Necheminių piktžolių kontrolės priemonių poveikis cukrinių runkelių produktyvumui ir kokybei
Date |
---|
2019 |
Tyrimų tikslas – ištirti necheminių piktžolių kontrolės metodų poveikį ekologiškai auginamų cukrinių runkelių produktyvumo ir kokybiniams rodikliams. Tyrimai atlikti 2017 m. Aleksandro Stulginskio universiteto (nuo 2019 m. – Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija) bandymų stotyje. Tirtos necheminės piktžolių kontrolės sistemos: tarpueilių purenimas (kontrolinis-palyginamasis variantas), tarpueilių išpjovimas ir mulčiavimas piktžolėmis, tarpueilių išpjovimas ir mulčiavimas baltosiomis garstyčiomis, tarpueilių išpjovimas ir mulčiavimas persiniais dobilais ir tarpueilių išpjovimas ir mulčiavimas vasarinais miežiais. Taikant alternatyvias piktžolių kontrolės priemones iš esmės mažėjo cukrinių runkelių derlingumas, tačiau mulčiuojant baltosiomis garstyčiomis šio rodiklio sumažėjimas nebuvo esminis. Necheminės piktžolių kontrolės priemonės esminės įtakos cukrinių runkelių kalingumui, natringumui ir alfa aminoazoto kiekiui dažniausiai neturėjo. Esmingai didžiausias cukringumas (16,34 ir 16,26 %) buvo nustatytas cukrinių runkelių, kurie užaugo naudojant tarpueilių mulčiavimą vasariniais miežiais ir piktžolėmis ( P < 0,05). Nors neesminis, tačiau didesnis runkelių lapų ploto indeksas nustatytas tuose eksperimento laukeliuose, kuriuose buvo taikytas tarpueilių išpjovimas ir mulčiavimas baltosiomis garstyčiomis. Lyginant nechemines piktžolių kontrolės sistemas, didžiausias baltojo (kristalinio) cukraus kiekis (4,96 t ha –1 ) gautas iš tų cukrinių runkelių šakniavaisių, kurie užauginti taikant tarpueilių mulčiavimą baltosiomis garstyčiomis.
A long-term stationary field experiment was carried out at the Experimental Station of Aleksandras Stulginskis Uni - versity (Vytautas Magnus University Agriculture Academy since 2019) in 2017. The following sustainable weed control methods were examined: 1) inter-row loosening (control treatment); 2) inter-row cutting and mulching with weeds; 3) inter-row cutting and mulching with Persian clover; 4) in - ter-row cutting and mulching with white mustards; 5) inter- row cutting and mulching with spring barley. The alternatives to weed control often reduced the yields of sugar beet roots significantly, however, when mulching with white mustard the decrease in fertility was not essen - tial. Non-chemical weed control measures in most cases had an insignificant effect on the parameters of sugar beet qua - lity – the content of Na, K and alpha-amino N. The most significant sugar content (16.34 and 16.26%) was found in sugar beets, which were grown applying inter- row mulch of spring barley and weed ( P < 0.05). Although insignificant, but the largest index of sugar beet leaf area was found in the experimental plots, where inter-row cutting out and mulching with white mustard were applied. Compar - ing non-chemical weed control systems, the highest amount of white (crystalline) sugar (4.96 ha –1 ) was derived from the sugar beet that was grown using white mustard mulch.