Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/92737
Type of publication: Straipsnis kituose recenzuojamuose leidiniuose / Article in other peer-reviewed editions (S5)
Field of Science: Ekologija ir aplinkotyra / Ecology and environmental sciences (N012)
Author(s): Drimeikytė, Domantė;Šileikienė, Daiva;Spruogis, Vidmantas;Dautartė, Anželika
Title: Ozonuoto vandens įtakos miežių grūdų kokybei vertinimas
Other Title: Assessment of the effect of ozone water on the quality of barley grains
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga 2019 : mokslo straipsnių rinkinys = Human and nature safety 2019 : selected papers. Kaunas : Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akdemija, 2019
Extent: p. 169-172
Date: 2019
Keywords: Miežiai;Ozonas;Holistiniai elektrocheminiai tyrimai;Barley;Ozone;Holistic electrochemical research
Abstract: Lietuvai integruojantis į Europos ir viso pasaulio ekonominę rinkos sistemą, iškyla būtinybė gaminti ne tik konkurencingus, paklausius vietinėje ir tarptautinėse rinkose produktus, bet ir pasiekti, kad ūkininkavimo metodai būtų ekonomiškai naudingi, saugantys aplinką ir socialiai priimtini. Šiuolaikiniame žemės ūkyje vis daugiau naudojamos cheminės priemonės, kurios nėra draugiškos aplinkai. Ekologinėse žemės ūkio technologijose augalai mažai apsaugoti nuo ligų, ir tokių priemonių naudojimas gali įtakoti grūdų kokybę. Šioms problemoms spręsti ieškoma būdų kaip panaudoti ozonuotą vandenį. Ozonas (O3) – tai labai stiprus oksiduojantis agentas, kurio fungicidines savybes įrodė mokslininkai (Akbas, Olmez, 2007). Ozonas ištirpintas vandenyje (vanduo prisotintas ozonu) jau naudojamas žemės ūkio ir maisto pramonėje, ypač kontroliuojant patogenus produktų saugojimo technologijose. Todėl labai svarbi informacija, kaip šios neintensyvios technologijos taikymas įtakoja užaugintos produkcijos kokybinius rodiklius ir leidžia vartotojams pasirinkti sveikesnį bei kokybiškesnį maistą, tiekiamą rinkoje
Lithuania's integration into the European and global economic market system necessitates the production of not only competitive, demanded products on local and international markets, but also that farming methods are economically beneficial, environmentally friendly and socially acceptable. In modern agriculture, chemical means that are not environmentally friendly are increasingly used. In organic agricultural technologies, plants are little protected against disease and the use of such tools can affect grain quality. There are ways to use ozone water to solve these problems. Ozone (O3) is a very strong oxidizing agent whose fungicidal properties have been demonstrated by scientists (Akbas, Olmez, 2007). Ozone dissolved in water (ozonesaturated water) is already used in the agro-food industry, especially in controlling pathogens in product storage technologies. Therefore, it is very important to know how the application of this non-intensive technology influences the qualitative indicators of the produced produce and allows the consumers to choose the healthier and better quality food available on the market
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/62337
https://hdl.handle.net/20.500.12259/62337
Affiliation(s): Agroekologijos centras
Aplinkos ir ekologijos institutas
Miškų ir ekologijos fakultetas
Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml8.16 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

46
checked on Oct 13, 2019

Download(s)

4
checked on Oct 13, 2019

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.