Effect of ionized water and stratification on the condition of Allium ursinum L. seeds
Date |
---|
2018 |
Viena iš retesnių vaistinių ir prieskoninių auga-lų auginimo problemų – dauginamosios medžia-gos kokybės užtikrinimas. Vieno iš jų – meškinio česnako – sėklos dygsta ilgai. Dygimui pagreitinti naudojama stratifikacija. Eksperimento metu buvo įvertintas 4 ir 5 savaičių stratifikavimo trukmės bei daiginimui panaudoto jonizuoto šarminio (pH 8,6) vandens poveikis meškinio česnako sėklų daigumui ir jų būklei. Nustatyta, kad minėta stratifikavimo trukmė nenutraukė ramybės laikotarpio ir sėklos nesudygo. Viena iš galimų jų daigumą slopinančių priežasčių – sėklų ligotumas (vyraujančios grybinės ir bakterinės ligos). Keturias savaites stratifikuotų sėklų pažeidimas mikromicetais iki 12-os daigini-mo paros kontrolinėje grupėje (naudotas distiliuotas vanduo) padidėjo 1,9 karto, o naudojant jonizuotą vandenį – 1,57 karto. Penkias savaites stratifikuotų kontrolinės grupės sėklų pažeidimas mikromicetais daiginimo pabaigoje buvo padidėjęs 7,4 karto, o dėl jonizuoto vandens poveikio buvo nustatyta 6 % grybinėmis ligomis pažeistų sėklų. Tačiau ilgėjant stratifikavimo trukmei, tiek kontrolinėje grupėje, tiek panaudojus jonizuotą šarminį vandenį bendras sėklų ligotumas mažėjo. Meškinio česnako sėklos labiausiai buvo pažeistos Penicillium ssp. mikromi-cetais. Jonizuotas šarminis vanduo, ypač pailginus stratifikaciją, slopino Mucor ssp. mikromicetų veiklą.
Instructions to Authors Editorial Board Archives 2001-2011 Ekologija 2011-2014 Ekologija archives 2001-2011 USER Username Password Remember me JOURNAL CONTENT Search Search Scope Browse By Issue By Author By Title Other Journals FONT SIZE Make font size smallerMake font size defaultMake font size larger HOME ABOUT LOGIN SEARCH CURRENT ARCHIVES Home > Vol 64, No 2 (2018) > Malinauskaitė Effect of ionized water and stratification on the condition of Allium ursinum L. seeds Regina MALINAUSKAITĖ, Aurelija ŠALUCHAITĖ Abstract One of the rarer problems that occur in growing medicinal and spice plants is ensuring the quality of the propagating material. Germination of seeds of one of these plants, Allium ursinum L., is slow. To improve that, stratification is used. In the experiment, which was carried out in Lithuania in 2016, evaluation of fourand five-week long stratification and the use of alkaline ionized (pH 8.6) water for germination affect for Allium ursinum L. seeds were evaluated. It was found that the above-mentioned intervals for stratification did not affect the beginning of seed germination. Furthermore, one of the possible reasons for slower germination was found, and it was the incidence of seed diseases caused by fungi and bacteria. Allium ursinum L. seeds were affected the most by Penicillium ssp. micromycetes. The longer the period of stratification, the more alkaline ionized water decreased the effect of Mucor ssp. micromycetes.