Obelų fotosintezės procesų ir vaisių kokybės pokyčiai taikant įvairias sodo veisimo ir priežiūros technologines priemones (Apžvalga)
Author | Affiliation | |||
---|---|---|---|---|
Laužikė, Kristina | ||||
Date |
---|
2018 |
Intensyvios sodininkystės tikslas – iš ploto vieneto gauti ne tik gausų, bet ir geros kokybės derlių. Sukeliant nedidelę konkurencinę įtampą tarp vaismedžių, galima padidinti chlorofilo, karotinoidų sintezę. Didėjant konkurencijai, mažėja lapų plotas, sausųjų medžiagų kiekis. Tai gali neigiamai paveikti žiedų ir vaisių formavimąsi. Parinkus tinkamus poskiepius, vaismedžių sodinimo schemas ir vainikų formas, galima efektyviai padidinti vaismedžio lapų plotą, sureguliuoti vainiko apšviestumą, tuo pačiu padidinti ir sausųjų medžiagų kiekį obelų lapuose. Per vegetacijos periodą kinta krakmolo ir cukrų kiekis. Vaisiams ir pumpurams augant, didėja konkurencija dėl augimo procesams reikalingų angliavandenių. Tai taip pat gali neigiamai paveikti naujų žiedinių pumpurų formavimąsi. Artėjant rudeniui, cukrų kiekis augale mažėja, krakmolo – didėja. Optimizavus technologinių priemonių panaudojimą sodus veisiant ir prižiūrint, galima suvaldyti fotosintezės proceso veiklą, taip palaikant stabilų vaismedžių produktyvumą ir geros kokybės vaisių derlių. Atskirų tyrimų įvairiems parametrams nustatyti atlikta daug, tačiau svarbu viską sujungti ir gauti optimalius rezultatus tiek augalui, tiek žmogui. Darbo tikslas – apžvelgti Lietuvoje ir pasaulyje atliktus tyrimus, susijusius su technologinių sodo priežiūros priemonių panaudojimu ir jų įtaka obelų fotosintezės procesams, fotosintetiniams rodikliams bei obuolių kokybei.
The purpose of intensive horticulture is to grow not only a large number but also a high-quality crop from the unit area. Rising low competitive tension between fruit trees can increase the synthesis of chlorophyll and carotenoids. With increasing competition leaf area and dry matter decrease, that may adversely affect the formation of flowers and fruit. However, by choosing rootstocks and applying pruning, it is possible to effectively increase the area of the fruit tree leaf, adjust the light penetration in to the crown and at the same time to increase the amount of dry matter. During the vegetation period, the amount of starch and sugars also change. During the fruit and buds’ growth increase competition for carbohydrates which also may adversely affect the formation of new flower buds. Coming to autumn the amount of sugar is decreasing, the amount of accumulated starch is increasing. Efficient optimization of technological tools can control the activity of photosynthesis, thus maintaining a consistent and high-quality yield. A lot has been done to determine the individual parameters for different parameters, but it’s important to combine everything and get the optimal results for both the plant and human beings. Therefore, the aim of this work is to review the research carried out in Lithuania and in the world related to the use of technological tools and the impact on apple photosynthesis processes, photosynthetic indicators and apple quality.