under the influence of this supplement, in the egg yolk and white the content of dry substances increased, and the yolk colour index was bigger compared with the control group. Therefore, it is possible to suggest that eggs of laying hens Red β-carotene, lycopene and vitamin A supplements should be attributed to functional food.