Trumpaamžių piktžolių gausumo pokyčiai ekologinio ūkininkavimo sąlygomis
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT |
Date |
---|
2018 |
Ekologinių ūkių savininkus ir ekologiškų produktų vartotojus vienija bendras tikslas – saugi aplinka, švarūs vandenys, savitas natūralus kraštovaizdis ir sveikas maistas. Šiuose ūkiuose piktžolės turbūt yra pati didžiausia problema, o būdų jas naikinti ekologinio ūkio savininkai turi mažai. Straipsnyje nagrinėjami trumpaamžių piktžolių gausumo pokyčiai ir rūšinė sudėtis ekologinio ūkininkavimo sąlygomis. Tyrimai atlikti Aleksandro Stulginskio universiteto Agroekologijos centro ekologinės gamybos ūkyje, intensyvios gamybos ūkiuose: VšĮ „ASU mokomasis ūkis“ir Bandymų stotyje. Nustatyta, kad rūšinė sudėtis įvairiausia ekologinio ūkio sistemoje: sėjamųjų vikių ‘Aisiai’ ir sėjamosios avižos ‘Kertag’ mišinio pasėlyje – 29 skirtingos trumpaamžių piktžolių rūšys (gausiai augo dirvinis garstukas (Sinapis arvensis L.)), žieminių kviečių ‘Širvinta 1’ pasėlyje – 29 skirtingos trumpaamžių piktžolių rūšys (labai gausiai augo daržinė žliūgė (Stellaria media (L.) Vill.)). Intensyviai auginamame raudonųjų dobilų ‘Pyza’ ir pašarinių motiejukų ‘Jumis’ mišinio pasėlyje – 13 skirtingų trumpaamžių piktžolių rūšių (gausiai augo trumpamakštis rūgtis (Persicaria lapathifolia (L.) Gray. ir bekvapis šunramunis (Tripleurospermum perforatum (Merat) M.Lainz)), o vasarinių miežių ‘KWS Atrika’ pasėlyje – 22 (labai gausiai augo paprastoji rietmenė (Echinochloa crus-gali (L.) P.Beauv.)).
The common aim unites organic farm owners and consumers of organic products: safe environment, clean waters, distinctive natural landscape and healthy food. In this type of farms weed is the biggest problem and the owners of these farms only have a few ways how to exterminate them. This article examines short - living weed abundance changes and species composition on organic farming conditions. Investigations were done in Aleksandras Stulginskis University Centre of Agroecology ecological farm: public establishment of ASU training farm and experimental station. Identified that the species composition has the widest range in organic farming system: in ecologically grown sowing vetches ‘Aisiai’ and sowing oat ‘Kertag’ crop mixture – 29 different short – living species of weed (richly grew charlock (Sinapis arvensis (L.)), in the winter wheat ‘Širvinta 1’ crop – 29 different short – living species of weed (richly grew common chickweed (Stellaria media (L.) Vill.). In intensively grown crop mixture of red clover ‘Pyza’ and meadow timothies ‘Jumis’ – 13 different short – living species of weed (richly grew pale smartweed (Persicaria lapathifolia (L.)) Gray. and scentless false mayweed (Tripleurospermum perforatum (Merat) M.Lainz) and in the crop of summer barley ‘KWS Afrika’ – 22 (richly grew cockspur (Echinochloa crus-gali (L.) P.Beauv.).