Ozonuoto vandens įtakos miežių grūdų kokybei vertinimas
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT |
Date |
---|
2019 |
Lietuvai integruojantis į Europos ir viso pasaulio ekonominę rinkos sistemą, iškyla būtinybė gaminti ne tik konkurencingus, paklausius vietinėje ir tarptautinėse rinkose produktus, bet ir pasiekti, kad ūkininkavimo metodai būtų ekonomiškai naudingi, saugantys aplinką ir socialiai priimtini. Šiuolaikiniame žemės ūkyje vis daugiau naudojamos cheminės priemonės, kurios nėra draugiškos aplinkai. Ekologinėse žemės ūkio technologijose augalai mažai apsaugoti nuo ligų, ir tokių priemonių naudojimas gali įtakoti grūdų kokybę. Šioms problemoms spręsti ieškoma būdų kaip panaudoti ozonuotą vandenį. Ozonas (O3) – tai labai stiprus oksiduojantis agentas, kurio fungicidines savybes įrodė mokslininkai (Akbas, Olmez, 2007). Ozonas ištirpintas vandenyje (vanduo prisotintas ozonu) jau naudojamas žemės ūkio ir maisto pramonėje, ypač kontroliuojant patogenus produktų saugojimo technologijose. Todėl labai svarbi informacija, kaip šios neintensyvios technologijos taikymas įtakoja užaugintos produkcijos kokybinius rodiklius ir leidžia vartotojams pasirinkti sveikesnį bei kokybiškesnį maistą, tiekiamą rinkoje.
Lithuania's integration into the European and global economic market system necessitates the production of not only competitive, demanded products on local and international markets, but also that farming methods are economically beneficial, environmentally friendly and socially acceptable. In modern agriculture, chemical means that are not environmentally friendly are increasingly used. In organic agricultural technologies, plants are little protected against disease and the use of such tools can affect grain quality. There are ways to use ozone water to solve these problems. Ozone (O3) is a very strong oxidizing agent whose fungicidal properties have been demonstrated by scientists (Akbas, Olmez, 2007). Ozone dissolved in water (ozonesaturated water) is already used in the agro-food industry, especially in controlling pathogens in product storage technologies. Therefore, it is very important to know how the application of this non-intensive technology influences the qualitative indicators of the produced produce and allows the consumers to choose the healthier and better quality food available on the market.