Multifermentinės kompozicijos „Vilzim“ įtaka japoninių putpelių („Coturnix coturnix japonica“) kiaušinių morfologiniams rodikliams
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
Tomkevičius, Linas | LT |
Date |
---|
2016 |
Darbe analizuojama multifermentinės kompozicijos „Vilzim“ įtaka japoninių putpelių („Coturnix coturnix japonica“) kiaušinių morfologiniams rodikliams: kiaušinių pigmentacijai, svoriui, kiaušinių lukšto svoriui, storiui ir tvirtumui. Per bandymą 180 putpelių patelių ir 12 patinėlių buvo suskirstyti į tris grupes, po 60 patelių ir 4 patinėlius kiekvienoje. Pirma grupė buvo kontrolinė, putpelės buvo lesinamos standartiniais lesalais. Antros grupės putpelių lesalai buvo papildyti multifermentine kompozicija „Vilzim“, kurios dozė lesaluose buvo 20 mg/kg , o trečios grupės putpelių lesaluose minėto preparato dozė buvo 30 mg/kg. Per tyrimus nustatėme, kad multifermentinės kompozicijos dozė 30 mg/kg lesaluose turėjo didžiausią įtaką 12 ir 18 savaičių putpelių kiaušinių morfologiniams rodikliams. 12 savaičių amžiaus putpelių kiaušinių svoris, palyginti su kontroline grupe (p < 0,05), padidėjo 0,79 proc., lukšto storis – vidutiniškai 9,43 proc., lukšto svoris – 4,6 proc., tvirtumas – 12,12 proc. 18 savaičių amžiaus putpelių kiaušinių svoris, palyginti su kontroline grupe (p < 0,05), padidėjo 3,72 proc., lukšto storis – vidutiniškai 9,11 proc., lukšto svoris – 2,81 proc., tvirtumas – 10,92 proc. Tirtas preparatas kiaušinių spalviniams rodikliams esminės įtakos neturėjo.
This article deals with the influence of multienzyme preparation „Vilzim“ on morphological characteristics of Japanese Quail („Coturnix coturnix japonica“) eggs. Some characteristics of eggs were evaluated: pigmentation, weight, thickness, weight and hardness of shells. In total, 180 Japanese Quails were used during the research. It was revealed that the enzyme „Vilzim“ had the biggest influence on eggs of Japanese Quails at the age of 12 and 18 weeks.